Ξανά στο φως οι Καμάρες Λάρνακας (εικόνες)

Οι Καμάρες φωταγωγήθηκαν μετά από δύο χρόνια με την πανέμορφη Πανσέληνο να δεσπόζει από πάνω

Μετά από δύο και πλέον χρόνια σκοταδιού, οι Καμάρες Λάρνακας, το σήμα κατατεθέν της πόλης, ξανα φωταγωγήθηκαν απόψε δίνοντας τέλος στην άσχημη εικόνα στην είσοδο της Λάρνακας.

Το ρόβλημα που προέκυψε μετά απο παρέμβαση του Τμήματος Αρχαιοτήτων, είχε ως αποτέλεσμα να πέσει «μαυρο» στο όμορφο σύμπλεγμα των Οθωμανικών Καμάρων για τουλάχιστον δύο χρόνια. Αυτό απόψε ωστόσο άλλαξε μετά απο εντατικές προσπάθειες του Δήμου Λάρνακας.

Δείτε τις φωτογραφίες.

Το Παλαιό Υδραγωγείο (Καμάρες) βρίσκεται στα δυτικά της πόλης της Λάρνακας, βορειοδυτικά της αλυκής. Ένα τμήμα του που δεσπόζει του κυρίου δρόμου Λάρνακας – Λεμεσού είναι και το πιο γνωστό και φέρει το όνομα Καμάρες, ενώ σε άλλα δυο σημεία, όπου το έδαφος είναι χαμηλό, έχουν δημιουργηθεί επίσης καμάρες. Η κατασκευή αποτελείται συνολικά από 75 καμάρες.

44797722 629296977485550 4293876232572895232 n

Το υδραγωγείο κατασκευάστηκε το 1745 με δωρεά του Οθωμανού αξιωματούχου Αμπού Μπεκίρ Πασά με σκοπό την παροχή νερού στην πόλη της Λάρνακας και στο λιμάνι κυρίως από τον Τρέμιθο ποταμό, αλλά και από άλλες μικρότερες πηγές επιλύοντας έτσι το σοβαρό πρόβλημα έλλειψης νερού.

Το συγκεκριμένο έργο αποτέλεσε τη σημαντικότερη κατασκευή της οθωμανικής περιόδου και μια πράξη κοινής ωφελείας ασυνήθιστη για τούρκο αξιωματούχο.

Το υδραγωγείο λειτούργησε μέχρι και την περίοδο της αγγλοκρατίας, το έτος 1939. Σήμερα ολόκληρη η συνοικία γύρω από την περιοχή όπου βρίσκεται το κτίσμα πήρε την ονομασία «Καμάρες».

Το υδραγωγείο αποτελεί ένα στολίδι για την πόλη της Λάρνακας και μέρος της πλούσιας ιστορίας της. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή αποτελεί τη νύκτα η φωταγώγηση των Καμάρων που είναι ορατή από τον κεντρικό δρόμο Λάρνακας – Λεμεσού.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.