Βροντερό μήνυμα ενάντια στα διχοτομικά σχέδια έστειλαν Ε/κ και Τ/κ

Η κοινωνία των πολιτών διεκδικεί λύση και επανένωση

Του Κωστή Πιτσιλλούδη

Η δικοινοτική κινητοποίηση «Μαζί στο δρόμο για την Ομοσπονδία», που συνδιοργανώθηκε χθες από 113 οργανώσεις και στηρίχθηκε με τη συμμετοχή χιλιάδων ατόμων από τις δύο πλευρές του συρματοπλέγματος, έστειλε βροντερό μήνυμα, εντός και εκτός, για μία επανενωμένη-ομοσπονδιακή και ειρηνική Κύπρο.

Η κινητοποίηση έστειλε επίσης το μήνυμα, ενόψει και της άτυπης Διάσκεψης στη Γενεύη, ότι ένα μεγάλο τμήμα της κυπριακής κοινωνίας δεν πρόκειται να αποδεχθεί οποιοδήποτε διχοτομιστικό σχέδιο στα πρότυπα του taksim και πως το μέλλον της Κύπρου είναι η συμβίωση και συνύπαρξη των δύο κοινοτήτων.

Εκδηλώσεις σαν και αυτές τροφοδοτούν με την απαραίτητη ύλη την επαναπροσέγγιση και αποδεικνύουν πως η κοινωνία των πολιτών, μέσω της δράσης της, μπορεί να κατευθύνει την εξέλιξη των γεγονότων θέτοντας την απαραίτητη πίεση και στις δύο ηγεσίες.

Παράλληλα, έχει αποδειχθεί ότι, παρ’ όλες τις προσπάθειες της Τουρκίας και του εγκάθετου της, Ερσίν Τατάρ, για έλεγχο και φίμωση της θέλησης των αριστερών και προοδευτικών Τουρκοκυπρίων για επανένωση και συνύπαρξη, η μαζικότητα του τ/κ επαναπροσεγγιστικού κινήματος αντί να μειώνεται, αυξάνεται.

Σ. Ελτζίλ: Η Διάσκεψη της Γενεύης είναι μία συνάντηση 4+1

Ο Γενικός Γραμματέας της συντεχνίας των Τουρκοκύπριων δασκάλων (ΚΤΟS), Σενέρ Ελτζίλ και μέλος της Πλατφόρμας «Αυτή η χώρα είναι δική μας», σε δηλώσεις του στη «Χαραυγή» υπογράμμισε ότι μετά τις «εκλογές» που διεξήχθησαν τον Οκτώβριο, δημιούργησαν την Πλατφόρμα για να εντείνουν της προσπάθειες για εξεύρεση μίας λύσης, στη βάση της Ομοσπονδίας, στα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

«Πέραν της συμμετοχής της Πλατφόρμας στις διάφορες κινητοποιήσεις, όπως η χθεσινή και των διάφορων δράσεων όπως η ανάρτηση πανό, έχουμε στείλει επιστολές στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα Ηνωμένα Έθνη, τονίζοντάς τους ότι εναντιωνόμαστε με τη λύση των δύο κρατών και τασσόμαστε υπέρ της ομοσπονδιακής λύσης», δήλωσε.

Αναφερόμενος στη χθεσινή εκδήλωση, επεσήμανε ότι έστειλε το μήνυμα πως και οι δύο κοινότητες δεν θέλουν εγγυήτριες δυνάμεις και τείχη που να τις χωρίζουν, αλλά μία ειρήνη που να προσφέρει ισότητα σε όλους.

Όσον αφορά τη Διάσκεψη της Γενεύης, ο Σ. Ελτζίλ τόνισε ότι δεν είναι μία συνάντηση 5+1, αλλά 4+1, καθώς ο κ. Τατάρ είναι μαριονέτα και δημόσιος υπάλληλος της Τουρκίας και οι Τουρκοκύπριοι δεν θα εκπροσωπηθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Υπογράμμισε ότι ο κ. Τατάρ θα παρευρεθεί στη Γενεύη για να προωθήσει τα συμφέροντα της Τουρκίας και των εποίκων και όχι των Κυπρίων.

Εξήγησε ότι η λύση των δύο κρατών που προωθούν ο κ. Ερντογάν και ο κ. Τατάρ, «για εμάς είναι λύση διχοτόμησης, στα πρότυπα του taksim, που παρουσιάστηκε κατά τη δεκαετία του ’50». «Η λύση αυτή είναι απαράδεκτη και συγκρούεται με τις Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου, καθώς απαγορεύουν ρητά το taksim», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Χ. Τομπάζος: Οι αγώνες για την επανένωση διαμορφώνουν κοινή γνώμη στη δημόσια σφαίρα

«Η πίεση της κοινωνίας προς τη σωστή κατεύθυνση συνιστά σημαντικό παράγοντα για να γίνουν βήματα», ανέφερε ο Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας της ΠΕΟ, Χρίστος Τομπάζος.

Υπενθύμισε ότι στις κινητοποιήσεις που έγιναν την περίοδο των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντανά, ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ το επικαλέστηκε σε δηλώσεις του, ότι δηλαδή χιλιάδες Κύπριοι ήταν μαζί στους δρόμους διεκδικώντας λύση και επανένωση.

Παρατήρησε πως οι κινητοποιήσεις, οι αγώνες για την ειρήνη και την επανένωση δεν θα υποκαταστήσουν βέβαια τις συνομιλίες, βάζουν όμως πίεση, διαμορφώνουν κοινή γνώμη στη δημόσια σφαίρα, δίνουν δηλαδή φωνή στη σιωπηλή πλειοψηφία, κόντρα στην κυρίαρχη αφήγηση των πλείστων ΜΜΕ.

«Η ΠΕΟ είναι δημιούργημα Ε/κ και Τ/κ εργατών. Μέλη της ΠΕΟ πλήρωσαν ακόμα και με τη ζωή τους, βίωσαν διώξεις, απειλές, για τη συμμετοχή τους σε κοινούς αγώνες», τόνισε.

Ο Χ. Τομπάζος επεσήμανε ότι, ακόμα και στα δύσκολα χρόνια μετά το ’74, βρίσκαμε τρόπο να επικοινωνούμε και να δρούμε μαζί.

«Από το 2003 και μετά τη μερική άρση των περιορισμών στη διακίνηση, η κοινή δράση αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς μας σε όλα τα επίπεδα. Αναντίλεκτα, όχι μόνο συμβάλουν στην επαναπροσέγγιση, αλλά θέτουν τις βάσεις ακόμα και το πλαίσιο μίας προσδοκώμενης λύσης», παρατήρησε.

Έφερε ως παράδειγμα το σύνολο σχεδόν των συνδικάτων ένθεν και ένθεν του συρματοπλέγματος, που διαμόρφωσαν ολοκληρωμένες θέσεις για τα εργασιακά και κοινωνικά ζητήματα, τα οποία έδωσε στους δύο ηγέτες με την απαίτηση να τα υιοθετήσουν.

Ανδρομάχη Σοφοκλέους: Αντιστεκόμαστε στις εθνικιστικές ατζέντες

Το μέλος της UniteCyprusNow, Ανδρομάχη Σοφοκλέους, σε δηλώσεις της στη «Χ» σημείωσε ότι αν αναλύσουμε την Ιστορία της Κύπρου, θα παρατηρήσουμε πως τα άτομα που είχαν τον εθνικισμό ριζωμένο μέσα τους επέβαλαν τη δική τους ατζέντα, ενώ οι φιλειρηνιστές έμεναν σιωπηλοί αφήνοντας τους εξτρεμιστές να αιματοκυλίσουν το νησί.

Εξήγησε ότι στην παρούσα χρονική περίοδο έχει δημιουργηθεί μία κοινωνική ομάδα, η οποία αντιστέκεται στις εθνικιστικές ατζέντες και ανεξάρτητα με τις πολιτικές συνθήκες επί του εδάφους δεν θα σταματήσει να αγωνίζεται.

«Πιστεύω ότι ο ρόλος που έχει να διαδραματίσει η κοινωνία των πολιτών είναι να φωνάξει πως θέλουμε ένα κοινό νησί και ειδικά σε αυτό το χρονικό σημείο που διακυβεύεται το μέλλον μας», υπογράμμισε.

Τόνισε ότι από πέρσι που έγιναν οι διαμαρτυρίες και από τις δύο πλευρές για το κλείσιμο των οδοφραγμάτων, ήταν από τις λίγες φορές που είχαν ένα κοινό όραμα και στεκόντουσαν απέναντι σε μία απόφαση διαιρετική.

«Είναι πρώτη φορά που παρατηρούμε μία ανταπόδοση από την ε/κ πλευρά προς την τ/κ με το κίνημα για την άνοιξη των οδοφραγμάτων, γεγονός που πρέπει να ευχαριστούμε την κυβέρνηση Αναστασιάδη και τις τουρκοκυπριακές αρχές, γιατί μας έκαναν να συνειδητοποιήσαμε ότι πρέπει να αντιδράσουμε από κοινού», ανέφερε.

«Δεν είναι λίγες οι φορές που ακούμε», πρόσθεσε η Α. Σοφοκλέους, «ότι ο εξωτερικός παράγοντας επιζητεί περισσότερο την επίλυση του Κυπριακού παρά εμείς οι Κύπριοι» και ανέφερε ότι είναι καιρός να αποδείξουν οι Κύπριοι ότι θέλουν και μπορούν να ζήσουν μαζί και λαμπρό παράδειγμα αποτελεί η χθεσινή εκδήλωση.

«Εάν κάποιος ενδιαφέρεται ειλικρινά για την επίλυση του Κυπριακού, δεν μπορεί να παραβλέπει ότι ένα καίριο ζήτημα είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο πλευρές. Πώς κτίζεται αυτή η εμπιστοσύνη; Με κοινές δράσεις, με κοινό όραμα και μέλλον. Πρέπει να εδραιώσουμε την αντίληψη ότι είμαστε όλοι πολίτες αυτού του νησιού και να διεκδικήσουμε την κοινή συνύπαρξη», συμπλήρωσε.

«Ως Δαμέ»: Η επίλυση προϋποθέτει την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία των δύο πλευρών

«Η χθεσινή κινητοποίηση εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών μας να ενισχύσουμε την προοπτική της επανένωσης του τόπου μας, ξεκινώντας από την επαναλειτουργία των σημείων διέλευσης και τη διακοπή της διχοτομικής πορείας που ακολουθούν οι ηγεσίες σε νότο και βορρά», ανέφερε σε δηλώσεις του στη «Χ» το συντονιστικό του «Ως Δαμέ».

Τόνισε ότι η επίλυση του Κυπριακού προϋποθέτει τη γνωριμία, την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία ανάμεσα στους Κυπρίους των δύο πλευρών, παρατηρώντας ότι με το άνοιγμα των οδοφραγμάτων δόθηκε η ευκαιρία σε μεγάλο κομμάτι των νέων να έρθουν κοντά και να γνωριστούν.

Το συντονιστικό εξήγησε πως «οι καλές σχέσεις αναπτύσσονται μέσα από τις ανθρώπινες σχέσεις, τα κοινά ενδιαφέροντα, τους κοινούς αγώνες μας για την υγεία, την οικολογία και την κοινωνική δικαιοσύνη».

«Μόνο αν δημιουργηθεί μία ισχυρή κοινή συνεκτική ομάδα ανάμεσα στις δύο κοινότητες θα ενισχυθεί η θέληση του λαού για λύση», ανέφερε.

Από την άλλη, πρόσθεσε, η επαναπροσέγγιση θα διαλύσει την καχυποψία και τις προκαταλήψεις που συντηρούν οι εθνικιστικές ελίτ και σταδιακά θα θέσει στο περιθώριο τις διαιρετικές δυνάμεις που περιχαρακώνουν τους οπαδούς καλλιεργώντας μίση και εθνικούς μύθους.

Όσον αφορά την κοινωνία των πολιτών, ανέφερε πως δεν είναι κάτι αφηρημένο.

«Οι συλλογικότητες που απαρτίζουν το “Ως Δαμέ” δρουν αρκετά χρόνια σε οριζόντιες αυτο-οργανωμένες δομές. Η ενιαία κινηματική μορφή που απέκτησε το “Ως Δαμέ” αποτελεί αποτέλεσμα μακράς κοινής δράσης ακτιβιστών κατά των προβλημάτων που προκαλούν καπιταλισμός και εθνικισμός», τόνισε.

Σύμφωνα με το «Ως Δαμέ», στα άνωθεν έχει προστεθεί και η αυταρχική και συνάμα διχοτομική πολιτική της κυβέρνησης Αναστασιάδη: Εγκατάλειψη διαπραγματεύσεων, ενθάρρυνση ή ανοχή ακροδεξιών διαδηλώσεων μίσους στα οδοφράγματα (που υποβοήθησαν την εκλογή Τατάρ) και προσχηματικό κλείσιμο οδοφραγμάτων, που έπληξε εργαζόμενους και δικοινοτικές επαφές.

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.