Συναντήσεις

Windcraft Music Fest ξανά: μια μουσική φιέστα στα Κατύδατα με τα πνευστά στο επίκεντρο

Ο Αντώνης Γεωργίου με την Έλλη Μιχαήλ, εκ των οργανωτών του έκτου Windcraft Music Fest που οργανώνεται στο χωρίο Κατύδατα στις 10 και 11 Αυγούστου 2019

@Χαρά Σαββίδου

Θυμίστε μας τι είναι το  Windcraft Music Fest; 

Φανταστείτε ένα χωριό να γλεντά, να γεμίζουν οι δρόμοι του από κόσμο και μουσική, οι άνθρωποι να συναναστρέφονται μεταξύ τους, να γελούν, να τραγουδούν, να χορεύουν. Αυτό είναι το Windcraft Music Fest. Μια μουσική φιέστα με τα πνευστά στο επίκεντρο, με ζωντανή μουσική από εξαίσιες μπάντες και μια σειρά από παράλληλες δραστηριότητες που καλούν τον κόσμο να δράσει, να παίξει, να χαρεί.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα; Γιατί στα Κατύδατα και γιατί πνευστά; 

Η ιδέα του πρώτου φεστιβάλ ξεκίνησε πολύ αυθόρμητα, μέσα από μια ειλικρινή ανάγκη να προσφέρουμε στην εξέλιξη της τέχνης που αγαπούμε – της μουσικής. Η επιλογή του χωριού Κατύδατα ήταν προσωπική υπόθεση, αφού οραματιζόμουν να δω το χωριό καταγωγής των γονιών μου, τα Κατύδατα, να ζωντανεύει με τη μουσική. Έτσι, σε χρόνο μηδέν, το παλιό χάνι μετατράπηκε σε χώρο συναυλιών, ο καφενές ξαναστήθηκε, οι πλατείες γέμισαν κόσμο. Το παραδοσιακό σκηνικό του χωριού και η φύση γύρω του αποτελούν την ιδανική τοποθεσία για το φεστιβάλ, ενώ η φιλοξενία των κατοίκων του προσθέτει έναν αέρα ζεστασιάς.

Τον δροσερό αέρα τον φέρνουν τα πνευστά, που πρωταγωνιστούν σε όλες τις δράσεις του Windcraft Loud – του οργανισμού πίσω από τη διοργάνωση του φεστιβάλ., που έχει ως βασικότερο στόχο την προώθηση της τέχνης των πνευστών στην Κύπρο.

Φανταστείτε ένα χωριό να γλεντά, να γεμίζουν οι δρόμοι του από κόσμο και μουσική, οι άνθρωποι να συναναστρέφονται μεταξύ τους, να γελούν, να τραγουδούν, να χορεύουν. Αυτό είναι το Windcraft Music Fest.

Ποιοι είναι οι οργανωτές; Πόσο εύκολο είναι να στηθεί ένα τέτοιο Φεστιβάλ και πώς είναι η σχέση σας με τις ντόπιες κοινότητες;

Το Windcraft Loud είναι ένας μη κερδοσκοπικός πολιτιστικός οργανισμός. Πέρα από συναυλίες, εργαστήρια και άλλες δράσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, από το 2014 διοργανώνει το Windcraft Music Fest. Η βασική οργανωτική ομάδα του φεστιβάλ ολοένα μεγαλώνει, ενώ το διήμερο ενισχύεται με μια δυνατή ομάδα εθελοντών που αποτελεί την  ψυχή του φεστιβάλ. Το στήσιμο της εκδήλωσης είναι μια πολύπλοκη, πολυδιάστατη και ταυτόχρονα δημιουργική διαδικασία, που διαρκεί ολόχρονα. Από την επιλογή των σχημάτων που θα εμφανιστούν, την σύνθεση ενός παράλληλου προγράμματος δραστηριοτήτων, του συντονισμού των τεχνικών θεμάτων και την αναζήτηση χορηγών, μέχρι τις πιο ουσιώδεις τελικές πινελιές όπως τη διακόσμηση και την επιλογή του μενού, υπάρχει ένας τεράστιος όγκος δουλειάς, που όμως γίνεται με πολύ μεράκι.

