Βρέθηκε το γονιδιακό µυστικό των αλόγων κούρσας

Επτά γονίδια τα κάνουν να ξεχωρίζουν από άλλα άλογα

Για διάφορους λόγους τα άλογα κούρσας βρίσκονται στην κορυφή του ενδιαφέροντος των φιλίππων αλλά και της βιοµηχανίας διασταυρώσεων. Με δηµοσίευσή της στην επιθεώρηση «Communication Biology» διεθνής ερευνητική οµάδα παρουσιάζει τα αποτελέσµατα της µελέτης που πραγµατοποίησε διεθνής οµάδα σε αυτά τα ζώα. Οι ερευνητές συνέκριναν το DNA αλόγων κούρσας, όπως αραβικά, µογγολικά και το αγγλικά καθαρόαιµα Thoroughbred, µε το DNA αλόγων που εκτρέφονται και διασταυρώνονται για χρήση σε διάφορα σπορ εκτός ιπποδρόµων αλλά και ως άλογα απλής ιππασίας.

Οι ερευνητές εντόπισαν επτά γονίδια τα οποία όπως υποστηρίζουν διαθέτουν τα άλογα κούρσας και παίζουν σηµαντικό ρόλο στο µυικό τους σύστηµα, στον µεταβολισµό αλλά και τη νευροβιολογία τους. Εντόπισαν επίσης ένα γονίδιο, το NTM, που επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου και τους µηχανισµούς µάθησης και µνήµης. Ένα άλλο γονίδιο, το MYLK2, είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των µυών και ειδικότερα για τις µυικές συστολές.

«Οι επιλεκτικές διασταυρώσεις που γίνονται για διάφορους λόγους εδώ και εκατοντάδες χρόνια σε όλο τον κόσµο έχουν δηµιουργήσει ένα πολύ µεγάλο αριθµό από ράτσες αλόγων. Αυτό έχει οδηγήσει στην ύπαρξη ψηλών αλόγων, µικρών αλόγων, πολύ δυνατών αλόγων, πολύ γρήγορων αλόγων κ.α. Ανακαλύψαµε µια οµάδα γονιδίων κοινές στα άλογα κούρσας τα οποία όµως δεν διαθέτουν όλα τα άλογα που τρέχουν σε αγώνες. Έτσι λοιπόν η ανακάλυψή µας µπορεί να βοηθήσει στο να εντοπίζονται εκείνα τα άλογα που είναι καταλληλότερα για να τρέχουν σε αγώνες ή εκείνα που είναι καλύτερο να χρησιµοποιούνται στη διαδικασία αναπαραγωγής», αναφέρει η Έµελιν Χιλ επιστήµονας της βρετανικής εταιρείας Plusvital, επικεφαλής της ερευνητικής οµάδας.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.