Ξανά υποσχέσεις για το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου

Πίστωση χρόνου για την Παιδιατρική και τη Μονάδα Αιμοκάθαρσης, ζήτησε ο Υπ. Υγείας

Υποσχέσεις για άμεση λύση σε ορισμένα πιεστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Γ.Ν. Πάφου έδωσε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, ο οποίος χθες επισκέφθηκε το κρατικό νοσηλευτήριο και μοίρασε δώρα στα παιδιά που νοσηλεύονται στην παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου στην οποία το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται προβλήματα έλλειψης κλινών.

Για πολλά παιδιά από την επαρχία Πάφου δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες και αναγκάζονται να νοσηλευθούν στον παιδιατρικό θάλαμο του νοσοκομείου Λεμεσού ή ακόμη και της Λάρνακας. Ο κ. Χατζηπαντέλα δήλωσε ότι στην παιδιατρική κλινική τα κρεβάτια μειώθηκαν εξαιτίας του γεγονότος ότι θα έπρεπε σε κάθε νοσηλευτήριο να υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες για ασθενείς με Covid.

Σήμερα λειτουργούν μόνον εννέα κλίνες στο Γ.Ν. Πάφου που λόγω της έξαρσης των ιώσεων που παρατηρείται δεν επαρκούν. Στα σχέδια του ΟΚΥπΥ είναι η αναδιάταξη τμημάτων και κλινικών, η οποία θα επέλθει με την αξιοποίηση του 4ου ορόφου του Νοσοκομείου για το παιδί και τη γυναίκα. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα για αύξηση και των κλινών. Το σχετικό κονδύλι για τον 4ο όροφο είναι στον προϋπολογισμό του ΟΚΥπΥ.

Θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο η Μονάδα Αιμοκάθαρσης

Ο Υπουργός Υγείας επιβεβαίωσε ότι θα καθυστερήσει η παράδοση του νέου κτιρίου της Μονάδας Αιμοκάθαρσης.

Το νέο κτίριο ανεγείρεται στην ανατολική πλευρά του Νοσοκομείου Πάφου. Η μονάδα θα έπρεπε με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο. Τελικά θα λειτουργήσει εντός Μαΐου αφού γίνονται κάποιες αλλαγές σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας που θα είναι προς όφελος των ασθενών, όπως είπε. Ο 3ος όροφος του κτιρίου θα μετατραπεί σε κέντρο ημερήσιας φροντίδας, γεγονός που θα συμβάλει στη γενικότερη αποσυμφόρηση του Νοσοκομείου Πάφου. Η σύγχρονη μονάδα αιμοκάθαρσης θα έχει τη δυνατότητα να αναπτύσσει μέχρι και 25 σταθμούς αιμοκάθαρσης αναλόγως και με τις ανάγκες της. Εκτός από την κανονική Μονάδα Αιμοκάθαρσης, η νέα Μονάδα θα διαθέτει ξεχωριστή Μονάδα Αιμοκάθαρσης για τους οροθετικούς ασθενείς. Θα λειτουργεί επίσης ξεχωριστή μονάδα για λοιμώδη νοσήματα, ενώ στο ίδιο κτίριο θα στεγαστούν τα εξωτερικά νεφρολογικά ιατρεία. Θα λειτουργεί επίσης μονάδα Βραχείας Νοσηλείας, θάλαμος για μικρές επεμβάσεις και θα υπάρχει και θάλαμος για περιτοναϊκή κάθαρση που αποτελεί ένα άλλο είδος θεραπείας αποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας.

Η σύμβαση για το έργο ξεπερνά τα πέντε εκατομμύρια ευρώ και ο εργολάβος θα έχει την ευθύνη για τη συντήρηση του έργου για περίοδο 12 ετών.

Κώστας Νάνος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy