Winter is coming… και οι ευρωβουλευτές αμφισβητούν τις πολιτικές της ΕΕ

EP Plenary session.- Resumption of session and order of business

Αποστολή στο Στρασβούργο, Τάσος Αναστάση

Οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο συνεχίστηκαν το πρωί της Τρίτης με συζήτηση για τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία με τους ευρωβουλευτές σε πολλές περιπτώσεις να στρέφονται ενάντια στις πολιτικές της Ένωσης οι οποίες όπως πολλάκις αναφέρθηκε, αντί να επηρεάζουν τη Ρωσία, στοιχίζουν στους ευρωπαϊκούς λαούς που δεν ξέρουν πως θα τα βγάλουν πέρα το χειμώνα.

Μπορεί στην Κύπρο ο χειμώνας να αργεί και όταν έρχεται να μην μας τρομάζει ιδιαίτερα, ωστόσο η εικόνα στις περισσότερες χώρες της Ένωσης είναι εντελώς διαφορετική με τους πολίτες να είναι έρμαια των κέντρων αποφάσεων σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο.

Με την ακρίβεια να σαρώνει και τον πληθωρισμό να είναι σε πρωτοφανή επίπεδα, στο Στρασβούργο οι ευρωβουλευτές καλούν ναι μεν σε ενότητα κατά της εισβολής της Ρωσίας ωστόσο έστρεψαν τα πυρά τους κατά της Κομισιόν κάνοντας λόγο σε πολλές φορές για την αρχή μιας μεγάλης κρίσης η οποία δεν μπορεί να αποφευχθεί με ημίμετρα.

Χθες κατά τις σύντομες αγορεύσεις στην ολομέλεια, η φράση «Winter is coming» που ακούστηκε από ευρωβουλεύτρια στο σχεδόν άδειο από ευρωβουλευτές κοινοβούλιο, ήταν χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο. Η χαρακτηριστική φράση από τη δημοφιλή σειρά «Game of Thrones» δεν θα μπορούσε να αντικατοπτρίζει καλύτερα την κατάσταση που επικρατεί στην Ένωση, αφού όπως στη σειρά, έτσι και στα κράτη-μέλη, αναμένουν το χειμώνα να έρθει φέρνοντας μαζί του και ένα μεγάλο κακό. Μόνο που αυτό το κακό στην Ένωση είναι η αδυναμία των πολιτών να ανταπεξέλθουν στους «καυτούς» λογαριασμούς και στα… κρύα βράδια χωρίς να υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ.

Μάλιστα μερικοί ευρωβουλευτές έψεξαν τα εκατομμύρια ευρώ που δαπανώνται σε στήριξη της Ουκρανίας σε αντίθεση με τους ευρωπαϊκούς λαούς που πληρώνουν από τη τσέπη τις συνέπειες τους πολέμου.

Φορολόγηση των υπερκερδών

Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν παράλληλα τη φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών τόσο των επιχειρήσεων του τομέα της ενέργειας αλλά και άλλων επιχειρήσεων που παρουσιάζουν υπερκέρδη εξαιτίας της ακρίβειας σε αγαθά.

Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Τσεχίας για την ψηφιοποίηση, ο Ιβάν Μπαρτός, έστρεψε ξανά τα πυρά του προς τη Ρωσία, αναφέροντας πως στόχος του Ρώσου Προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, είναι να πλήξει την ευρωπαϊκή οικονομία και να δημιουργήσει εσωτερικές τριβές και τριγμούς καλώντας την ΕΕ σε ενότητα και συντονισμένη απάντηση.

1666086836661 20221018 EP 138314B FMA 002

Ισχυρίστηκε την ίδια ώρα πως η Ευρώπη προσπάθησε να αποτρέψει τις ελλείψεις, ενισχύοντας την αποθήκευση καυσίμων, αναζητώντας εναλλακτικές αγορές για προμήθεια, προωθώντας την εξοικονόμηση ενέργειας ενώ παραδέχτηκε ότι η κρίση χτυπάει περισσότερο τα χαμηλά εισοδήματα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις .

Όσον αφορά τη φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών, ο κ. Μπαρτός είπε ότι στις 7 Οκτωβρίου τέθηκε σε ισχύ νέος κανονισμός για τη μείωση των τιμών της ενέργειας ο οποίος από τη μία περιορίζει τα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρισμού, καθορίζοντας ανώτατο όριο €180 ανά μεγαβατώρα ενώ από την άλλη, καθορίζεται ως υποχρεωτική η εισφορά αλληλεγγύης στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων και τα διυλιστήρια, η οποία καθορίζεται πάνω στα υπολογίσιμα έσοδα. Όπως είπε, ο κανονισμός εγκρίθηκε εντός 2 εβδομάδων, ως κατεπείγουσα λύση.

Στροφή στις ΗΠΑ θέλει ο Επίτροπος για το Εμπόριο 

Ο Valdis Dombrovski Επίτροπος για το Εμπόριο, ζήτησε επιμερισμό του κόστους του πολέμου προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ενώ σε σχέση με το φυσικό αέριο είπε πως πρέπει να βρεθούν «αξιόπιστες αγορές» εκφράζοντας για ακόμα μια φορά την επιθυμία της ΕΕ για στροφή προς την αμερικάνικη αγορά αλλά και τη Νορβηγία.

1666080870286 20221018 EP 138314A AHA 015 DOWNLOAD LARGE
EP Plenary session – Keep the bills down: social and economic consequences of the war in Ukraine

Σε σχέση με τα μέτρα ΕΚΤ κάνει ό,τι μπορεί, είπε ο επίτροπος προσθέτοντας πως η ΕΕ και τα κράτη πρέπει να κάνουν αυτό που τους αναλογεί, λέγοντας ότι τα όποια μέτρα πρέπει να είναι συμβατά με προσεκτική δημοσιονομική πολιτική, για να μη δημιουργηθούν νέα χάσματα στους προϋπολογισμούς.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy