Ξανά μανά η τηλεργασία στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα

Οι εργοδότες επαναφέρουν το ζήτημα του δικαιώματος στην αποσύνδεση

 

Παρά το γεγονός ότι το κυβερνητικό νομοσχέδιο για την τηλεργασία πέρασε από τον νομοτεχνικό έλεγχο της Νομικής Υπηρεσίας και είναι έτοιμο να κατατεθεί στη Βουλή, ο Υπουργός Εργασίας άνοιξε εκ νέου τη συζήτηση στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα δίνοντας το δικαίωμα στις εργοδοτικές οργανώσεις να θέσουν στο τραπέζι θέσεις οι οποίες δεν υιοθετήθηκαν.

Συγκεκριμένα, οι εργοδότες έθεσαν ξανά το ζήτημα κατά πόσο οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα της αποσύνδεσης από το σύστημα στο οποίο θα εργάζονται εξ αποστάσεως. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις υπέδειξαν ότι δεν μπορεί να ξεκινήσει η συζήτηση από την αρχή, αφού το νομοσχέδιο είναι ολοκληρωμένο. Η ΠΕΟ σημείωσε ότι το νομοσχέδιο καλύπτει τις θέσεις της και ζήτησε από τον υπουργό να το καταθέσει στη Βουλή.

Σε δηλώσεις του αναφορικά με το Νομοσχέδιο για την Τηλεργασία, ο υπουργός Γιάννης Παναγιώτου ανέφερε πως, παρά το ότι το ζήτημα συζητήθηκε επί της προηγούμενης κυβέρνησης και με δύο διαφορετικούς υπουργούς, «υπήρχαν διαφορετικές προσεγγίσεις σε σχέση με το κατά πόσο η συζήτηση είχε ολοκληρωθεί ή αν υπήρχε περιθώριο για περαιτέρω ανταλλαγή απόψεων». «Παρόλα αυτά, μέσα στο επόμενο διάστημα, και για αυτό το ζήτημα όπως και για άλλα, θα προσπαθήσουμε να καταφέρουμε να καταλήξουμε σε κοινά αποδεκτές λύσεις, έτσι ώστε να μπορούμε να προχωρήσουμε», πρόσθεσε και σημείωσε ότι στόχος του είναι να κατατεθεί το νομοσχέδιο πριν το κλείσιμο της Βουλής για το καλοκαίρι.

Επίσης, στη συνεδρία του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος συζητήθηκε και η έκδοση διατάγματος από το Υπουργείο Εργασίας για την απασχόληση των φοιτητών από άλλες χώρες και η καλύτερη παρακολούθηση της Εφαρμογής της Στρατηγικής για την Απασχόληση Υπηκόων Τρίτων Χωρών.

Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα στείλει στις συνδικαλιστικές οργανώσεις τα στοιχεία που ζήτησαν αναφορικά με τις άδειες που δόθηκαν, στοιχεία τα οποία αναμένουν εδώ και αρκετό καιρό. Ο υπουργός έθεσε στο τραπέζι την επαναφορά της επιτροπής συμβουλευτικού χαρακτήρα, ωστόσο δεν φάνηκε διατεθειμένος να ανοίξει ξανά τη συζήτηση γύρω από τη συνολική αναθεώρηση της Στρατηγικής Απασχόλησης, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα θέμα που θέτουν επιτακτικά οι συνδικαλιστικές οργανώσεις. Υπενθυμίζεται ότι η Στρατηγική άλλαξε στην τελευταία συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου χωρίς την απαιτούμενη διαβούλευση και ουσιαστικά αφαιρώντας το δικαίωμα της άποψης από τις Οργανώσεις.

Το ζήτημα είναι πολύ υψηλά στην ατζέντα, καθώς φαίνεται ότι το υπουργείο ικανοποιεί όλα τα αιτήματα των εργοδοτών, ακόμη και όταν αυτά είναι παραφουσκωμένα. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας της ξενοδοχειακής και επισιτιστικής βιομηχανίας, με το Διοικητικό Συμβούλιο της συντεχνίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων της ΠΕΟ (ΣΥΞΚΑ) να συνεδριάζει αύριο προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση. Δεν αποκλείεται να ληφθούν μέτρα, ακόμα και εντός της τουριστικής περιόδου.

Μετά τη συνεδρία ο υπουργός δήλωσε ότι πρέπει να διασφαλιστεί η εφαρμογή της Στρατηγικής και ότι θα αξιολογηθεί μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου.

Γιάννης Κακαρής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy