Ξανά στους δρόμους οι αμπελουργοί στην Πάφο

Εξοργισμένοι παρουσιάζονται πολλοί αμπελουργοί στην Πάφο που δεν κατάφεραν να τρυγήσουν τα σταφύλια από τα αμπέλια τους και θεωρούν εμπαιγμό τους το τρίτο σχέδιο επιδότησης που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

Σήμερα στις 9:00 το πρωί οι αμπελουργοί προγραμματίζουν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Επαρχιακό Γεωργικό Γραφείο. Οι αμπελουργοί χαρακτηρίζουν εξαιρετικά άδικη την πρόνοια του σχεδίου βάσει της οποίας αν από ένα αμπέλι έχει τρυγηθεί έστω και ένα μικρό μέρος του, ο αμπελουργός δεν δικαιούται να συμμετάσχει στο πρόγραμμα επιδότησης.

Στην ανακοίνωσή τους οι αγροτικές οργανώσεις τονίζουν ότι το 3ο σχέδιο της κυβέρνησης δυστυχώς δεν επιλύει το πρόβλημα των αδιάθετων σταφυλιών. Το ύψος της αποζημίωσης που έχει αποφασισθεί να παραχωρηθεί δεν καλύπτει ούτε το κόστος παραγωγής των αμπελουργών. Σημειώνεται ακόμη πως ένας φτωχός αμπελουργός που τρύγησε το μισό αμπέλι δεν δικαιούται να επιδοτηθεί για το υπόλοιπο. Με την εκδήλωση διαμαρτυρίας στις 9:00 το πρωί οι αγανακτισμένοι αμπελουργοί διεκδικούν δίκαιη αποζημίωση καθώς επίσης και απλοποίηση της διαδικασίας υποβολής της σχετικής αίτησης.

Το ύψος της αποζημίωσης έχει καθοριστεί σε 270 ευρώ το δεκάριο, όμως αυτό μειώνεται κλιμακωτά μετά τα δύο πρώτα. Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε προχθές νέο Σχέδιο Στήριξης του Αμπελοοινικού Τομέα. Συγκεκριμένα, ενέκρινε την καταβολή οικονομικής ενίσχυσης προς τους οινοπαραγωγούς, συνολικού ύψους που δεν θα ξεπερνά συνολικά τα 200.000. Εξουσιοδότησε παράλληλα τον Υπουργό Γεωργίας να ετοιμάσει σχέδιο στήριξης του αμπελοοινικού τομέα λόγω των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Κώστας Νάνος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy