Xαλλούμι: Η κυβερνητική απραξία έφερε μείωση της ποσόστωσης και δημιουργία τετελεσμένων

Ατέρμονη η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για καρτέλ

 

Η απροθυμία της κυβέρνησης να ασκήσει τους απαραίτητους ελέγχους -εδώ και 8 χρόνια- αλλά και η ανεπαρκής στήριξη στους κτηνοτρόφους οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση σε ό,τι αφορά το χαλλούμι. Οι τυροκόμοι και οι έμποροι δημιούργησαν νέα τετελεσμένα στην αγορά, ενώ οι δυσκολίες στην επιβίωση των αιγοπροβατοτρόφων οδήγησαν στη μείωση της παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος.

Όλα τα πιο πάνω κατέστησαν επιτακτική την ανάγκη σύναψης συμφωνίας μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών, κάτι που έγινε τον Ιούλιο. Ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής, βρέθηκε ξανά χθες ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας, η οποία ζήτησε επίσημη ενημέρωση για τη συμφωνία.

Ο υπουργός μετέφερε τις πρόνοιες της συμφωνίας, που δημοσιεύτηκαν αρκετές φορές προηγουμένως, ωστόσο εκείνο που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι το γεγονός πως ο υπουργός παραδέχτηκε ότι ο λόγος που η ποσόστωση του αιγοπρόβειου μειώθηκε από 20 σε 10%, είναι γιατί η βοήθεια της κυβέρνησης ήταν ανεπαρκής. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «τη δύσκολη περίοδο που προηγήθηκε και παρά τη στήριξη της κυβέρνησης, αρκετοί αναγκάστηκαν να μειώσουν το ζωικό κεφάλαιο και άρα μειώθηκε η παραγωγή του αιγοπρόβειου γάλατος κάτω από το 10%». Δηλαδή δεν μπορούσαν οι αιγοπροβατοτρόφοι να συντηρούν τα ζώα τους, γι’ αυτό τα έσφαξαν.

Για την αύξηση του γάλακτος είπε ότι η κυβέρνηση έχει εντάξει στο ΠΟΠ όλες τις φυλές των αιγοπροβάτων, ότι θα υλοποιεί πρόγραμμα γενετικής τροποποίησης των ζώων για να παράγουν περισσότερο και ότι θα δοθούν με βάση τα επενδυτικά προγράμματα €30 εκ. για νέες επενδύσεις.

Επίσης, ανέφερε ότι δεν βρέθηκε ακόμη ο τρόπος για να δοθεί η αύξηση 10 σεντ ανά λίτρο από την κυβέρνηση, αλλά διαβεβαίωσε ότι θα βρεθεί ο τρόπος. Σύμφωνα με τον Γ.Δ. του υπουργείου, το κόστος εκτιμήθηκε στα €7 εκ. Για να μη θεωρηθούν ως κρατική ενίσχυση, θα γίνει προσπάθεια να δοθεί ένα μέρος πριν το τέλος του χρόνου και τα υπόλοιπα το 2023.

Την ίδια ώρα, λέχθηκε ότι η παράταση που δόθηκε στα τυροκομεία για την παραγωγή ΠΟΠ παρατάθηκε για ακόμη μια φορά και η νέα ημερομηνία είναι η 19η Σεπτεμβρίου.

Σχετικά την παραγωγή ΠΟΠ, αναφέρθηκε ότι όλα τα μεγάλα τυροκομεία εκτός ενός αιτήθηκαν άδεια και ότι προς το παρόν εγκρίθηκαν 50, τα οποία παράγουν το 80%.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας, Γιαννάκης Γαβριήλ, επεσήμανε πως «εάν η κυβέρνηση ανταποκρινόταν στις υποχρεώσεις και δεσμεύσεις που ανέλαβε το 2014 και διενεργούσε τους απαραίτητους ελέγχους για εφαρμογή των ποσοστώσεων που προέβλεπαν τα διατάγματα και στήριζε την αιγοπροβατοτροφία, σήμερα θα είχαμε ομαλή μετάβαση σε καθεστώς ΠΟΠ με τις ποσοστώσεις που προβλέπει ο φάκελος που κατοχυρώθηκε και η κυπριακή νομοθεσία». Σημείωσε ότι «δεν μπορεί η κυβέρνηση να πανηγυρίζει επειδή μετά από σχεδόν μια δεκαετία και μόλις 2 χρόνια πριν την πλήρη εφαρμογή του 51% εκείνο που “κατάφερε” είναι αντί να αυξήσει την ποσόστωση να την μειώσει από το 20% στο 10%». Πρόσθεσε ότι η συμφωνία είναι προϊόν συμβιβασμού των εμπλεκόμενων μερών και φαίνεται να τηρείται.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού, η έρευνα που ξεκίνησε για πιθανή διενέργεια καρτέλ, τον περασμένο Μάη, θα διαρκέσει ακόμη μερικούς μήνες. Ακολούθως, τα ευρήματά της θα οδηγηθούν στην αρχή για να λάβει αποφάσεις.

Γιάννης Κακαρής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy