Ξανά για κουκούλωµα η δολοφονία του Θανάση;

Της Φωτεινής Μιχαηλίδου Χρίστου*

 

Τις τελευταίες ώρες πληθαίνουν τα δηµοσιεύµατα που κάνουν λόγο για «δικαίωση» της µητέρας του Θανάση Νικολάου. Και αυτό γιατί παραδόθηκε στον Γ.Ε. το πόρισµα των δύο ανεξάρτητων ανακριτών που είχε ο ίδιος διορίσει για διεξαγωγή έρευνας για το θάνατό του στρατιώτη µέσα από το οποίο προκύπτουν, όπως διαβάζουµε, δύο βασικά συµπεράσµατα:


1. Ότι ο θάνατος του Θανάση Νικολάου επήλθε από στραγγαλισµό και ήταν αποτέλεσµα εγκληµατικής ενέργειας.

2. Ότι προκύπτουν ποινικά αδικήµατα κατά τριών αστυνοµικών και ενός ιατροδικαστή για «παραµέληση νόµιµου καθήκοντος».

Ποιο είναι όµως το πρώτο και βασικό ζητούµενο σε αυτή τη συγκλονιστική υπόθεση; Υπό ποιες προϋποθέσεις θα µπορούσαµε όντως να µιλούµε για δικαίωση; Ας πάρουµε τα πράγµατα µε τη σειρά.


1. Αδιαµφισβήτητα, το πρώτο και βασικό ζητούµενο της υπόθεσης είναι να διαπιστωθεί ΠΟΙΟΙ σκότωσαν τον Θανάση Νικολάου, ούτως ώστε να οδηγηθούν επιτέλους οι δράστες ενώπιον της ∆ικαιοσύνης.

2. Το δεύτερο ζητούµενο είναι το ποιοι συγκάλυψαν αυτό το έγκληµα, πώς και γιατί (δηλαδή αν το έκαναν από πληµµελή εκτέλεση καθήκοντος ή λόγω χρηµατισµού, ή αν εσκεµµένα παρακώλυσαν την διερεύνηση της υπόθεσης για να καλύψουν τους δράστες), ούτως ώστε και αυτοί να οδηγηθούν ενώπιον της ∆ικαιοσύνης.

Σε κάθε όµως περίπτωση, για να µπορεί κάποιος να µιλά για δικαίωση του δολοφονηµένου Θανάση θα πρέπει πρώτα και κύρια να οδηγηθούν ενώπιον της ∆ικαιοσύνης αυτοί που τον σκότωσαν και στη συνέχεια αυτοί που συγκάλυψαν τη δολοφονία του. Το να οδηγείς ενώπιον της ∆ικαιοσύνης τους αστυνοµικούς και τον ιατροδικαστή αποτελεί σίγουρα εξέλιξη, αλλά δεν συνιστά από µόνο του ούτε δικαίωση ούτε και αποτελεσµατική αποκατάσταση της κατάφωρης αυτής αδικίας που συντελείται εδώ και 17 χρόνια σε βάρος της µνήµης του Θανάση Νικολάου αλλά και των πονεµένων οικείων του.


∆υστυχώς, διαβάζοντας τα σχετικά δηµοσιεύµατα που αφορούν το πόρισµα που παραδόθηκε στον Γ.Ε., δηµιουργείται εύλογα η ανησυχία ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόµενο η κυπριακή πολιτεία να επικεντρωθεί µόνο στο δεύτερο ζητούµενο: δηλαδή στη δίωξη των αστυνοµικών και του ιατροδικαστή, αφήνοντας τη βασική παράµετρο, που είναι η δίωξη των πραγµατικών αυτουργών, στα αζήτητα. Μια τέτοια, όµως, τροπή στην υπόθεση όχι µόνο δεν θα ισοδυναµούσε µε δικαίωση, αλλά αντίθετα θα αποτελούσε ένα επιπρόσθετο οδυνηρότατο κουκούλωµα της δολοφονίας του.

Στην Κύπρο δεν υπάρχει παραγραφή ποινικών αδικηµάτων. Φυσικά και να υπήρχε παραγραφή, σίγουρα αυτή δεν θα µπορούσε να αφορά το πιο σοβαρό ποινικό αδίκηµα του Ποινικού Κώδικα. Με άλλα λόγια, οι φόνοι δεν παραγράφονται ποτέ. Όσα χρόνια ή και δεκαετίες κι αν περάσουν, η εκ νέου διερεύνηση, αν προκύπτουν νέα στοιχεία, και η προσαγωγή των υπόπτων/ κατηγορουµένων ενώπιον της ∆ικαιοσύνης είναι και δυνατή και εφικτή και επιβεβληµένη όταν µιλούµε για υπόθεση αφαίρεσης της ανθρώπινης ζωής.

Σηµειώνεται ότι τόσο στο Η.Β. όσο και στις ΗΠΑ (όπως επίσης και στις πλείστες χώρες του δυτικού τουλάχιστον κόσµου) υπάρχουν ειδικά αστυνοµικά τµήµατα που αναλαµβάνουν την εξιχνίαση των λεγόµενων «cold cases», δηλαδή των παλιών ποινικών υποθέσεων (κυρίως δολοφονιών) που δεν είχαν εξιχνιαστεί κατά το χρόνο της διάπραξης των εγκληµάτων, είτε λόγω έλλειψης στοιχείων είτε λόγω ανεπαρκούς έρευνας. Με τις σύγχρονες µεθόδους διερεύνησης είναι έτσι δυνατή η αποτελεσµατική εξιχνίαση σωρείας εγκληµάτων που είχαν διαπραχθεί µέχρι και 30 χρόνια προηγουµένως.


Με τα δεδοµένα αυτά, θα µπορούσε να διαταχθεί η εκ νέου διερεύνηση της υπόθεσης, η λήψη καταθέσεων από όλα τα πρόσωπα που µπορεί να γνωρίζουν, ή ακόµα εν ανάγκη θα µπορούσε να ζητηθεί και η συνδροµή ανακριτών και ερευνητών από το εξωτερικό.

Τη στιγµή που τα σχολεία της Κύπρου µετατρέπονται σε εκκολαπτήρια µελλοντικών δραστών, τη στιγµή που ο µέσος όρος ηλικίας των νέων «νταήδων» βάναυσου µπούλινγκ κατρακυλά επικίνδυνα, η ανάγκη για αποτελεσµατική εξιχνίαση αυτού του ειδεχθέστατου εγκλήµατος µετατρέπεται σε σπαρακτική κραυγή όλων των µανάδων της Κύπρου.

Ας µην περιοριστεί λοιπόν η Νοµική Υπηρεσία στην ποινική δίωξη των αστυνοµικών και του ιατροδικαστή για πληµµελή διερεύνηση της υπόθεσης. Ας µην κουκουλωθεί ξανά το βασικό ζητούµενο της βάναυσης δολοφονίας του νεαρού στρατιώτη.


Ανοίξτε ξανά το φάκελο, διερευνήστε ξανά όλες τις γραµµές και παραµέτρους των τεκµηρίων και των καταθέσεων και πείτε µας επιτέλους ΠΟΙΟΙ ∆ΟΛΟΦΟΝΗΣΑΝ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ.

* ∆ικηγόρος

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.