Βύρας:  Να ξεκινήσει το συντομότερο η περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής των πετρελαιοδεξαμενών

Περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής των πετρελαιοδεξαμενών

Την ανάγκη έναρξης των εργασιών περιβαλλοντικής αποκατάστασης της περιοχής των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών το συντομότερο δυνατόν, τόνισε ο δήμαρχος Λάρνακας απευθυνόμενος στην Υπουργό Ενέργειας. Η Νατάσα Πηλείδου επισκέφθηκε τη Λάρνακα την περασμένη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου και συναντήθηκε με τον κ. Βύρα και τον δήμαρχο Αραδίππου με τους οποίους συζήτησε θέματα βιομηχανικών περιοχών. Στην ατζέντα όμως ήταν και η μετακόμιση των εταιρειών υγρών καυσίμου και υγραερίου στο Βασιλικό, με τον κ. Βύρα να ζητά επίσπευση των εργασιών που απομένουν ώστε να ξεκινήσει η περιβαλλοντική αποκατάσταση που με τη σειρά της θα ανοίξει το δρόμο για την ανάπτυξη της περιοχής πάνω σε νέες βάσεις. Ο δήμαρχος Λάρνακας συνεχάρη την κα Πηλείδου για όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής, με την υπουργό να διαβεβαιώνει ότι προωθούνται με εντατικούς ρυθμούς λύσεις στις τελευταίες εκκρεμότητες.

Όπως γράψαμε πρόσφατα, η διαδικασία μετακόμισης των εγκαταστάσεων έχει μπει στο τελικό της στάδιο μετά και τη μεταφορά των εργασιών των εταιρειών υγραερίου στο ενεργειακό κέντρο στο Βασιλικό. Αυτό έγινε στις 30 Νοεμβρίου με τον ελλιμενισμό του πρώτου δεξαμενόπλοιου με φορτίο υγραερίου στο Βασιλικό και έκτοτε τρέχει η μεταβατική περίοδος, αφού με την εκκίνηση σε φουλ ρυθμούς στο τερματικό του Βασιλικού, οι τέσσερις εταιρείες της κοινοπραξίας VLPG διατηρούν τις εγκαταστάσεις στη Λάρνακα για περίοδο δύο μηνών, ώστε να μπορεί να υπάρξει εναλλακτική σε περίπτωση που προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα με τις νέες εγκαταστάσεις και να διασφαλιστεί η προμήθεια υγραερίου στην αγορά. Ακολούθως, θα κλείσουν οριστικά τα τερματικά της Λάρνακας και θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για κατεδαφίσεις και αποσυναρμολογήσεις. Αυτές οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν τον Μάρτιο του 2023.

Στην κοινοπραξία VLPG Ltd. συμμετέχουν οι εταιρείες Petrolina (Holdings) Public Ltd, Όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια, Synergas Ltd και Intergaz Ltd. Στις δραστηριότητες της VLPG Plant Ltd περιλαμβάνονται όλες οι φάσεις διακίνησης υγραερίου, με ιδιόκτητες υποδομές εκφόρτωσης δεξαμενόπλοιων, αποθήκευση, καθώς και διανομή στην αγορά μέσω βυτιοφόρων υγραερίου.

Τάσος Περδίος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy