Βύρας για Λιμάνι-Μαρίνα: 4.000 θέσεις εργασίας από την υλοποίηση του έργου

Η δημιουργία της Μαρίνας Λάρνακας είναι ένα μεγάλο έργο που ανέμεναν στη Λάρνακα εδώ και δεκαετίες ανέφερε ο Ανδρέας Βύρας. Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ ο δήμαρχος της πόλης είπε ότι έμεινε μόνο μια έγκριση από την ΕΠΑ αλλά σημείωσε ότι είναι τυπικού χαρακτήρα και στη συνέχεια ξεκινά η υλοποίηση του έργου. Πρόσθεσε ότι οι δημότες θα πρέπει επιτέλους να δουν έργα και όχι υποσχέσεις που άκουγαν εδώ και πολλά χρόνια.

Επίσης είπε ότι σύμφωνα με μελέτες, αναμένεται να ανοίξουν περίπου 4.000 θέσεις εργασίας προσθέτοντας ότι είναι ένα έργο που θα έχει οφέλη όχι μόνο για την Λάρνακα αλλά και για ολόκληρη την Κύπρο.

Η κοινοπραξία Eldeman Holding BV και Alexandrou Corporate Services Ltd, ισραηλιτικών και κυπριακών συμφερόντων αντίστοιχα, κέρδισε το διαγωνισμό για την ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας. Η ολοκλήρωση του διαγωνισμού αποτελεί ορόσημο για την πόλη της Λάρνακας και για την Κύπρο γενικότερα και είναι το αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και προσπαθειών πολλών ετών, κυρίως από μέρους της Λάρνακας.

Με την αποστολή της προαναφερόμενης επιστολής «Successful Tenderer Letter», η διαδικασία περνά πλέον στο επόμενο στάδιο, όπου αναμένεται από τον επιτυχόντα προσφοροδότη η εκπλήρωση συγκεκριμένων όρων ώστε να υπογραφεί η Σύμβαση Παραχώρησης και να ενεργοποιηθεί. Με την υπογραφή της Σύμβασης Παραχώρησης θα ακολουθήσει μεταβατική περίοδος μέχρι δώδεκα μήνες, μετά από την οποία ο επενδυτής θα αναλάβει το έργο εξολοκλήρου. Το έργο αφορά ανάπτυξη περιοχής περίπου 510.000 μ2 και περιλαμβάνει το λιμάνι, τη μαρίνα και τη μεταξύ τους περιοχή.

Οι εργασίες στο λιμάνι περιλαμβάνουν επέκταση και διαχείριση του λιμανιού, αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών του λιμανιού τόσο σε ό,τι αφορά κρηπιδώματα, θαλάσσια περιοχή, εσωτερικό οδικό δίκτυο και χώρους αποθήκευσης και υφιστάμενης αίθουσας επιβατών, δημιουργία νέων υποδομών με επέκταση των κρηπιδωμάτων, κατασκευή νέων κτιρίων περιλαμβανομένων μεταξύ άλλων και νέου τερματικού σταθμού για κρουαζιέρες και αξιοποίηση του λιμανιού για τη διαχείριση φορτίου κυρίως τοπικού με στόχο την εξυπηρέτηση της εγχώριας αγοράς και βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών πρόσδεσης, φόρτωσης/εκφόρτωσης πλοίων και αποθήκευση φορτίων.

Οι εργασίες στη μαρίνα περιλαμβάνουν επέκταση και διαχείριση της μαρίνας, η οποία θα μπορεί να φιλοξενήσει και να εξυπηρετήσει τουλάχιστον 650 σκάφη, επέκταση και κατασκευή νέων κυματοθραυστών και κατασκευή νέου κτιρίου γιοτ κλαμπ και παροχή όλων των σύγχρονων υπηρεσιών προς τα σκάφη που φιλοξενούνται στη μαρίνα. Η εξέλιξη της ολοκλήρωσης του διεθνούς διαγωνισμού για την ανάπτυξη της περιοχής λιμένα και μαρίνας της Λάρνακας ανακοινώθηκε χθες επίσημα από το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.