Βρετανικό Εργατικό Κόμμα: Χωρίς διεθνή στήριξη η θέση για δύο κράτη στην Κύπρο

Τη θέση του βρετανικού Εργατικού Κόμματος αναφορικά με την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό εντός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών, επαναβεβαίωσε μιλώντας στο ΚΥΠΕ η σκιώδης Υφυπουργός Εξωτερικών Κάθριν Γουέστ.

Η κα Γουέστ συμμετείχε την περασμένη εβδομάδα σε συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων που εξασφάλισε ο συνάδελφός της Εργατικός βουλευτής Ράσελ Λόιντ-Μόιλ με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία, με κύρια αφορμή τις πολιτικές διώξεις κατά των Κούρδων.

Στη συζήτηση τέθηκε από τον βουλευτή του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας (SNP) Άλιν Σμιθ ως παράδειγμα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων η συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου. Με αυτή την αφορμή η κα Γουέστ αναφέρθηκε στις θέσεις του δικού της κόμματος αναφορικά με το Κυπριακό.

«Παραμένω πολύ ανήσυχη για τις εξελίξεις στη συζήτηση γύρω από το μέλλον της Κύπρου», είπε στο ΚΥΠΕ. «Το Εργατικό Κόμμα είναι πολύ δεσμευμένο στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ που καλούν σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Δεν υπάρχει σοβαρή υποστήριξη σε διεθνές επίπεδο για λύση δύο κρατών. Μπορεί να υπάρχει μια πρόταση από την τουρκική πλευρά, αλλά η άποψη των Εργατικών είναι ότι πρέπει να στηρίξουμε τις δύο πλευρές ώστε να βρουν έναν τρόπο να προωθήσουν τη ΔΔΟ, που είναι η αρχή της επανένωσης».

Η κα Γουέστ σημείωσε ότι την περίοδο των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά το Εργατικό Κόμμα υποστήριξε σθεναρά τις συνομιλίες και ήλπιζε ότι θα βρισκόταν μια λύση. «Έκτοτε ασφαλώς ο κ. Ακιντζί έχει αποχωρήσει από το σκηνικό και τώρα έχουμε μια διαφορετική οπτική να προτείνεται», συνέχισε. «Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να μην απομακρυνθούμε από τα ψηφίσματα των ΗΕ, που υπάρχουν ασφαλώς για κάποιο λόγο. Είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, το ΗΒ έχει ακόμα κάποιες στρατιωτικές δυνάμεις στην Κύπρο, έχουμε ακόμα δύναμη των ΗΕ στην Κύπρο και είναι πολύ σημαντικό να μην αλλάξουμε απλά ξαφνικά το παιχνίδι διότι έχει παρέλθει κάποιος χρόνος. Παραμένουμε δεσμευμένοι στην αρχή της επανένωσης και θέλουμε να υποστηρίξουμε τις δύο πλευρές να έρθουν στο τραπέζι ώστε να αναπτύξουν αυτή τη λύση με όποιον τρόπο μπορούν. Αλλά πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένη με τα ψηφίσματα των ΗΕ που για πολύ καλό λόγο έχουν τις διατυπώσεις που έχουν».

Η βουλευτής βορείου Λονδίνου αναφέρθηκε και στα θέματα που κυριάρχησαν στην κοινοβουλευτική συζήτηση της περασμένης εβδομάδας. Σημείωσε την ανησυχία που διατυπώθηκε για την αγνόηση από την Τουρκία του αιτήματος του ΕΔΑΔ για αποφυλάκιση του ηγέτη του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς, καθώς και τις προσαγωγές και φυλακίσεις 154 βουλευτών της αντιπολίτευσης και 48 δημάρχων, Κούρδων στην πλειοψηφία τους.

Πρόσθεσε ότι «ένα από τα ζητήματα που εξετάσαμε επίσης ήταν η θέση των γυναικών στην Τουρκία, επειδή υπάρχει μια υπαναχώρηση από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Η βρετανική Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τον κουρδικό λαό εξέτασε την πολύ ανησυχητική αύξηση των γυναικοκτονιών και της βίας κατά γυναικών πρόσφατα στην Τουρκία, μια αύξηση της τάξης του 1,400%. Ο άλλος τομέας τεράστιας ανησυχίας είναι εκείνος των δημοσιογράφων, διότι η ελευθερία έκφρασης είναι απίστευτα σημαντική, σε όποια χώρα και αν ζει κανείς. Τώρα η Τουρκία έχει έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς συλληφθέντων δημοσιογράφων και ακαδημαϊκών και αυτό είναι κάτι που επίσης υπογραμμίστηκε».

