Βρετανία: Παραιτήθηκαν οι Υπουργοί Υγείας και Οικονομικών με… «βολές» κατά Μπόρις Τζόνσον

Την παραίτησή τους από τη βρετανική κυβέρνηση με διαφορά λίγων λεπτών υπέβαλαν το βράδυ της Τρίτης οι Υπουργοί Υγείας και Οικονομικών καταλογίζοντας στον Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον έλλειμα σοβαρότητας, ταπεινότητας και αρχών.

Αρχικά ο Υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ δημοσιοποίησε την επιστολή παραίτησης προς τον κ. Τζόνσον, στην οποία αναφέρει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να υπηρετεί την κυβέρνηση «με ήσυχη συνείδηση».

Αναφέρει πως οι πολίτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως υπό την ηγεσία του Μπόρις Τζόνσον οι Συντηρητικοί δεν ενεργούν «ούτε με ικανότητα ούτε προς το εθνικό συμφέρον».

Προσθέτει πως ο Πρωθυπουργός δεν έχει επιδείξει μετά από την εσωκομματική διαδικασία δυσπιστίας εναντίον του ούτε ταπεινότητα ούτε έλεγχο και τονίζει πως η χώρα χρειάζεται ένα Συντηρητικό ακόμα «δυνατό και με αρχές».

Στη δική του επιστολή προς τον Πρωθυπουργό ο Υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ σημειώνει πως οι πολίτες δικαίως αναμένουν η διακυβέρνηση να ασκείται «με χρηστό τρόπο, με ικανότητα και με σοβαρότητα».

Προσθέτει δε ότι οι προσεγγίσεις τους ως προς την οικονομική πολιτική διαφέρουν σημαντικά.

Μόλις λίγα λεπτά πριν από τις παραιτήσεις, ο Μπόρις Τζόνσον είχε απολογηθεί για την τοποθέτηση στο κυβερνητικό σχήμα τον περασμένο Φεβρουάριο του Κρις Πίντσερ, που παραιτήθηκε την Πέμπτη από το πόστο του υπευθύνου για την κομματική πειθαρχία αφού θώπευσε μεθυσμένος δύο άνδρες σε μπαρ.

Όπως αποδείχθηκε, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου από την Ντάουνινγκ Στριτ, ο κ. Τζόνσον ήταν ενήμερος για προηγούμενες παρόμοιες καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης από τον κ. Πίντσερ.

Όπως παραδέχθηκε τελικά ο κ. Τζόνσον, ο διορισμός του 52χρονου Βουλευτή ήταν «λάθος».

Το σκάνδαλο Πίντσερ και η δικαιολογία πως ο Πρωθυπουργός είχε «ξεχάσει» ότι το 2019 είχε ενημερωθεί για έρευνα σε βάρος του Κρις Πίντσερ, φαίνεται πως ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους δύο σημαίνοντες υπουργούς, οι οποίοι είναι μεταξύ την επίδοξων διαδόχων του Μπόρις Τζόνσον.

Πάντως, μια σειρά άλλων κορυφαίων Υπουργών έσπευσαν μετά από τις δύο παραιτήσεις να δηλώσουν πως στηρίζουν τον κ. Τζόνσον.

Ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος σερ Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα είναι «διεφθαρμένο» και είπε πως μόνο αλλαγή κυβέρνησης μπορεί να προσφέρει ένα νέο ξεκίνημα στη Βρετανία.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.