Βρέθηκε στην Αυστραλία φτερό ενός από τα πιο σπάνια πουλιά του κόσμου

Ένα φτερό ενός από τα πιο φευγαλέα πουλιά στον κόσμο έχει βρεθεί στη Νότια Αυστραλία και αποτελεί το πρώτο αποδεικτικό στοιχείο σε πάνω από ένα αιώνα ότι ζει εκεί, όπως δήλωσαν σήμερα εμπειρογνώμονες της άγριας φύσης.

Ο «νυκτερινός παπαγάλος» είναι ανάμεσα στα πιο σπάνια είδη πτηνών και θεωρείτο εξαφανισμένο μέχρι που Αυστραλός φυσιοδίφης παρουσίασε φωτογραφική μαρτυρία ενός τέτοιου παπαγάλου στην πολιτεία Κουίνσλαντ το 2013.

Από τότε, θεάθηκε και στη Δυτική Αυστραλία.

Ο εμπειρογνώμονας που είδε το πουλί στο Κουίνσλαντ, ο Τζον Γιανγκ, και ο συνάδελφος του οικολόγος Κιθ Μπέλτσεϊμπερς από τον οργανισμό προστασίας της άγριας φύσης της Αυστραλίας, έχουν τώρα αποδείξει ότι υπάρχει και στη Νότια Αυστραλία.

Οι δυο τους βρήκαν ένα φτερό από το μικρό, κιτρινοπράσινο πουλί, σε φωλιά σπίνου-ζέβρα γύρω από την απομονωμένη Λίμνη Έιρ, ακολουθώντας τις θολές φωτογραφίες από κρυμμένη φωτογραφική μηχανή στην περιοχή.

«Ο Κιθ κι εγώ έχουμε δει πολλές φωλιές σπίνου-ζέβρα, μέχρι που τελικά εμφανίστηκε το ολοφάνερο μικρό πράσινο φτερό μέσα στη νέα επένδυση στον πάτο μιας από τις φωλιές», είπε ο Γιανγκ.

«Οι άνθρωποι δείχνουν τον ενθουσιασμό τους με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Ο δικός μου ήταν να κουνηθώ ανεξέλεγκτα με έντονο ενθουσιασμό και του Κιθ ήταν απόλυτη δυσπιστία και κρατούσε το κεφάλι του με τα χέρια του. Ήταν μια απίστευτα συγκινητική στιγμή και για τους δυο μας. Στα μάτια τα δικά μου, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό ήταν ένα φτερό του νυκτερινού παπαγάλου», είπε.

Ο Γιανγκ πρόσθεσε ότι η φρεσκάδα της φωλιάς του σπίνου-ζέβρα δείχνει ότι ίσως περιμάζεψε το φτερό «μέσα σε μερικές εκατοντάδες μέτρα τις τελευταίες εβδομάδες».

Ο διευθυντής ορνιθολογίας στο Μουσείο της Δυτικής Αυστραλίας επιβεβαίωσε το εύρημα.

Το επόμενο βήμα είναι να χαρτογραφηθεί η κατανομή του είδους, η τελευταία αναφορά του οποίου καταγράφηκε το 1883 στη Λίμνη Έιρ, και να αξιολογηθεί το μέγεθος του πληθυσμού χρησιμοποιώντας μετρητές κελαηδήματος και κρυμμένες φωτογραφικές μηχανές, ανέφερε ο Γιανγκ.

Ερευνητές φοβούνταν για δεκαετίες ότι το νυκτόβιο αυτό πτηνό που ζει στις ερήμους είχε εξαφανιστεί, αφού δεν υπήρξαν αναφορές ότι είχε θεαθεί από το 1912 μέχρι το 1979, και ελάχιστες από τότε, μέχρι τα αποδεικτικά στοιχεία του 2013.

Το 2012, το Περιοδικό Smithsonian το κατέταξε πρώτο ανάμεσα στα πέντε πιο μυστηριώδη πουλιά του κόσμου.

Ενδημικό της Αυστραλίας, βρίσκεται στην κατηγορία των υπό εξαφάνιση ειδών από την Παγκόσμια Ένωση Διατήρησης της Φύσης, που υπολογίζει ότι υπάρχουν 50 ως 250 στην άγρια φύση, αριθμός που φθίνει.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.