Βρέθηκαν λύσεις για μετακίνηση ενήλικων-ανήλικων που δεν έβρισκε ο κ. Νουρής επιτελώντας «άριστο» έργο 

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.Άθλια παράσταση ευαισθησίας για την αθλιότητα στο Πουρνάρα

 

Μετά την κατακραυγή για τις άθλιες συνθήκες στέγασης μεταναστών και κυρίως ασυνόδευτων ανήλικων από την αντιπολίτευση και τους Επιτρόπους για τα δικαιώματα του Παιδιού και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και μετά από ένα επικοινωνιακό σόου με κεντρικό πρωταγωνιστή τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, δόθηκαν χθες λύσεις για μετακίνηση τόσο ανήλικων όσο και ενήλικων μεταναστών.

Τις ανακοινώσεις έκανε ο Υπουργός Εσωτερικών μετά από σύσκεψη στο Προεδρικό και η οποία ακολούθησε της επιτόπιας επίσκεψης του Προέδρου στο Πουρνάρα. Η κύρια εικόνα από την επίσκεψη ήταν το στρατόπεδο Πουρνάρα, με τους φυλακισμένους μετανάστες από τη μια πλευρά του συρματοπλέγματος και από την άλλη τον Πρόεδρο με την κουστωδία του, η οποία σε αριθμό φαινόταν να συναγωνίζεται τον αριθμό των φυλακισμένων μεταναστών. Οι τελευταίοι όλοι μαζί και με υψωμένα τα χέρια, ως να ζητούσαν επαφή με την ελευθερία, ζητούσαν από τον Πρόεδρο απελευθέρωση… Ο Πρόεδρος τούς υποσχέθηκε λύσεις σε 48 ώρες…

Ο ίδιος ο Πρόεδρος χαρακτήρισε «άριστο» το έργο που επιτελεί ο κ. Νουρής, αλλά και «αδιανόητο» να μην υπάρχει ζεστό ρόφημα στο πρωινό και υποσχέθηκε ότι θα «δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε».

Αναφερόμενος στις αποφάσεις της σύσκεψης, ο κ. Νουρής είπε πως αυτές διαλαμβάνουν ότι για τους ενήλικους θα υπάρξει μια προσωρινή μετεξέλιξη του Κέντρου Φιλοξενίας Λίμνες που λειτουργεί στη Μεννόγεια, ούτως ώστε να μεταφερθεί αριθμός διαμενόντων από το Πουρνάρα για να μειωθεί ο αριθμός τους. Διευκρίνισε πως το Κέντρο Λίμνες είναι ανοικτό Κέντρο και σήμερα υπάρχει ευχέρεια να φιλοξενηθεί ένας σημαντικός αριθμός μεταναστών, κάτι που θα βοηθήσει στη μετεξέλιξη του Κέντρου, έστω και προσωρινά, ως Κέντρου Πρώτης Φιλοξενίας.

Όσον αφορά τους ανήλικους, είπε πως ο αριθμός ήταν 356 την περασμένη Παρασκευή και έχουν μετακινηθεί 92 άτομα σε ξενοδοχείο στη Λάρνακα που ενοικιάζεται από το Υπουργείο Εσωτερικών για τη φιλοξενία των επαφών από τον COVID. Πρόσθεσε πως θα υπάρξει κατ’ αντιστοιχία εξεύρεση άλλου χώρου τις επόμενες ώρες, ενδεχομένως εντός της ημέρας, ούτως ώστε να υπάρξει μεταφορά πρόσθετων περίπου 150 ανηλίκων, αυτών δηλαδή που οι διαδικασίες τους είναι προχωρημένες και το υπολειπόμενο κομμάτι των διαδικασιών τους μπορεί να γίνει και σε εξωτερικό χώρο πέραν του Πουρνάρα.

Όπως σημείωσε ο κ. Νουρής, με αυτές τις αποφάσεις, ιδιαίτερα για τους ανήλικους, αναμένεται ο αριθμός να περιοριστεί στους 120 για το Πουρνάρα, κάτι που είναι μέσα στις δυνατότητες φιλοξενίας και με τις προδιαγραφές στις λεγόμενες ζώνες ασφαλείας.

Ο κ. Νουρής ανέφερε πως θα γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες ώστε να προστεθεί το ζεστό ρόφημα, σημειώνοντας ωστόσο πως πόρρω απέχει αυτό από την έκφραση που διατυπώθηκε και την επίκριση που δέχθηκε το Υπουργείο Εσωτερικών ότι τάχατες δίνεται ένα μπουκαλάκι νερό και ένα κομματάκι ψωμί.

Σε ερώτηση κατά πόσο η Δημοκρατία διαθέτει τις κατάλληλες δομές εκμάθησης, είπε πως η εκπαίδευση δεν είναι ευθύνη του ΥΠΕΣ, αλλά υπηρεσίας του Υφυπουργείου Πρόνοιας μέσω των κοινωνικών λειτουργών, όπως για παράδειγμα στο κέντρο υποδοχής παιδιών Hope for Children, όπου υπάρχουν δάσκαλοι…

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.