Εικόνα Αρχείου

Οπλοστάσιο το οποίο φαίνεται να ανήκει στην εποχή της ΕΟΚΑ Β, εντοπίστηκε τυχαία σε οικία που βρίσκεται σε χωριό της επαρχίας Λεμεσού.

Παρ’ όλα αυτά η Αστυνομία δεν προέβη σε οποιαδήποτε ενημέρωση, όπως συνηθίζεται για παρόμοιες περιπτώσεις. Η οικία ανήκει σε στέλεχος της ΕΟΚΑ Β ο οποίος απεβίωσε. Το οπλοστάσιο βρέθηκε τυχαία από τρίτο πρόσωπο το οποίο ενοικίασε την οικία και επιχείρησε να την ανακαινίσει.

Στα πλαίσια των εργασιών ανακαίνισης ο ενοικιαστής εντόπισε ένα χρηματοκιβώτιο, το οποίο είχε κρύπτη. Ερευνώντας το χώρο ο ένοικος ανακάλυψε ότι στην κρύπτη βρισκόταν παράνομος οπλισμός.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Χαραυγής», στην κρύπτη βρέθηκαν δύο πιστόλια, ένα αυτόματο όπλο, μεγάλη ποσότητα από σφαίρες, αλλά και εκρηκτική ύλη. Ο ένοικος της οικίας που βρίσκεται στο χωριό Παρεκκλησιά της επαρχίας Λεμεσού ενημέρωσε τις Αρχές και παρέδωσε τον οπλισμό στην Αστυνομία.

Η εφημερίδα μας, ερευνώντας το συμβάν, αποτάθηκε στην Αστυνομία η οποία επιβεβαίωσε την ανεύρεση οπλισμού αποφεύγοντας ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Όπως ισχυρίστηκε ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Ανδρέας Αγγελίδης, οι έρευνες συνεχίζονται. Σε ερώτηση γιατί δεν εκδόθηκε ανακοίνωση, ο Α. Αγγελίδης ανέφερε ότι σε τέτοιου είδους περιπτώσεις η Αστυνομία εξετάζει αρχικά κατά πόσο η δημοσιοποίηση της εκάστοτε περίπτωσης μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στη διαδικασία των ερευνών.

Εάν διαπιστωθεί ότι η όποια δημοσίευση μπορεί να δημιουργήσει οποιαδήποτε προβλήματα ή ότι δεν θα φέρει θετικά αποτελέσματα για τη διερεύνηση, τότε η Αστυνομία δεν προχωρά σε δημοσιοποίηση ή το πράττει σε μεταγενέστερο στάδιο.

Σημειώνεται ότι το εν λόγω περιστατικό συνέβη προ 15 ημερών (27/2) ωστόσο μέχρι σήμερα δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση από την Αστυνομία, αλλά ούτε και ένδειξη αν αυτό θα συμβεί μελλοντικά.

Από την τοποθέτηση του εκπροσώπου προκύπτει το ερώτημα κατά πόσο υπήρξαν και άλλες περιπτώσεις ανεύρεσης οπλισμού αλλά δεν ανακοινώθηκαν. Η ανεύρεση οπλισμού μετά από 45 χρόνια επιβεβαιώνει ότι ενδεχομένως να υπάρχει και άλλος οπλισμός της ΕΟΚΑ Β, ο οποίος δεν παραδόθηκε ποτέ στις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Γιάννης Κακαρής