X.Πολυκάρπου για ακρίβεια: Η Κυβέρνηση κλείνει τα μάτια στις προτάσεις ΑΚΕΛ

H ακρίβεια και ο πληθωρισμός ροκανίζουν το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, των πολιτών και των επιχειρήσεων και οι επιπτώσεις μετατρέπονται σε χιονοστιβάδα, τη στιγμή που τα κοινωνικά επιδόματα είναι καθηλωμένα και η κυβέρνηση αδυνατεί να διαδραματίσει το ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει, δήλωσε ο επικεφαλής του Γραφείου Οικονομικών Μελετών του ΑΚΕΛ Χάρης Πολυκάρπου.

Όπως ανέφερε στην Πρωινή Έκδοση του Άστρα, η κυβέρνηση δεν θέλει να συγκρουστεί με τα μεγάλα συμφέροντα και να εξαλείψει την αισχροκέρδεια, τη στιγμή και οι μισθοί, οι συντάξεις και τα κοινωνικά επιδόματα είναι καθηλωμένα.

Σημείωσε ότι την ώρα που χώρες της Ε.Ε. ανακοινώνουν πακέτα στήριξης των πολιτών του, η κυβέρνηση Αναστασιάδη δηλώνει ότι έκανε όλα όσα μπορούσε να κάνει.

Ο κ. Πολυκάρπου τόνισε ότι η κυβέρνηση κλείνει τα μάτια και τα αυτιά της στις προτάσεις του ΑΚΕΛ, το οποίο πρότεινε τη μείωση του ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό κατά 9% μέχρι να υπάρξει αποκλιμάκωση της κρίσης.

Αντί της υιοθέτησης της πρότασης, είπε, η κυβέρνηση πήρε ημίμετρα, τη στιγμή που αναμένεται νέα αύξηση στην τιμή του ηλεκτρισμού. Ανέφερε επίσης ότι το ΑΚΕΛ ζήτησε τον τερματισμό της διπλής φορολογίας στα καύσιμα, ενώ αρνείται να συζητήσει την πρόταση του ΑΚΕΛ για τροποποίηση της νομοθεσίας που αφορά την επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων.

Πρόσθεσε ότι όταν η τιμή των καυσίμων αυξανόταν διεθνώς, το ίδιο γινόταν και στην Κύπρο, ενώ όταν μειώθηκαν το τελευταίο διάστημα οι τιμές διεθνώς, στην Κύπρο αυξήθηκαν.

Ο Χάρης Πολυκάρπου σημείωσε ότι όταν όλος ο κόσμος συζητά το πώς θα αντιμετωπίσει το κόστος των καυσίμων, η κυβέρνηση Αναστασιάδη επιλέγει να κρύβεται πίσω από το ότι δεν μπορεί να επιβάλει πλαφόν, λόγω της νομοθεσίας.

ΟΕΒ: Οι συνέπειες από τον πολέμο στην Ουκρανία χειροτερεύουν

Οι συνέπειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία χειροτερεύουν και όσο συνεχίζονται οι εχθροπραξίες τα πράγματα γίνονται όλο και πιο δύσκολα για την παγκόσμια οικονομία, δήλωσε στον Άστρα ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου.

Πρόσθεσε ότι την κατάσταση επιβαρύνει και το ότι δεν υπάρχει χρονικός ορίζοντας τερματισμού των συγκρούσεων, κι αυτό δεν επιτρέπει να γίνουν καν υποθέσεις, ώστε να γίνουν ασκήσεις προσομοίωσης για να φανεί πότε θα βελτιωθεί η κατάσταση στην οικονομία.

Δυστυχώς, πρόσθεσε, στα αρνητικά δεδομένα που παρουσιάστηκαν την περίοδο της πανδημίας, προστέθηκαν και οι οικονομικές δυσχέρειες που προκάλεσε η ουκρανική κρίση.

Επιπρόσθετα, είπε ο κ. Αντωνίου, η κατάσταση δυσκολεύει και από την κατάσταση στην Κίνα λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό τόσο στην παραγωγή όσο και στη μεταφορά προϊόντων.

Ο κ. Αντωνίου σημείωσε ότι λόγω των καταστάσεων αλλάζουν οι αγοραστικές συνήθειες των πολιτών, ενώ προωθείται και η αύξηση των επιτοκίων για να περιοριστεί η κατανάλωση, προκειμένου να οδηγήσει σε περιορισμό του ρυθμού αύξησης σε βασικά αγαθά.

Ο περιορισμός του σκέλους της ζήτησης, πρόσθεσε, είναι κατά κανόνα, και σε συνθήκες υγειούς πληθωρισμού που κινείται γύρω στο 2% ετησίως, έχει συνήθως ένα διορθωτικό και εξισορροπητικό αποτέλεσμα.

ΚΕΒΕ: Καταθέτει προτάσεις στον ΠτΔ

Το ΚΕΒΕ θα καταθέσει σήμερα στον πρόεδρο Αναστασιάδη σειρά προτάσεων για στήριξη των πολιτών και των επιχειρήσεων λόγω των προβλημάτων στις οικονομίες που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, δήλωσε στον Άστρα ο γενικός διευθυντής του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής.

Θα πρέπει, είπε, να χρησιμοποιηθούν τα δημοσιονομικά εργαλεία και η μείωση των δημοσιονομικών στόχων της ΕΕ προς όφελος του κόσμου και των επιχειρήσεων.

Πρόσθεσε επίσης ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί η προτροπή της Ε.Ε. για μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένα προϊόντα.

Ο κ. Τσιακκής σημείωσε ότι οι καταναλωτές αλλάζουν τις αγοραστικές τους συνήθειες λόγω των οικονομικών επιπτώσεων και των αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων, του ηλεκτρικού ρεύματος και άλλων προϊόντων κατανάλωσης.

Οι πολίτες, πρόσθεσε, πλέον ιεραρχούν τις βασικές ανάγκες και αγοράζουν πρώτα τα αναγκαία και ως εκ τούτου στρέφονται προς φθηνότερα προϊόντα. Αυτό έχει ως συνέπεια να μειωθεί ο κύκλος εργασιών επιχειρήσεων που εισάγουν επώνυμα ή ακριβά προϊόντα και αυτό οδηγεί σε μείωση των ρυθμών ανάπτυξης.

Ο κ. Τσιακκής ανέφερε ότι θα υπάρξει μάλλον και μια αύξηση των επιτοκίων σε διεθνές και τοπικό επίπεδο.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.