Τα Windows 10 θα προσφέρονται ως δωρεάν αναβάθμιση. Παρουσιάστηκαν επίσης συσκευές Windows 10 για ομαδική επικοινωνία (group computing) και εργασία μέσω ολογραμμάτων

Την Τετάρτη η Microsoft αποκάλυψε τη νέα γενιά των Windows, με ένα ευρύ φάσμα εμπειριών που έχουν σχεδιαστεί με σκοπό να εγκαινιάσουν μια νέα, πιο προσωπική εποχή στη χρήση των υπολογιστών. Παράλληλα, αποκάλυψε δύο νέες συσκευές σχεδιασμένες ώστε να επεκτείνουν την εμπειρία των Windows από μεγάλες οθόνες σε εμπειρία χωρίς οθόνη. Τα Windows 10 θα είναι διαθέσιμα ως υπηρεσία για να προσφέρουν μια πιο ασφαλή, καινοτόμα και αναβαθμισμένη εμπειρία για την υποστηριζόμενη διάρκεια ζωής της συσκευής. Η δωρεάν αναβάθμιση στα Windows 10 θα είναι διαθέσιμη για τους χρήστες Windows 7, Windows 8.1 και Windows Phone 8.1, που θα προχωρήσουν σε αναβάθμιση τον πρώτο χρόνο.

«Τα Windows 10 σηματοδοτούν την έναρξη μιας πιο προσωπικής εποχής στη χρήση υπολογιστών σε έναν κόσμο με κυρίαρχες τις υπηρεσίες mobile και could», δήλωσε ο Satya Nadella, Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft. «Φιλοδοξία μας είναι όπως το 1,5 δισεκατομμύριο των ανθρώπων που χρησιμοποιούν σήμερα τα Windows να ερωτευθούν τα Windows 10, και δισεκατομμύρια άλλοι χρήστες να αποφασίσουν να υιοθετήσουν την τεχνολογία των Windows 10».

Photo2 satya-nadella-windows-10

Windows 10: Κάνοντας τη χρήση υπολογιστή πιο προσωπική

Τα Windows 10 σηματοδοτούν την έναρξη μιας πιο προσωπικής εποχής στην πληροφορική, όπου η τεχνολογία εξαφανίζεται και ο άνθρωπος περνά στο επίκεντρο. Σε αυτή την εποχή, αυτό που έχει σημασία είναι η κινητικότητα της εμπειρίας και όχι η κινητικότητα της συσκευής, και οι εμπειρίες καλούνται να λειτουργούν σε ένα ενιαίο και κοινό (οικείο) περιβάλλον μεταξύ των συσκευών. Οι χρήστες θα πρέπει να είναι σε θέση να αλληλεπιδρούν με φυσικό τρόπο με την τεχνολογία, όπως αλληλεπιδρούν με άλλους ανθρώπους – με τη φωνή, τις χειρονομίες και το βλέμμα. Η προστασία προσωπικών δεδομένων παίζει καίριο ρόλο στην προσφορά αξιόπιστων εμπειριών που δίνουν στους ανθρώπους τον έλεγχο της εμπειρίας τους.

Την Τετάρτη, η Microsoft παρουσίασε μια ποικιλία από νέες εμπειρίες που έρχονται με τα Windows 10, συμπεριλαμβανομένων:

Το Cortana που έρχεται σε PC και tablet: Πρόκειται για προσωπικό ψηφιακό βοηθό (personal digital assistant), ο οποίος εμφανίστηκε για πρώτη φορά πέρυσι στο Windows Phone και πλέον είναι διαθέσιμος για υπολογιστές και ταμπλέτες Windows 10 για να βοηθήσει τους χρήστες να υλοποιούν τις εργασίες τους. Το Cortana είναι ένας προσωπικός βοηθός που μαθαίνει τις προτιμήσεις του χρήστη προσφέροντας του σχετικές εισηγήσεις, γρήγορη πρόσβαση σε πληροφορίες και σημαντικές υπενθυμίσεις, προσφέρνοντας στον χρήστη τα σημαντικότερα που τον ενδιαφέρουν.

Η αλληλεπίδραση είναι φυσική και εύκολη μέσω ομιλίας ή με τη χρήση του πληκτρολογίου, με προηγμένα χαρακτηριστικά για τον έλεγχο του Cortana για περισσότερη αξιοπιστία και διαφάνεια.

Το νέο πρόγραμμα πλοήγησης “Project Spartan” βάζει το διαδίκτυο να εργάζεται για εσάς. Τα Windows 10 περιλαμβάνουν το νέο browser της Microsoft, με την κωδική ονομασία “Project Spartan», το οποίο δημιουργήθηκε με βάση τη δια-λειτουργικότητα.

Με βασικά χαρακτηριστικά ενσωματωμένα στο πρόγραμμα πλοήγησης, θα επιτρέπει μεγαλύτερη αξιοπιστία και ευκολότερη ανεύρεση αυτών που ψάχνετε. Μερικά από τα πιο προηγμένα χαρακτηριστικά της μηχανής αναζήτησης περιλαμβάνουν την ικανότητα να πάρετε σημειώσεις είτε με το πληκτρολόγιο ή το στυλό απευθείας στην ιστοσελίδα και εύκολα να τις μοιραστείτε με τους φίλους σας, ανάγνωση χωρίς ενοχλήσεις, εμφάνιση του άρθρου σε απλοποιημένη μορφή για μια νέα εμπειρία ανάγνωσης για διαδικτυακά άρθρα είτε online είτε offline και η ενσωμάτωση του Cortana για την εξεύρεση και υλοποίηση εργασιών. Όλα αυτά προσφέρονται με μια νέα εμφάνιση και αίσθηση που δημιουργήθηκε ειδικά για τα νέα Windows 10.

Το Xbox Live και το νέο Xbox Αpp φέρνουν νέες εμπειρίες στο gaming με τα Windows 10. Το Xbox στα Windows 10 επιτρέπει στους gamers και τους προγραμματιστές να έχουν πρόσβαση σε εκτεταμένο δικτύο Xbox Live παιχνιδιών τόσο σε υπολογιστές με Windows 10 όσο και στο Xbox One. Οι παίκτες μπορούν να επιλέξουν, να επεξεργαστούν και να μοιραστούν τις καλύτερες στιγμές τους στο παιχνίδι με το Game DVR, και να παίξουν νέα παιχνίδια με φίλους σε όλες τις συσκευές, συνδέοντας έτσι εκατομμύρια gamers σε όλο τον κόσμο.

Παιχνίδια που αναπτύχθηκαν για το νέο περιβάλλον προγραμματισμού της εφαρμογής DirectX 12 στα Windows 10 θα έχουν αναβαθμίσεις που αφορούν βελτίωση της ταχύτητας και της αποτελεσματικότητας και καλύτερη ποιότητα γραφικών. Οι παίκτες θα μπορούν επίσης να παίξουν παιχνίδια στους υπολογιστές τους, που θα μεταδίδονται (stream) απευθείας από τις κονσόλες Xbox One σε Windows 10 tablets ή υπολογιστές μέσα από τα σπίτια τους.

Office για Windows 10.

Οι εφαρμογές Office για τα Windows 10 προσφέρουν εμπειρία αφής (touch) μεταξύ των συσκευών. Νέες εκδόσεις Word, Excel, PowerPoint, OneNote και Outlook έχουν σχεδιαστεί από την αρχή για να τρέχουν σε Windows, έχουν δημιουργηθεί για συσκευές touch και προσφέρουν την αξεπέραστη εμπειρία Office την οποία οι χρήστες γνωρίζουν και αγαπούν. Με τα γνωστά χαρακτηριστικά του Office, οι χρήστες θα μπορούν να δημιουργούν και να μετατρέπουν κείμενα στη Word με ευκολία. Νέα χαρακτηριστικά inking στο PowerPoint επιτρέπουν στους χρήστες να προσθέσουν σημειώσεις σε slides σε πραγματικό χρόνο, ενώ τα νέα χαρακτηριστικά για χρήση με αφή (touch) στην Excel κάνουν την εργασία ευκολότερη χωρίς να είναι αναγκαία η χρήση πληκτρολογίου ή ποντικιού. Η επόμενη έκδοση της σουίτας Office desktop βρίσκεται σε εξέλιξη και η Microsoft θα έχει περισσότερα να ανακοινώσει τους επόμενους μήνες.

Επιπρόσθετα χαρακτηριστικά και καινοτομίες των Windows 10 που ανακοινώθηκαν σπεριλαμβάνουν τα εξής:

• Λειτουργία Continuum. Στις συσκευές 2-σε-1, τα Windows 10 θα εναλλάσσονται εύκολα μεταξύ της λειτουργίας πληκτρολογίου και ποντικιού, και της λειτουργίας αφής και tablet, καθώς η συσκευή ανιχνεύει τη μετάβαση και εύκολα αλλάζει στη νέα λειτουργία.

• Νέες καθολικές εφαρμογές. Τα Windows 10 θα προσφέρουν εφαρμογές με νέες εμπειρίες, με συνοχή μεταξύ των συσκευών, για φωτογραφίες, βίντεο, μουσική, χάρτες, επαφές και μηνύματα καθώς και e-Mail και Ημερολογίου. Αυτές οι ενσωματωμένες εφαρμογές έχουν καινούριο σχεδιασμό που μοιάζει ίδιος από εφαρμογή σε εφαρμογή και από συσκευή σε συσκευή. Το περιεχόμενο αποθηκεύεται και συγχρονίζονται μέσω του OneDrive, επιτρέποντας στους χρήστες να αρχίσουν κάτι σε μια συσκευή και να συνεχίσουν σε άλλη.

«Τα πάντα για τα Windows 10 – οι εμπειρίες, η προσφορά τους ως υπηρεσία και η δωρεάν αναβάθμιση – σημαίνουν ότι τα Windows 10 δεν είναι απλά ένα προϊόν, είναι μια συνεχής σχέση που θα δώσει επαναλαμβανόμενη αξία σε όλους τους πελάτες μας», δήλωσε ο Terry Myerson , Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ομίλου Λειτουργικών Συστημάτων της Microsoft. «Η νέα γενιά των Windows είναι μια δέσμευση – μια δέσμευση στην απελευθέρωση των ανθρώπων από την πολύπλοκη τεχνολογία η οποία θα τους δώσει τη δυνατότητα να κάνουν σπουδαία πράγματα.»

Windows 10: Ενεργοποίηση της καινοτομίας και έμπνευση για δημιουργία νέων πλατφόρμων υπολογιστών

Τα Windows 10 προσαρμόζονται στις συσκευές που χρησιμοποιούν οι χρήστες – από το Xbox στους υπολογιστές, σε τηλέφωνα, tablets και gadgets – καθώς και στις δραστηριότητες τους, με μια συνεπή, οικεία και συμβατή εμπειρία. Τα Windows 10 θα λειτουργήσουν σε ένα απίστευτα ευρύ φάσμα συσκευών – από τους πιο μικρούς αισθητήρες, ως μέρος της σύνδεσης των συσκευών με υποδομές ίντερνετ, μέχρι και σε servers επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο. Ορισμένες συσκευές έχουν οθόνες 4 ιντσών, κάποιες άλλες 80 ιντσών και μερικές δεν έχουν καθόλου. Την Τετάρτη, η Microsoft παρουσίασε δύο συσκευές που θα επιτρέψουν στους χρήστες να χρησιμοποιήσουν τα Windows με απίστευτους νέους τρόπους.

Τα Windows 10 αποκαλύπτουν το ολογραφικό μέλλον με τη Microsoft HoloLens

Η Microsoft παρουσίασε ένα επαναστατικό παράδειγμα για το πώς τα Windows 10 επιτρέπουν τη μετάβαση από την παραδοσιακή μηχανοκεντρική πλευρά της πληροφορικής σε μια αλληλεπίδραση που είναι πολύ πιο προσωπική και ανθρωποκεντρική. Ως η πρώτη ολογραφική υπολογιστική πλατφόρμα στον κόσμο, τα Windows 10 περιλαμβάνουν ένα σύνολο από APIs που επιτρέπουν στους προγραμματιστές να δημιουργήσουν ολογραφικές εμπειρίες στον πραγματικό κόσμο.

Με τα Windows 10, τα ολογράμματα είναι καθολικές εφαρμογές των Windows, και όλες οι εφαρμογές των Windows μπορούν επίσης να λειτουργήσουν ως ολογράμματα – καθιστώντας δυνατή την τοποθέτηση τρισδιάστατων ολογραμμάτων στο φυσικό σας περιβάλλον, επιτρέποντας νέους τρόπους επικοινωνίας, δημιουργίας και εξερεύνησης με ένα τρόπο πιο προσωπικό και ανθρώπινο.

Για να αναδείξει τις δυνατότητες των ολογραμμάτων στα Windows 10, η Microsoft παρουσίασε τον πιο προηγμένο ολογραφικό υπολογιστή στον κόσμο. Το Microsoft HoloLens είναι ο πρώτος ασύνδετος ολογραφικός υπολογιστής – χωρίς καλώδια, τηλέφωνα ή σύνδεση σε υπολογιστή.

Το Microsoft HoloLens περιλαμβάνει see-through ολογραφικούς φακούς υψηλής ευκρίνειας και τρισδιάστατο ήχο ώστε να μπορείτε να βλέπετε και να ακούτε ολογράμματα στο περιβάλλον σας. Διαθέτοντας προηγμένους αισθητήρες, ένα σύστημα επόμενης γενιάς στο μέγεθος ενός τσιπ και με την προσθήκη μιας εντελώς νέας Μονάδας Επεξεργασίας Ολογράμματος (HPU) που κατανοεί τι κάνει ο χρήστης αλλά και το τι συμβαίνει στο περιβάλλον του, το Microsoft HoloLens είναι σε θέση να λειτουργήσει χωρίς καλώδια και να επεξεργαστεί τεράστιο όγκο δεδομένων μέσω των αισθητήρων του σε πραγματικό χρόνο.

Με την τοποθέτηση τρισδιάστατων ολογραμμάτων στο περιβάλλον σας, το Microsoft HoloLens παρέχει μια νέα πλευρά της πραγματικότητάς σας που μπορεί να αντιληφθεί πού βλέπετε και τι λέτε με τα χέρια σας και τη φωνή σας. Βάζοντας σας στο επίκεντρο της υπολογιστικής εμπειρίας, το Microsoft HoloLens σας επιτρέπει να δημιουργήσετε, να έχετε πρόσβαση σε πληροφορίες, να απολαύσετε την ψυχαγωγία και να επικοινωνείτε με νέους και συναρπαστικούς τρόπους.

Το νέο Microsoft Surface Hub βελτιστοποιεί την εμπειρία των Windows 10 για ομάδες

Τα Windows 10 τροφοδοτούν μια νέα συσκευή με μεγάλη οθόνη που θα βοηθήσει τις ομάδες στον χώρο εργασίας, να μοιραστούν, να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν μαζί. Καινοτομίες συσκευών σε multi-touch και digital inking, μαζί με ενσωματωμένες κάμερες, αισθητήρες και μικρόφωνα επιτρέπουν στο Surface Hub να επωφεληθεί από τα πλεονεκτήματα των Windows 10, του Skype για επιχειρήσεις και του Office 365, ώστε να προσφέρει μια νέα εμπειρία που θα κάνει τους χρήστες – είτε βρίσκονται μακριά είτε στο ίδιο περιβάλλον – να αισθάνονται σαν να είναι στον ίδιο χώρο εργασίας.

Συγκεκριμένα, το Surface Hub διαθέτει τελευταίας τεχνολογίας ψηφιακό πίνακα εργασίας, δυνατότητα για συνεδριάσεις εξ’ αποστάσεως, δυνατότητα για πολλούς χρήστες να μοιράζονται και να επεξεργάζονται περιεχόμενο στην οθόνη από φορητό υπολογιστή, tablet ή κινητό καθώς και μια αξιόπιστη πλατφόρμα για εφαρμογές μεγάλης οθόνης. Διαθέσιμο σε δύο μεγέθη, 55 και 84 ιντσών, το Surface Hub ξεπερνά τα εμπόδια και τους περιορισμούς μια παραδοσιακής αίθουσας συνεδριάσεων, δίνοντας τη δυνατότητα σε ομάδες να δουλέψουν καλύτερα μαζί.

Το επόμενο Technical Preview για τα Windows 10 για PC θα είναι διαθέσιμη δωρεάν στους Windows Insiders την ερχόμενη εβδομάδα και για πρώτη φορά στα τηλέφωνα αργότερα τον Φεβρουάριο. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Windows Insider Program και τα Technical Previews θα βρείτε στο http://preview.windows.com.