Η συνεργασία με τις ντόπιες αρχές είναι άψογη και αυτό διευκολύνει την όλη διαδικασία, ενώ πολύ ενθαρρυντική είναι η δεκτικότητα και η ενεργή συμμετοχή της ίδιας της κοινότητας. Οι κάτοικοι προσφέρουν τα σπίτια και της αυλές τους για τη διεξαγωγή δράσεων, συμμετέχουν σε εργαστήρια, μαγειρεύουν, παρακολουθούν, σμίγουν με τον κόσμο. Το Windcraft είναι και δική τους γιορτή.

Υπάρχει κάτι διαφορετικό στο φετινό φεστιβάλ;

Το φετινό φεστιβάλ βγαίνει στους δρόμους! Το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης εστιάζει σε διάφορα είδη τεχνών του δρόμου (street arts). Οι ήχοι, τα χρώματα, η κίνηση – όλα τα πρώτα συστατικά κάθε τέχνης – είναι αισθητά σε κάθε γωνιά της ζωής μας. Γι’ αυτό λοιπόν προσκαλούμε τον καθένα να απολαύσει μουσική, χορό, ζωγραφική, εκεί όπου πρωτογεννήθηκαν: έξω, στη φύση, στον δρόμο. Χωρίς βέβαια να καταργούμε τις βραδινές συναυλίες στις βασικές σκηνές, εμπλουτίσαμε το πρόγραμμα με καλλιτεχνικά δρώμενα στους δρόμους του χωριού – μπάντες χάλκινων και ομάδες κρουστών θα μας συνοδεύουν σε μουσικές πορείες, ενώ χορευτικές, θεατρικές και εικαστικές παρεμβάσεις θα ξετυλίγονται σε διάφορες γωνιές.

Αυτή η «επιστροφή» στους δρόμους σχετίζεται και με την «λαϊκή κληρονομία» και την παράδοση που νιώθω πως σας ενδιαφέρει (μέσα από μια σύγχρονη ματιά βέβαια) ; 

Το φεστιβάλ έχει την παράδοση στη βάση του. Διαδραματίζεται καταρχήν σε μια παραδοσιακή κοινότητα και στήνεται με σεβασμό στον χώρο, ούτως ώστε να μην αλλοιώνεται ο χαρακτήρας και η όψη του χωριού. Η παράδοση όμως δεν αντιμετωπίζεται σαν κάτι το στάσιμο που συντηρείται και αναπαράγεται, αλλά σαν κάτι ζωντανό που, στην μεταφορά του από μια γενιά σε άλλη, εξελίσσεται. Αυτή την εξέλιξη προσπαθούμε να ανιχνεύσουμε στο WMF: πώς η πολιτιστική κληρονομιά των λαών διοχετεύεται στις σύγχρονες τέχνες; Πώς αποτελεί πρώτη ύλη ή πηγή έμπνευσης για τους σημερινούς καλλιτέχνες; Και τι συμβαίνει όταν διαφορετικοί πολιτισμοί συναντιούνται, ζυμώνονται και συνυπάρχουν;

Η επιστροφή στους δρόμους μας θυμίζει ότι κάποτε – και σε αρκετές περιοχές του κόσμου ακόμα και σήμερα – οι χοροί και τα γλέντια γίνονταν εκεί έξω στην πλατεία˙ απλά, ομαδικά και αυθόρμητα. Ταυτόχρονα, μεταφέρουμε τέχνες του δρόμου που χαρακτηρίζουν τα αστικά κέντρα – όπως το stencil ή το hip-hop – στον κόσμο της υπαίθρου, για να δούμε πώς λειτουργούν σε ένα χώρο μακριά από τις ρίζες τους και τι μπορούν να αντλήσουν από αυτό το περιβάλλον.

@Χαρά Σαββίδου

 

Πώς έγινε η επιλογή των καλλιτεχνών; Τι περιλαμβάνει το φετινό πρόγραμμα

Η επιλογή των σχημάτων γίνεται με κριτήριο την αυθεντικότητα της μουσικής τους, η οποία συνήθως κινείται στους δρόμους της τζαζ και έθνικ μουσικής, χωρίς να αποκλείονται και πιο εναλλακτικές προτάσεις. Σημαντικό ρόλο έχει και η συμμετοχή των πνευστών σε κάθε μπάντα, ενώ ενθαρρύνουμε τη συνεργασία κυπριακών σχημάτων  με ξένους καλλιτέχνες – κάτι που στο φετινό πρόγραμμα βλέπουμε σε τρεις περιπτώσεις. Το τρίο του κιθαρίστα Οδυσσέα Τουμάζου φιλοξενεί τον πρωτοποριακό Ισραηλίτη μουσικό Itai Weissman (σαξόφωνο, ΕWI), οι Macumba θα μοιραστούν την σκηνή με τον κρουστό Nils Fischer (Γερμανία), ενώ το ντουέτο LARVA θα εμφανιστεί στο φεστιβάλ μαζί με τον σαξοφωνίστα Federico Pascucci (Ιταλία).

Από το εξωτερικό φιλοξενούμε το σχήμα Ndiaz από τη Βρετάνη της Γαλλίας, τους Ισραηλίτες με Υεμενίτικη καταγωγή The Khat, την μπάντα Bunta Planedo από την Ελλάδα και την πολυπολιτισμική ομάδα χάλκινων πνευστών Agios Lavrentios Brass Band. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ακόμα το σχήμα Nicolas Tryfonos Quintet και το νεαρό ντουέτο δύο Κυπρίων Beatboxers, ενώ το σύνθημα για την έναρξη του φεστιβάλ θα δώσουν με τα πνευστά και τα κρουστά τους αντίστοιχα, το Windcraft Band και οι Batukinio. Επιπλέον, ξεχωριστή θέση φέτος θα έχει το Rialto Residency Ensemble με καθοδηγητή τον Νεοζηλανδό σαξοφωνίστα Hayden Chisholm, το οποίο θα παρουσιάσει το αποτέλεσμα της «μουσικής συγκατοίκησης» που πραγματοποιήθηκε στη Λόφου στα πλαίσια του Rialto World Music Festival σε συνεργασία με το Windcraft Loud.

Η παράδοση όμως δεν αντιμετωπίζεται σαν κάτι το στάσιμο που συντηρείται και αναπαράγεται, αλλά σαν κάτι ζωντανό που, στην μεταφορά του από μια γενιά σε άλλη, εξελίσσεται.

Κάπου διάβασα «με πρωταγωνιστές τα πνευστά και με τη σύγχρονη δημιουργία να αντλεί από τις παραδόσεις της παγκόσμιας μουσικής, το Windcraft Music Fest επιστρέφει ξανά». ‘Έξι χρόνια μετά νιώθετε πως έχετε πετύχει κάποιους από τους στόχους σας; Τι κρατάτε από όλα αυτά τα χρόνια; 

Κρίνοντας από την ανταπόκριση των καλλιτεχνών και του κόσμου που συμμετέχει, θεωρούμε ότι εκπληρώνουμε σε αρκετά μεγάλο βαθμό τους στόχους μας – να δώσουμε βήμα να ακουστεί και ώθηση για να εξελιχθεί η καλλιτεχνική φωνή νέων Κυπρίων και ξένων μουσικών και να εντάξουμε το κοινό ενεργά στη διαδικασία της μουσικής δημιουργίας μέσω της διάδρασης. Επιπλέον, βλέποντας το χωριό να γεμίζει ζωή, φωνές και γέλια, νιώθουμε ότι προσφέρουμε ένα τεράστιο δώρο στην κοινότητα που μας φιλοξενεί.

Από τα τελευταία πέντε χρόνια κρατούμε πολλές όμορφες στιγμές, που όλες μαζί κάνουν το κάθε φεστιβάλ αξέχαστο: όμορφες μουσικές στο χάνι και στη δροσιά του περβολιού, αυθόρμητα γλέντια στην πλατεία, παιδιά να τρέχουν στο χωριό αναζητώντας το θησαυρό., νέους και νέες να χορεύουν, γιαγιάδες και παππούδες να κοιτάζουν χαμογελαστοί, τον ήλιο να δύει με υπόκρουση τους ήχους των πνευστών, τα αυγουστιάτικα αστέρια να πέφτουν βροχή…

@Χαρά Σαββίδου