Ξανά μαζί ΔΗΣΥ – ΕΛΑΜ με συνοδοιπόρους τη ΔΗΠΑ

Του
Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Εκείνο για το οποίο προειδοποιούσαμε προεκλογικά, ότι το ΕΛΑΜ και η ΔΗΠΑ είναι οι «δορυφόροι» του Προεδρικού για να ψηφίζουν τα κυβερνητικά νομοσχέδια, επιβεβαιώθηκε χθες με τον πιο ξεκάθαρο και πανηγυρικό τρόπο. Τους είδαμε να σηκώνουν τα χέρια και να ψηφίζουν μαζί οι βουλευτές του ΔΗΣΥ – ΕΛΑΜ – ΔΗΠΑ την αντιπρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, για την προεδρία της Βουλής. ΔΗΣΥ και ΔΗΠΑ έδωσαν λόγο και ρόλο στο ΕΛΑΜ. Το επόμενο βήμα -δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η υποψηφιότητα του προέδρου του ΕΛΑΜ όχι μόνο δεν έμεινε μέχρι το τέλος, όπως αρχικά είχαν δηλώσει, αλλά αποσύρθηκε από το δεύτερο γύρο, κάτι που επιβεβαιώνει το παρασκήνιο που έγινε με το ΔΗΣΥ και τη ΔΗΠΑ- είναι η συμμετοχή εκπροσώπου του ΕΛΑΜ, είτε ανοιχτά είτε συγκαλυμμένα, στο Υπουργικό Συμβούλιο με τον επικείμενο ανασχηματισμό που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Αναμένουμε επίσης εκπροσώπους του ΕΛΑΜ και στα Διοικητικά Συμβούλια των ημικρατικών οργανισμών. Συμμετοχή στην εξουσία έχει και η ΔΗΠΑ και θα τη διευρύνει περισσότερο, εξαργυρώνοντας τις τέσσερις ψήφους που έδωσε στην υποψήφια του ΔΗΣΥ.

Στο μεταξύ, όσο συμπαθητική γυναίκα κι αν παρουσιάζεται η νέα Πρόεδρος της Βουλής, με τα όσα συνέβηκαν χθες στη Βουλή στέλνει μήνυμα ότι διακατέχεται από σκέψεις και απόψεις τέτοιες που συγκινούν το ΕΛΑΜ για να την ψηφίσει για την προεδρία της Βουλής.

Η επόμενη μέρα της ψηφοφορίας θα πρέπει να προβληματίσει ολόκληρη την κοινωνία για το ρόλο και λόγο που δίνει το κυβερνών κόμμα μαζί με τη ΔΗΠΑ στο φασιστικό ΕΛΑΜ. Να προβληματίσει όλες τις προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις που δεν μπόρεσαν να βρουν κοινή υποψηφιότητα για την προεδρία της Βουλής. Η νέα κατάσταση πραγμάτων σπρώχνει ολόκληρη την κοινωνία προς την ακροδεξιά με ό,τι αυτό συνεπάγεται, τόσο για την καθημερινή μας ζωή όσο και για το εθνικό μας θέμα. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιλέγει στροφή στην ακροδεξιά με συνοδοιπόρους το ΔΗΣΥ, ΔΗΠΑ και ΕΛΑΜ και με αυτούς θα οδηγηθεί στις προεδρικές εκλογές, μοιράζοντας απλόχερα ρουσφέτια και πολιτικά ανταλλάγματα. Το βάρος το επωμίζεται η Αριστερά, αλλά και ολόκληρος ο δημοκρατικός και προοδευτικός χώρος, που τώρα είναι η ώρα να αφυπνιστεί και να αντιδράσει, διαφορετικά η δημοκρατία θα οδηγηθεί σε πολύ επικίνδυνα μονοπάτια, κάτι που πρέπει να μας ανησυχήσει και ως κοινωνία και ως λαό μιας ημικατεχόμενης πατρίδας.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.