Βροχή οι προειδοποιήσεις – Δεκάδες πρωτοσέλιδα: Τα 33 χαστούκια για τα «χρυσά» διαβατήρια

• Βροχή οι προειδοποιήσεις από θεσμούς όπως Κομισιόν, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Επιτροπή Αξιολόγησης Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ), Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, Παγκόσμια Τράπεζα και ΟΟΣΑ

• Δεκάδες πρωτοσέλιδα και λίστες σε διεθνή μέσα ενημέρωσης όπως Financial Times, Bloomberg, Guardian, Le Monde, Die Welt, MediaCorp, Al Jazeera κτλ

• Εκατοντάδες προειδοποιήσεις από μη κυβερνητικές οργανώσεις για τη διαφθορά, όπως Διεθνής Διαφάνεια, Ινστιτούτο Basel, Παρατηρητήριο για το Οργανωμένο Έγκλημα και τη Διαφθορά (OCCRP), Global Witness κτλ.

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

Η τάτσα έγινε ολόκληρος στάβλος του Αυγεία και πλέον για να ξεπλυθεί απαιτούνται πολύ πιο ισχυρά καθαριστικά από μια απλή σκόνη πλυντηρίου.

Ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση διαχειρίστηκε το Επενδυτικό Πρόγραμμα τα τελευταία χρόνια οδήγησε σε ρεζιλίκια, αφού δόθηκαν απλόχερα «χρυσά» διαβατήρια σε εκατοντάδες απατεώνες, λωποδύτες και διεφθαρμένους. Μάλιστα, παρά τα εκατοντάδες ονόματα τα οποία παρέλασαν κατά καιρούς από τα πρωτοσέλιδα διεθνών μέσων ενημέρωσης, μέχρι στιγμής ανακλήθηκαν μόλις τρία «χρυσά» διαβατήρια. Και αυτό παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για εντατικοποίηση των ελέγχων, αλλά και τις διαπιστώσεις της τριμελούς επιτροπής ότι υπάρχουν περιπτώσεις με ποινικά αδικήματα, καθώς και περιπτώσεις οι οποίες χρήζουν περαιτέρω έρευνας.

Το Επενδυτικό Πρόγραμμα (ή σχέδιο για κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση μη Κύπριων επενδυτών, όπως ονομαζόταν στο παρελθόν) ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2007. Στα πρώτα έξι χρόνια δεν υπήρξαν σοβαρά προβλήματα. Ωστόσο από το 2013 που η νυν κυβέρνηση ανέλαβε τη διαχείριση του Προγράμματος, άρχισαν τα όργανα. Μάλιστα από τον Σεπτέμβριο του 2016 που η κυβέρνηση προχώρησε στην αλλαγή των κριτηρίων, κλιμακώθηκαν οι αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο, αφού άρχισαν να πέφτουν βροχή οι προειδοποιήσεις από θεσμούς όπως Κομισιόν, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Επιτροπή Αξιολόγησης Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ), ΔΝΤ, Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, Παγκόσμια Τράπεζα και ΟΟΣΑ. Επίσης υπήρξαν εκατοντάδες προειδοποιήσεις από μη κυβερνητικές οργανώσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται ενάντια στη διαφθορά, όπως Διεθνής Διαφάνεια, Ινστιτούτο Basel, Παρατηρητήριο για το Οργανωμένο Έγκλημα και τη Διαφθορά (OCCRP), Global Witness κτλ. Ακόμη, υπήρξαν δεκάδες πρωτοσέλιδα και λίστες με ονόματα σε διεθνή μέσα ενημέρωσης όπως Financial Times, Bloomberg, Guardian, Le Monde, Die Welt, MediaCorp, Al Jazeera κτλ.

Η κυβέρνηση, παρά τις προειδοποιήσεις, δεν έλαβε έγκαιρα μέτρα για προστασία του Επενδυτικού Προγράμματος. Αντίθετά, με τις πράξεις και τις παραλείψεις της άφησε εκτεθειμένη την Κύπρο, με αποτέλεσμα να διογκώνεται ολοένα και περισσότερο το βαρέλι της ντροπής. Μάλιστα η πιο τραγική ίσως στιγμή ήταν η απάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη στις σοβαρές καταγγελίες της Κομισιόν, αφού αντί να αναγνωρίσει τα προβλήματα και να προχωρήσει στη λήψη μέτρων, έκανε λόγο για «στοχοποίηση της Κύπρου για τους καλά γνωστούς λόγους, είτε για ανταγωνιστικότητα είτε για άλλους λόγους».

