Βρετανία – Ρωσία: Ενδοϊμπεριαλιστικές συγκρούσεις και στο κυβερνοχώρο

Παράπλευρη απώλεια η ελευθερία του διαδικτύου

Εκτός από την υπόθεση Σκριπάλ, στην οποία οι Βρετανοί κατηγορούν τη Ρωσία για δηλητηριασμό ενός διπλού πράκτορα, τώρα η Βρετανία κατηγορεί τους Ρώσους για κυβερνοεπιθέσεις.

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να αναλάβουν την κυβερνο-άμυνα του ΝΑΤΟ.

Στα πλαίσια όμως αυτού του πολέμου, η «παράπλευρη» απώλεια θα είναι φυσικά η ελευθερία του ίντερνετ.

Συγκεκριμένα, η βρετανική κυβέρνηση και η κυβέρνηση της Αυστραλίας κατηγόρησαν χθες τη ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών ασφαλείας GRU ότι ευθύνεται για μία σειρά «ριψοκίνδυνων και αδιάκριτων κυβερνοεπιθέσεων» υπό τις εντολές του Κρεμλίνου.

Θυμίζουμε ότι την Τετάρτη, δηλαδή μια μέρα πριν από τους βρετανικούς ισχυρισμούς, το Reuters μετέδιδε πως οι Αμερικανοί θα ανακοίνωναν την ετοιμότητά τους να χρησιμοποιήσουν τις επιθετικές και αμυντικές τους ικανότητες στο κυβερνοχώρο εκ μέρους του ΝΑΤΟ, εάν αυτό τους ζητηθεί. Μάλιστα η Αμερικανίδα εκπρόσωπος δήλωσε συγκεκριμένα πως παραλήπτης του μηνύματος αυτού πρέπει να είναι η Ρωσία.

Δεν πρόλαβαν καλά-καλά να προσφερθούν οι Αμερικανοί και ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζέρεμι Χαντ, είπε ότι το βρετανικό Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας (NCSC) έχει ανακαλύψει πως πολλοί χάκερς που πραγματοποιούν επιθέσεις ανά τον κόσμο ενεργούν για λογαριασμό της ρωσικής GRU, με τη συγκατάθεση του Κρεμλίνου.

Ανάμεσα στις πολλές επιθέσεις που καταλογίζουν οι Αμερικανοβρετανοί στους Ρώσους είναι η φερόμενη παρείσφρηση στα αρχεία του Δημοκρατικού Κόμματος στις ΗΠΑ το 2016. Το Δημοκρατικό Κόμμα κατηγορεί τη Ρωσία ότι στήριξε με τις επιθέσεις της, την υποψηφιότητα Ντόναλντ Τραμπ. Βέβαια δεν τους βοήθησε και το γεγονός πως η υποψήφιά τους δεν ήταν αρεστή στα λαϊκά στρώματα.

Στους Ρώσους καταλογίζουν επίσης την επίθεση του Οκτωβρίου του 2017 μέσω του λογισμικού BadRabbit, που προκάλεσε προβλήματα στη λειτουργία του μετρό του Κιέβου, του αεροδρομίου της Οδησσού, της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας και ρωσικών ΜΜΕ. Παράλληλα, αρκετές από αυτές τις επιθέσεις συνδυάστηκαν με εκβιασμό προς εταιρείες για λύτρα. Ως ρωσικές επιθέσεις αντιμετωπίζουν επίσης την υποκλοπή ιατρικών φακέλων διεθνών αθλητών από την Παγκόσμια Υπηρεσία Αντι-Ντόπινγκ το 2017. Το Foreign Office κατονόμασε 12 ομάδες χάκερς ως ομάδες που αποτελούν «βιτρίνες» της GRU. Οι κώδικες ονομασίες αυτών είναι: Fancy Bear, Voodoo Bear, APT28, Sofacy, Pawnstorm, Sednit, CyberCaliphate, Cyber Berku, BlackEnergy Actors, STRONTIUM, Tsar Team και Sandworm.

Θα την πληρώσει ο κυβερνοχώρος

Τους βρετανικούς ισχυρισμούς ήρθε να υποστηρίξει και ο Αυστραλός Πρωθυπουργός που κατηγόρησε και αυτός ευθέως την GRU, αν και η Αυστραλία δεν έχει επηρεαστεί «ιδιαίτερα» από τέτοια χτυπήματα. Βέβαια αυτός που θα επηρεαστεί ιδιαίτερα από τη μεταφορά των ενδο-ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων στον κυβερνοχώρο θα είναι η ελευθερία του διαδικτύου.
Όταν ο Αυστραλός Πρωθυπουργός δηλώνει ότι «ο κυβερνοχώρος δεν είναι η Άγρια Δύση» αυτό σημαίνει ότι επιθυμούν να επιβάλουν «τάξη» στην αναρχία που επικρατεί αυτή τη στιγμή στον κυβερνοχώρο. Αυτό υποδηλώνει τη δική τους «τάξη» και έλεγχο, εις βάρος και της ελευθερίας των χρηστών του διαδικτύου.

Στην τελευταία σύνοδο του ΝΑΤΟ τα κράτη μέλη της συμμαχίας είχαν αποφασίσει στη δημιουργία κέντρου συντονισμού για «κυβερνοεπιχειρήσεις». Εν τούτοις ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη φέρουν ακόμη αντιστάσεις στην προσπάθεια δημιουργίας κακόβουλων λογισμικών και χρήσης τους από κατασταλτικούς μηχανισμούς, καθώς κάτι τέτοιο θα συνοδευτεί και με συρρίκνωση δημοκρατικών ελευθεριών.

Τα συμφέροντα που παίζονται στον κυβερνοχώρο είναι πολλά. Σε τελική ανάλυση, όμως, η εμπειρία με τις αποκαλύψεις Snowden για τον τρόπο χειρισμού πληροφοριών εκατομμυρίων ανθρώπων από της αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) θα πρέπει να προϊδεάζει για το τι σημαίνει επέκταση των «αμυντικών ικανοτήτων» του ΝΑΤΟ στο χώρο αυτό.

Παλμύρης Δημήτρης

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy