Βρισκόμαστε σε μια ακραία κλιματική κρίση

Βρισκόμαστε σε μια ακραία κλιματική κρίση, δήλωσε την Κυριακή η Σουηδή υπουργός Κλίματος και Περιβάλλοντος Annika Strandhäll ενόψει της συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στη Στοκχόλμη.

Η Σουηδία και η Κένυα θα διοργανώσουν συνάντηση υψηλού επιπέδου με τίτλο «Στοκχόλμη+50: ένας υγιής πλανήτης για την ευημερία όλων – η ευθύνη μας» στις 2-3 Ιουνίου στη Στοκχόλμη. Επιπλέον, μια σειρά άλλων εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, συμπεριλαμβανομένων συναντήσεων σχετικά με την εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού και τον μετασχηματισμό της βαριάς βιομηχανίας.

Η Στοκχόλμη+50 θα σηματοδοτήσει τη συμπλήρωση 50 ετών από την πρώτη διάσκεψη του ΟΗΕ για το περιβάλλον, τη Διάσκεψη της Στοκχόλμης το 1972, η οποία οδήγησε στη λεγόμενη Διακήρυξη της Στοκχόλμης, η οποία περιέχει αρκετές αρχές για το περιβάλλον και την ανάπτυξη, αλλά και στη δημιουργία του Προγράμματος Περιβάλλοντος του ΟΗΕ (UNEP) και στην καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

«Οι πολιτικοί πρέπει να βγουν μπροστά και να επιδείξουν ηγετική ικανότητα», δήλωσε την Κυριακή (29 Μαΐου) η Σουηδή υπουργός για το κλίμα Annika Strandhäll στο πρακτορείο Τύπου TT, προσθέτοντας ότι το μέλλον μας είναι «κοινό» και ότι πρέπει «να το δημιουργήσουμε μαζί».

«Η Στοκχόλμη+50 αφορά το πώς θα διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε τα αποτελέσματα που χρειαζόμαστε για τις δεσμεύσεις που έχουν ήδη αναληφθεί. Οι συναντήσεις στις οποίες αναλαμβάνονται συνεχώς νέες δεσμεύσεις δεν θα έχουν καμία σημασία αν δεν υλοποιήσουμε αυτά που έχουν ήδη συμφωνηθεί», δήλωσε η ίδια.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος της Στοκχόλμης, καμία χώρα δεν ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού και από το 1972 και μόνο το ένα δέκατο των εκατοντάδων παγκόσμιων περιβαλλοντικών και αναπτυξιακών στόχων που έχουν συμφωνηθεί παγκοσμίως έχει επιτευχθεί ή έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο.

«Αυτή είναι η έντονη κριτική που πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους οι παγκόσμιοι πολιτικοί ηγέτες. Η Σουηδία θα κάνει φυσικά το δικό της μέρος, αλλά περισσότερες χώρες πρέπει να κάνουν περισσότερα, πιο γρήγορα», δήλωσε η Strandhäll, προτρέποντας τις άλλες χώρες να επικεντρωθούν στο «σύνολο» και στην «εφαρμογή του συνόλου».

«Βρισκόμαστε σε οξεία κλιματική κρίση. Η άσφαλτος λιώνει στην Ινδία, τα πουλιά πέφτουν και πεθαίνουν λόγω της ζέστης, έχουμε καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες στη Σουηδία», δήλωσε η Strandhäll, προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες θα «δείξουν υπευθυνότητα» και «θα καταφέρουν να διατηρήσουν την εστίαση σε αυτό για το οποίο (είναι) εκεί».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.