Στο ερώτημα για την εντεινόμενη ρητορική απειλών κατά Κύπρου και Ελλάδας και την αγνόηση του διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας από την Άγκυρα, η Κάθριν Γουέστ σημείωσε την παρότρυνση από ορισμένους βουλευτές προς τη βρετανική κυβέρνηση να επαναξιολογήσει τις σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Τουρκία στη βάση σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατικών αξιών.

«Καθώς το ΗΒ έχει φύγει πλέον από την ΕΕ το ερώτημα είναι ποιος είναι ο ρόλος της ‘Παγκόσμιας Βρετανίας’. Ποιος είναι ο ορισμός της Παγκόσμιας Βρετανίας. Και από όλες τις παρατάξεις στη συζήτηση στη Βουλή ειπώθηκε ότι οι βουλευτές θα ήθελαν να ακούσουν την κυβέρνησή μας να μιλά πιο δυνατά για την Τουρκία σε σχέση π.χ. με τον κουρδικό λαό και με την υπεράσπιση των γυναικών και των δημοσιογράφων. Υπήρξε επίσης ένα ερώτημα αναφορικά με την πώληση όπλων από το ΗΒ προς την Τουρκία και επιδιώκαμε διαβεβαιώσεις (από την κυβέρνηση) ότι τα όπλα της συμφωνίας δε χρησιμοποιούνται για την εγχώρια καταστολή κουρδικών ομάδων από την τουρκική κυβέρνηση»

Τα ερωτήματα των Βρετανών βουλευτών ανέλαβε να ανακτήσει η Υφυπουργός Εξωτερικών Αμάντα Μίλινγκ. Ικανοποιήθηκε η κα Γουέστ από τις τοποθετήσεις της;

«Η απάντηση της Υφυπουργού ήταν ισορροπημένη. Θα συνεχίσουμε να ζητάμε τέτοιες διαβεβαιώσεις. Θα θέλαμε να δούμε μια πιο σθεναρή αντίδραση από τη βρετανική κυβέρνηση αναφορικά π.χ. με τη φυλάκιση πολιτικών κρατουμένων. Πρέπει να μπορούμε να διατυπώνουμε τις ανησυχίες μας στους φίλους μας. Είναι πολύ σημαντικό επίσης να υπερασπιζόμαστε το κράτος δικαίου και τις σωστές διαδικασίες, διότι πουθενά δεν είναι αποδεκτό απλά να συλλαμβάνονται εκλελεγμένοι πολιτικοί χωρίς σωστές διαδικασίες. Θα πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός της εκτελεστικής εξουσίας από την κυβέρνηση».

Στη δική της παρέμβαση στην κοινοβουλευτική συζήτηση η κα Γουέστ αναφέρθηκε και στο θέμα των προσφύγων, λέγοντας ότι η Τουρκία έχει συνδράμει εκατομμύρια ανθρώπων που έχουν εκτοπισθεί λόγω πολέμων.

«Ένιωσα ότι ήταν πολύ σημαντικό να σημειώσω τον σημαντικό ρόλο που έχει παίξει η Τουρκία, ιδίως αναφορικά με τους πρόσφυγες από τη Συρία, στην εκπαίδευσή τους, στην παροχή υγειονομικών υπηρεσιών και ενός ζεστού καταλύματος. Είναι σημαντικό στις διμερείς σχέσεις, ιδίως όταν μια χώρα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, να καταγράφουμε τα καλά πράγματα που κάνουν όπως και τις ανησυχίες. Αυτό είναι η εξωτερική πολιτική, να πετυχαίνεις τη σωστή ισορροπία μεταξύ του να είσαι κριτικός φίλος αλλά και να αναγνωρίζεις τις βέλτιστες πρακτικές μιας χώρας», τόνισε, τέλος.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy