Δεν βρίσκουν το δίκιο τους στο κέντρο της Λεμεσού

Χωρίς τέλος το μαρτύριο των κατοίκων, που συχνά αναγκάζονται να ξεσπιτώνονται για να γλιτώσουν από την οχληρία που δημιουργούν οι παρανομίες και η ασυδοσία των υποστατικών διασκέδασης.

 

Σε συνέλευση που είχε γίνει πριν μερικούς μήνες από το Σύνδεσμο Κατοίκων και Φίλων Ιστορικού Κέντρου της Λεμεσού, είχαν κληθεί και παρευρέθηκαν τόσο ο δήμαρχος και άλλοι αρμόδιοι του δήμου όσο και εκπρόσωποι της Αστυνομίας, στους οποίους παρατέθηκαν μια σειρά από σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται εξαιτίας της ανεξέλεγκτης και παράνομης λειτουργίας των νυκτερινών κέντρων διασκέδασης.

Το βασικό αίτημα που είχε τεθεί ήταν η κήρυξη της περιοχής του ιστορικού κέντρου της πόλης ως κορεσμένης από χρήσεις, να μη δίνονται άλλες άδειες για μετάδοση μουσικής και να κλείσουν εκείνα τα κέντρα που δεν έχουν πολεοδομική, οικοδομική ή άλλες άδειες.

Και βέβαια οι κάτοικοι που βιώνουν εδώ και χρόνια αυτή την κατάσταση δεν περίμεναν ότι θα έβρισκαν το δίκιο τους. Άλλωστε δεν ήταν η πρώτη φορά που τα έλεγαν χωρίς αποτέλεσμα. Ωστόσο, φεύγοντας από εκείνη τη συγκέντρωση, μέσα από τις θέσεις που είχαν διατυπωθεί και από το δήμο και από την Αστυνομία, κρατούσαν μια ελπίδα ότι αυτή τη φορά κάτι θα μπορούσε να γίνει.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος, δηλώνοντας κατανόηση στα παράπονα των κατοίκων του κέντρου της πόλης, είχε αναφέρει ότι από τις υπηρεσίες του δήμου είχαν καταγραφεί 11 νυχτερινά κέντρα που παρανομούν με διάφορους τρόπους και ότι έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για να οδηγηθούν στο δικαστήριο. Διαβεβαίωσε ο κ. Νικολαΐδης ότι μέχρι την εκδίκαση αυτών των υποθέσεων θα ζητήσει την έκδοση διαταγμάτων αναστολής της λειτουργίας τους.

Ο δε εκπρόσωπος της Αστυνομίας, αναφερόμενος ειδικά στο πρόβλημα της ηχορύπανσης, υπέδειξε ότι με νομοθεσία του 2017 ο έλεγχος της ηχορύπανσης μετατέθηκε από την Αστυνομία στις Τοπικές Αρχές, οι υπηρεσίες των οποίων όμως δεν εργάζονται μετά τις 3 το μεσημέρι, υποδεικνύοντας ότι θα πρέπει ο δήμος να καταρτίσει ένα πρόγραμμα δράσης και όπου θεωρεί ότι χρειάζεται και τη συνδρομή της Αστυνομίας, θα την έχει.

Όχι μόνο δεν είχε κανένα αποτέλεσμα εκείνη η συνάντηση με το δήμο και την Αστυνομία, αλλά «τους κακοφάνηκε κιόλας, γιατί ήταν έντονοι στις θέσεις και τις διαμαρτυρίες τους οι επηρεαζόμενοι πολίτες που συμμετείχαν στην συνέλευση…» όπως μας ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Συνδέσμου Κατοίκων και Φίλων Ιστορικού Κέντρου Μελίνα Σχοινή.

«Κοίμισαν το θέμα και δήθεν θα κινηθούν δικαστικά εναντίον όσων παρανομούν και δημιουργούν τα προβλήματα, αλλά τα προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν και εμείς που ακόμα κατοικούμε στο κέντρο της πόλης συνεχίζουμε να υποφέρουμε και κανένας υπεύθυνος δεν ενδιαφέρεται πραγματικά».

Ιδιαίτερα τις προηγούμενες μέρες, με το πρόσχημα του καρναβαλιού, η κατάσταση είχε ξεφύγει, αφού, όπως σημειώνει η κα Σχοινή, «πέραν από τις καθιερωμένες εκδηλώσεις του δήμου, ο κάθε ιδιοκτήτης – διαχειριστής μπαρ και συναφών επιχειρήσεων ανενόχλητα διοργάνωνε πάρτι και έκανε ό,τι ήθελε». Ενδεικτικά, αναφέρει την περίπτωση street party με dj που διοργανώθηκε στο ιστορικό κέντρο της πόλης από τις 8 το βράδυ μέχρι τις μεταμεσονύχτιες ώρες (αλήθεια, με ποιου την άδεια και με ποια κριτήρια;) από ιδιωτική εταιρεία, η οποία είχε κάνει και σχετική διαφήμιση.

Τα προβλήματα όμως που ταλανίζουν το κέντρο της πόλης από την ασύδοτη και ανεξέλεγκτη λειτουργία κάποιων νυκτερινών κέντρων αντικατοπτρίζονται και στην περίπτωση οικογένειας με παιδί που υποφέρει από σοβαρής μορφής αυτισμό.

Συγκεκριμένα, όπως μας καταγγέλθηκε, στο ισόγειο του κτιρίου όπου διαμένει η οικογένεια (σε κοντινή απόσταση από το δημαρχείο) λειτουργεί μπαράκι που μεταδίδει μουσική στη διαπασών προκαλώντας πολλή φασαρία και όπως μας καταγγέλθηκε, λόγω της ανυπόφορης κατάστασης που υπάρχει, ο πατέρας υποχρεώνεται κάθε βράδυ να ξεσπιτώνεται μαζί με το παιδί του, προκειμένου να το προστατέψει και επιστρέφει μετά τα μεσάνυχτα, όταν στον συγκεκριμένο χώρο διασκέδασης σβήσουν τα φώτα και σταματήσει η μουσική.

Όπως είναι γνωστό, τα παιδιά με αυτισμό είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στους έντονους ήχους και θορύβους, που σε αρκετές περιπτώσεις τους προκαλούν ακραίες αντιδράσεις επιδεινώνοντας την κατάστασή τους.

Ο άνθρωπος αποτάθηκε στο δήμο και ανέφερε το πρόβλημα που αντιμετωπίζει, αλλά η απάντηση που του δόθηκε είναι ότι δεν μπορούν να άμεσα να κάνουν κάτι και ότι θα προσφύγουν σε δικαστικά μέτρα…

Χρήστος Χαραλάμπους

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.