Σημειώνεται ότι μετά τη διεθνή κατακραυγή η κυβέρνηση επιχείρησε ένα μίνι λίφτινγκ, περισσότερο για να διασκεδάσει τις αντιδράσεις. Ωστόσο το λίφτινγκ δεν κρίθηκε αρκετό, ενώ η τάτσα έγινε ολόκληρος στάβλος του Αυγεία.

Οι 33 πιο χτυπητές περιπτώσεις που στιγμάτισαν το Επενδυτικό Πρόγραμμα τα τελευταία χρόνια είναι οι ακόλουθες:

• Σεπτέμβριος 2017: Η Guardian, ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους μέσων ενημέρωσης στη Βρετανία, κατηγορεί την Κύπρο ότι πουλά διαβατήρια σε ολιγάρχες από τη Ρωσία και την Ουκρανία. Μάλιστα δίνει στη δημοσιότητα λίστα με εξέχοντες επιχειρηματίες και άτομα με σημαντική πολιτική επιρροή. Ωστόσο η κυβέρνηση αρνείται να προχωρήσει στη λήψη μέτρων. Μάλιστα ο τότε Υπουργός Οικονομικών και νυν αν. πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης, ερωτηθείς από το Euronews για τις αποκαλύψεις έκανε λόγο για «υπερβολές» και διαβεβαίωνε ότι «κανείς από αυτούς που εμπλέκονται στις τρομοκρατικές ενέργειες οι οποίες έχουν γίνει στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια είχε κυπριακό διαβατήριο». Διαβεβαίωνε επίσης ότι γίνονται έλεγχοι.

• Σεπτέμβριος 2017: Οι αποκαλύψεις της Guardian φέρνουν αντιδράσεις από θεσμούς της ΕΕ, με τον τότε εκπρόσωπο Τύπου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, να υποδεικνύει ότι «από το 2014 η Κομισιόν συνεχίζει το διάλογο με τις κυπριακές Αρχές για να εξασφαλίσει τον αυθεντικό δεσμό ανάμεσα στη χώρα και στον επενδυτή που υποβάλλει αίτηση πολιτογράφησης». Και πάλι η κυβέρνηση αρνείται να προχωρήσει στη λήψη μέτρων. Αναγκάζεται να το πράξει μερικούς μήνες μετά και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2018 υπό το βάρος των έντονων πλέον πιέσεων από την ΕΕ. Στις 9 Ιανουαρίου 2018 αποφασίζεται η σύσταση Επιτροπής Εποπτείας, η δημιουργία Μητρώου Παρόχων Υπηρεσιών και η απαγόρευση της διαφήμισης του κυπριακού προγράμματος. Στο μεταξύ οι δρόμοι σε Λεμεσό και Πάφο, καθώς και άλλες επαρχίες, γέμισαν με μεγάλες φωτεινές ταμπέλες που διαφήμιζαν την πώληση διαβατηρίων.

Μάρτιος 2018: Η οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια (Transparency International) και το Παρατηρητήριο για το Οργανωμένο Έγκλημα και τη Διαφθορά (OCCRP) καταθέτουν έρευνα στην ΕΕ και καταγγέλλουν οκτώ κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, ότι διατηρούν προγράμματα πολιτογράφησης τα οποία είναι «ευάλωτα σε κατάχρηση» και «υπονομεύουν την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις γειτονικές χώρες». Στην έκθεση γίνεται εκτενής αναφορά στις αποκαλύψεις της Guardian. Το θέμα προσλαμβάνει διαστάσεις, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να προσχωρήσει σε μίνι λίφτινγκ δύο μήνες αργότερα και συγκεκριμένα στις 21 Μαΐου 2018. Ωστόσο η άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ουσιαστικές αλλαγές οδηγούν στην κλιμάκωση των αντιδράσεων από θεσμούς της ΕΕ.

Αύγουστος 2018: Ενδεικτική του κλίματος που δημιουργήθηκε στην ΕΕ είναι η δήλωση της Επιτρόπου Δικαιοσύνης της ΕΕ, Vera Jourova, η οποία καλεί τις χώρες της ΕΕ να είναι πιο προσεκτικές όταν δίνουν υπηκοότητες. Μάλιστα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην Κύπρο και διαμηνύει ότι: «Δεν θέλουμε Δούρειους Ίππους στην ΕΕ. Ορισμένα κράτη-μέλη πρέπει να κάνουν περισσότερα για να διασφαλίσουν πως δεν δίδονται υπηκοότητες σε εγκληματίες».

Σεπτέμβριος 2018: Η Παγκόσμια Τράπεζα διαπιστώνει διολίσθηση της Κύπρου στους δείκτες διακυβέρνησης, επιβεβαιώνοντας ότι οι θεσμοί της χώρας διαβρώνονται. Η διολίσθηση αφορά τους δείκτες καταπολέμησης της διαφθοράς, του κράτους δικαίου, της αποτελεσματικότητας της διακυβέρνησης, της ποιότητας ρύθμισης και της πολιτικής σταθερότητας. Το θέμα συνδέεται, μεταξύ άλλων, με τη διαχείριση του προγράμματος για τα «χρυσά» διαβατήρια.

Σεπτέμβριος 2018: Το ΔΝΤ προειδοποίησε την Κύπρο ότι η υψηλή εξάρτησή της στις επενδύσεις μέσω διαβατηρίων ενδεχομένως να θέτει σε κίνδυνο την οικονομική της σταθερότητά.

Οκτώβριος 2018: Η οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια επανέρχεται και στήνει τη χώρα στον τοίχο. Καταγγέλλει ότι η Κύπρος «εκθέτει την ΕΕ» με την παραχώρηση υπηκοότητας «σε διεφθαρμένους και εγκληματίες» και ζητά από τις Βρυξέλλες να κινήσουν «δικαστική διαδικασία εναντίον κρατών-μελών, τα συστήματα των οποίων θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη συλλογική ασφάλεια των εθνών της ΕΕ». Η κυβέρνηση συνεχίζει να αρνείται να προχωρήσει στη λήψη μέτρων.

Οκτώβριος 2018: Ο Οργανισμός Οικονομικής Ανάπτυξης και Συνεργασίας (ΟΟΣΑ) τοποθετεί την Κύπρο στη «μαύρη» λίστα καταγγέλλοντας ότι το Επενδυτικό Πρόγραμμα συνιστά «απειλή για τις διεθνείς προσπάθειες καταπολέμησης της φοροδιαφυγής». Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν επιτακτικά τη λήψη μέτρων για βελτίωση της εικόνας της χώρας. Παρά ταύτα η κυβέρνηση συνεχίζει να αρνείται να προχωρήσει στη λήψη μέτρων.

Οκτώβριος 2018: Έρχεται νέο χαστούκι από το Ινστιτούτο Basel, το οποίο κατατάσσει την Κύπρο στις δέκα χώρες με τη μεγαλύτερη επιδείνωση στο θέμα του ξεπλύματος. Παρά ταύτα η κυβέρνηση συνεχίζει να αρνείται πεισματικά να προχωρήσει στη λήψη μέτρων.

Ιανουάριος 2019: Η Κομισιόν δίνει στη δημοσιότητα έκθεση-κόλαφο για την Κύπρο. Καταγγέλλει ότι το κυπριακό πρόγραμμα «χρυσών» διαβατηρίων ελλοχεύει κινδύνους για την ασφάλεια, τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά. Μάλιστα η Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ, Vera Jourova, διαμηνύει σε αυστηρό ύφος ότι: «Τα κράτη-μέλη που πουλούν διαβατήρια δίνουν κάτι που μπορούν να δώσουν, την ιθαγένεια του κράτους τους, και κάτι που δεν μπορούν, την ευρωπαϊκή ιθαγένεια». Η κυβέρνηση όχι μόνο αρνείται να λάβει μέτρα, αλλά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κάνει λόγο για «στοχοποίηση της Κύπρου για τους καλά γνωστούς λόγους, είτε για ανταγωνιστικότητα είτε για άλλους λόγους».

Ιανουάριος 2019: Η στάση της κυβέρνησης προκαλεί εκνευρισμό στους θεσμούς της ΕΕ. Μάλιστα ο Αντιπρόεδρος της ΕΕ και αρμόδιος για θέματα Απασχόλησης, Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνισμού, Jyrki Katainen, ζητά τη λήψη μέτρων και τονίζει ότι: «Δόθηκαν “χρυσά” διαβατήρια σε άτομα που έχουν κάποιες μη ξεκάθαρες δραστηριότητες σε κάποια κράτη-μέλη».

Φεβρουάριος 2019: Υπό το βάρος των εξελίξεων, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο ανήκει ο ΔΗΣΥ, ζητά επιτακτικά τον τερματισμό της έκδοσης «χρυσών» διαβατηρίων από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη. Η κυβέρνηση αναγκάζεται να προχωρήσει σε νέο λίφτινγκ του Επενδυτικού Προγράμματος. Ωστόσο οι μετέπειτα εξελίξεις δείχνουν ότι το γυαλί είχε ήδη ραγίσει. Ο τότε Υπουργός Οικονομικών και νυν αν. πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης, επιχειρεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, διαβεβαιώνοντας ότι «οι έλεγχοι είναι αυστηροί, γι’ αυτό και μέχρι σήμερα δεν έχει προκύψει καμία περίπτωση με πρόσωπο που έχει πολιτογραφηθεί». Οι αποκαλύψεις οι οποίες ακολούθησαν τον άφησαν εκτεθειμένο.

 

Μάρτιος 2019: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατονομάζει την Κύπρο (και άλλες έξι χώρες) ότι έχουν χαρακτηριστικά «φορολογικών παραδείσων» και διευκολύνουν επιθετικές πρακτικές φορολογικού σχεδιασμού. Το ενδιαφέρον για την Κύπρο επικεντρώνεται στα «χρυσά» διαβατήρια. Μάλιστα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά σταδιακή κατάργηση των προγραμμάτων «χρυσής βίζας» και διαβατηρίων για επενδυτές. Η κυβέρνηση όχι μόνο αρνείται να λάβει μέτρα, αλλά ο τότε Υπουργός Οικονομικών δηλώνει στο Euronews: «Δεν μπορώ να συμφωνήσω και δεν μπορώ να δεχτώ τον όρο “πώληση υπηκοότητας”». Διαβεβαιώνει και πάλιν ότι γίνονται έλεγχοι.

Απρίλιος 2019: Οι αντιδράσεις επεκτείνονται εκτός ΕΕ. Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ κατατάσσει την Κύπρο στην «γκρίζα λίστα» για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Στην έκθεσή του κάνει ιδιαίτερη αναφορά στα «χρυσά» διαβατήρια. Η κυβέρνηση προχωρεί εσπευσμένα τον Ιούνιο σε νέο μίνι λίφτινγκ του προγράμματος, ενόψει και της καθόδου της προέδρου της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Αμερικανικής Βουλής, Maxine Waters, στις 27 – 29 Αυγούστου.

Ιούνιος 2019: Η Κομισιόν κάνει συστάσεις προς την Κύπρο υποδεικνύοντας ότι «το σχέδιο για την κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση επενδυτών στην Κύπρο και το σχέδιο άδειας μετανάστευσης επενδυτών παρέχουν πρόσβαση σε χαμηλό φορολογικό συντελεστή επί των εισοδημάτων φυσικών προσώπων από ξένα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία και δεν απαιτούν από τους αιτούντες να διαμένουν σημαντικό χρονικό διάστημα στη δικαιοδοσία η οποία προσφέρει το εν λόγω καθεστώς». Τα σύννεφα πυκνώνουν στις Βρυξέλλες, αλλά η κυβέρνηση συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα.

Αύγουστος 2019: Η Maxine Waters έρχεται από τις ΗΠΑ κραδαίνοντας καρότο και μαστίγιο, αφού σημειώνει ότι έγιναν βελτιώσεις, αλλά υποδεικνύει παράλληλα ότι πρέπει να γίνει «περισσότερη πρόοδος στην κατεύθυνση του εντοπισμού και στην παρεμπόδιση της παράνομης οικονομικής δραστηριότητας». Υπενθυμίζει επίσης ότι «μέχρι πρότινος Ρώσοι ολιγάρχες φέρονταν να ξέπλεναν τα λάφυρα της πολιτικής τους διαφθοράς μέσω τραπεζών στην Κυπριακή Δημοκρατία». Η κυβέρνηση προβάλλει μόνο το καρότο και αρνείται να σχολιάσει το μαστίγιο.

Αύγουστος 2019: Το OCCRP δημοσιεύει θέμα με τίτλο: «Τραπεζικά αρχεία συνδέουν τον ΠτΔ με το σκάνδαλο Troika Laundromat». Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δηλώνει ότι: «Είμαι απόλυτα γνώστης του και ποιοι το κατευθύνουν και ποιοι είναι οι συγγραφείς, δεν θέλω να πω πέραν αυτού. Απλά θέλω να προειδοποιήσω ότι η υπομονή έχει όρια». Ξεκινά έρευνα η ΜΟΚΑΣ η οποία τον Δεκέμβριο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν προκύπτει οτιδήποτε επιλήψιμο εναντίον του δικηγορικού γραφείου Ν. Χρ. Αναστασιάδη.

Οκτώβριος 2019: Το Reuters, ένα από τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία ανά το παγκόσμιο, αποκαλύπτει την παραχώρηση «χρυσών» διαβατηρίων στην ελίτ του καθεστώτος της Καμπότζης.

Οκτώβριος 2019: To OCCRP εμπλέκει την Κύπρο σε ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα του αιώνα. Η υπόθεση αφορά ξέπλυμα 5,5 δις ευρώ.

Οκτώβριος 2019: Αποκαλύπτεται η υπόθεση με τον Σαουδάραβα φίλο του Προέδρου Αναστασιάδη με το ιδιωτικό τζετ από την εφημερίδα «Πολίτης». Ο Πρόεδρος και οι συνεργάτες του διαβεβαιώνουν κατηγορηματικά ότι πήγε μόνο μια φορά στις Σεϋχέλλες με το ιδιωτικό τζετ και ότι το ταξίδι έγινε τρία χρόνια μετά την παραχώρηση των «χρυσών» διαβατηρίων. Ωστόσο στη συνέχεια αποκαλύπτεται ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πήγε οικογενειακώς στις Σεϋχέλλες με το ιδιωτικό τζετ του Σαουδάραβα φίλου του τουλάχιστον ακόμη μια φορά, και μάλιστα λίγο μετά την πολιτογράφησή του. Ο Πρόεδρος αρνείται να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις.

Οκτώβριος 2019: Λίγες μέρες αργότερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δηλώνει σε συνέντευξή του στη «Σημερινή» ότι: «Ας εξετάσουν τις υπηκοότητες που δόθηκαν κατόπιν αιτήσεων του πρώην δικηγορικού μου γραφείου. Αν υπάρξει οποιαδήποτε περίπτωση, το υπογραμμίζω, που θα διαφανεί ότι είτε το πρώην δικηγορικό μου γραφείο είτε εγώ, για ιδιοτελείς σκοπούς, έχω προβεί στην οποιαδήποτε έκνομη ενέργεια εύνοιας προς οποιονδήποτε, θα υποβάλω την επομένη την παραίτησή μου».

Νοέμβριος 2019: Η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ) ζητά την κατάργηση των προγραμμάτων πολιτογράφησης, σημειώνοντας ότι εγκυμονούν κινδύνους όσον αφορά την ασφάλεια, τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, τη φοροδιαφυγή και την παράκαμψη των κανόνων της ΕΕ.

Νοέμβριος 2019: Οι Financial Times, ένας από τους μεγαλύτερους δημοσιογραφικούς ομίλους ανα το παγκόσμιο, αποκαλύπτουν την υπόθεση με τον Μαλαισιανό καταζητούμενο Τζο Λόου. Η είδηση προκαλεί σάλο και η Κύπρος γίνεται πρωτοσέλιδο σε μέσα ενημέρωσης δεκάδων χωρών. Υπενθυμίζεται ότι η πολιτογράφηση του Τζο Λόου έγινε μετά από παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος πήρε και δωρεά 300 χιλ. ευρώ. Η κυβέρνηση περιορίζεται σε δηλώσεις εντυπωσιασμού.

Νοέμβριος 2019: Οι Financial Times επανέρχονται με νέα δημοσιεύματα και επισημαίνουν ότι η Κύπρος επιμένει στα «χρυσά» διαβατήρια παρά το σκάνδαλο. Ωστόσο η κυβέρνηση συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα.

Νοέμβριος 2019: Η Guardian αποκαλύπτει πάρτι σε ξενοδοχείο του Λονδίνου, στο οποίο μέλη της ελίτ των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου είχαν τη δυνατότητα να προμηθευτούν «χρυσά» διαβατήρια. Το κλίμα στην Ευρώπη γίνεται όλο και πιο βαρύ, ενώ η κυβέρνηση αδυνατεί να αντιληφθεί τη σοβαρότητα του θέματος, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της αντιπολίτευσης για λήψη μέτρων.

Νοέμβριος 2019: Νέα έκθεση-καταπέλτης από την Παγκόσμια Τράπεζα. Η Κύπρος βουλιάζει ακόμη περισσότερο στη διαφθορά.

Ιανουάριος 2020: Νέα διολίσθηση της Κύπρου στο δείκτη διαφθοράς δείχνει έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας. Η κατρακύλα δεν έχει σταματημό.

Ιανουάριος 2020: Η Le Monde δίνει συνέχεια με ρεπορτάζ με τίτλο: «To σκάνδαλο των “χρυσών” διαβατηρίων στην Κύπρο». Φωτογραφίες με πινακίδες που «υπόσχονται μία ονειρική ζωή σε πολυτελή παραλιακά διαμερίσματα, με μπόνους ένα διαβατήριο για την Ευρώπη» κάνουν το γύρο του κόσμου.

Φεβρουάριος 2020: Η Moneyval διαπιστώνει εκτεταμένο ξέπλυμα βρόμικου χρήματος μέσω του προγράμματος των «χρυσών» διαβατηρίων. Οι θεσμοί στην Ευρώπη ρίχνουν βροντές, αλλά η κυβέρνηση κρατά ομπρέλα.

Απρίλιος 2020: Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ, Didier Reynders, αναφέρει στην επιτροπή LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι η Επιτροπή έχει ξεκινήσει διάλογο με τις κυβερνήσεις της Βουλγαρίας, της Κύπρου και της Μάλτας για να προτείνει τη σταδιακή κατάργηση των προγραμμάτων ιθαγένειας. Τα μηνύματα από την Ευρώπη είναι ξεκάθαρα, αλλά η κυβέρνηση συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα.

Μάιος 2020: Ο OCCRP επανέρχεται με νέο δημοσίευμα για «χρυσά» διαβατήρια σε μέλη της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας.

Μάιος 2020: Νέα δημοσιεύματα για Ρώσους από τους Financial Times. Στην κυβέρνηση δεν ιδρώνει το αυτί τους. Μάλιστα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δηλώνει ότι έχει βγάλει αρκετά χρήματα από την επαγγελματική του σταδιοδρομία, ώστε να μην έχει ανάγκη για «λάδωμα».

Μάιος 2020: Η Κομισιόν ζητά ξανά από την Κύπρο τη λήψη μέτρων σε σχέση με τον επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό.

Αύγουστος 2020: Ο Al Jazeera δίνει στη δημοσιότητα στοιχεία. Η κυβέρνηση αντί της λήψης μέτρων κατηγορεί το μέσο ενημέρωσης για προπαγάνδα.

 

Το τελειωτικό χτύπημα

Η καθυστέρηση της κυβέρνησης στη λήψη διορθωτικών μέτρων έχει προκαλέσει εκνευρισμό στις Βρυξέλλες. Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης, Didier Reynders, δήλωσε ότι ήδη έχει ζητήσει από τη Νομική Υπηρεσία της Κομισιόν να εξετάσει το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά εναντίον της Κύπρου. Επίσης ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Κρίστιαν Βίγκαντ, ζήτησε «διεξοδική αναθεώρηση και γρήγορα», ενώ επεσήμανε ότι «εναπόκειται σε κάθε κράτος-μέλος να καθορίσει τους όρους απόκτησης και απώλειας της ιθαγένειας και όταν το πράττει, πρέπει να λαμβάνει δεόντως υπόψη το δίκαιο της ΕΕ».

 

 

«Χρυσά» διαβατήρια σε εγκληµατίες και φυγάδες – Γνωρίστε μερικούς από τους «συμπατριώτες» μας

 

Μπίζνες, μίζες και διαφθορά …και το ρεζίλεμα διεθνώς καλά κρατεί – Τα βίντεο που φιγουράρει το όνομα της Κύπρου

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy