Ξαφνική επίσημη επίσκεψη Νετανιάχου στο Αμμάν

Χωρίς να προηγηθεί επίσημη ανακοίνωση, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, Βενιαμίν Νετανιάχου, πραγματοποίησε σήμερα συνάντηση με τον Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’ στο Αμμάν.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εξέδωσε το ιδιαίτερο γραφείο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού «οι δύο ηγέτες συζήτησαν περιφερειακά ζητήματα, με έμφαση τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών σε ζητήματα ασφαλείας και οικονομικής συνεργασίας, που συνεισφέρουν στη διατήρηση της σταθερότητας της περιοχής». Στο δελτίο Τύπου τονίζεται «η μακροχρόνια φιλία και συνεργασία ανάμεσα στο Κράτος του Ισραήλ και το Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας».

Μετά το πέρας της συνάντησης δεν έγιναν κοινές επίσημες δηλώσεις ούτε καλύφθηκε ειδησεογραφικά από ιορδανικά ή ισραηλινά ΜΜΕ.


Οι σχέσεις Ισραήλ-Ιορδανίας πέρασαν συχνές περιόδους έντασης κατά τη διάρκεια της θητείας των προηγούμενων κυβερνήσεων Νετανιάχου την τελευταία δεκαετία και πρόσφατα δοκιμάσθηκαν με αφορμή την επίσκεψη του νυν Υπουργού Εθνικής Ασφαλείας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, στον προαύλιο χώρο του Τεμένους Αλ-Άκσα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Αντιθέτως, σημεία σύγκλισης στις διμερείς σχέσεις αναδείχθηκαν κατά τη θητεία της προηγούμενης ισραηλινής κυβέρνησης υπό τους Ναφτάλι Μπένετ και Γιαΐρ Λαπίντ.

Σύμφωνα με το ισχύον στάτους-κβο των Ιερών Προσκυνημάτων στην Ιερουσαλήμ, η Ιορδανία ελέγχει το Μουσουλμανικό Εβκάφ που διαφυλάττει μεταξύ άλλων το ειδικό καθεστώς του Τεμένους Αλ-Άκσα.

Η σημερινή, έκτακτη επίσκεψη Νετανιάχου στην ιορδανική πρωτεύουσα είναι η πρώτη που πραγματοποιείται μετά από χρόνια και αφότου ανέλαβε την εξουσία η παρούσα ισραηλινή κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.