Η καμπάνα του Αγίου Παντελεήμονα στη Μύρτου βρέθηκε καλά κρυμμένη σε κτηνοτροφικό υποστατικό στο χωριό Αυλώνα στη Μόρφου. Η καμπάνα είχε κλαπεί τον περασμένο Νοέμβριο και τρεις ύποπτοι οδηγήθηκαν χθες σε «δικαστήριο» για διευκόλυνση των ανακρίσεων. Όπως έγραψε η τ/κ εφημερίδα Γενί Ντουζέν, η «αστυνομία» εντόπισε την καμπάνα σε κτηνοτροφικό υποστατικό στην Αυλώνα στην περιοχή Μόρφου. Η καμπάνα κατασχέθηκε ως τεκμήριο και τρία άτομα συνελήφθησαν για διευκόλυνση των ανακρίσεων.

Η τ/κ εφημερίδα Κίπρις αναφέρει ότι η καμπάνα εντοπίστηκε καλά κρυμμένη σε κτηνοτροφικό υποστατικό μετά από εντατικές έρευνες και ότι οι τρεις ύποπτοι οδηγήθηκαν χθες στο «δικαστήριο» για έκδοση εντάλματος προσωποκράτησης. Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ο συμπρόεδρος της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Εγκληματικότητα, Ανδρέας Καπαρδής, ανέφερε ότι μέσα από τις προσπάθειες και τη συνεργασία εντοπίστηκε η καμπάνα και στόχος είναι η επανατοποθέτησή της. Το θέμα της κλοπής της καμπάνας του μοναστηριού του Αγίου Παντελεήμονα είχε συζητηθεί προ ενός μηνός στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων.

Σύμφωνα με τον κοινοτάρχη Μύρτου, Ανδρέα Αθανασίου, η καμπάνα είναι «ανυπολόγιστης ιστορικής αξίας» και ήταν τοποθετημένη σε ύψος 9 μέτρων, ενώ μια μικρότερη, η οποία δεν κλάπηκε, βρίσκεται τοποθετημένη γύρω στα 12 με 13 μέτρα. Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής Προσφύγων, η κλοπή της καμπάνας εικάζεται ότι έγινε μεταξύ τα μέσα Οκτωβρίου και τα μέσα Νοεμβρίου και έγινε γνωστή από δημοσίευμα της τ/κής εφημερίδας «Κίπρις Ποστασί» μετά από καταγγελία Τουρκοκύπριου επισκέπτη στο μοναστήρι. Μάλιστα η πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, Σκεύη Κουκουμά, είχε διερωτηθεί πώς είναι δυνατόν να μετακινηθεί μια καμπάνα τουλάχιστον 300 κιλών σε ένα μοναστήρι που είναι περιφραγμένο και που σε απόσταση περίπου 150 μέτρων υπάρχει στρατόπεδο του κατοχικού στρατού. Ταυτόχρονα είχε σημειώσει ότι υπήρξε ενημέρωση για προσπάθειες διερεύνησης και για συζήτηση του θέματος στην Τεχνική Επιτροπή για την Εγκληματικότητα, η συνδρομή της οποίας φαίνεται ότι απέδωσε καρπούς.

Άννα Μισιαούλη