Ξαναζεσταμένη «απώλεια χρήσης» για τους πρόσφυγες …προτείνει ο Χριστοδουλίδης

Τις προτάσεις του για την προσφυγική πολιτική παρουσίασε το βράδυ της Παρασκευής ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση στη Λευκωσία.

Στην ομιλία του, σύμφωνα με ανακοίνωση του επιτελείου του, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι διαχρονικά δεν υπήρξε ισότιμη στήριξη ανάμεσα στους πρόσφυγες και μέχρι την επίλυση του Κυπριακού, πρόσθεσε, το κράτος οφείλει μέσα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών του δυνατοτήτων να ανταποκριθεί με δίκαιο τρόπο στο σύνολο του προσφυγικού κόσμου.

Σε σχέση με το Κυπριακό, τόνισε πως αμέσως μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης, εάν ο λαός τον τιμήσει με την ψήφο του, πρώτιστος στόχος είναι η επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών και αξιών της ΕΕ.

Προς τον σκοπό αυτό, και σε συνεννόηση με την Ελληνική κυβέρνηση, είπε ότι θα αναληφθεί διπλωματική πρωτοβουλία με στόχο την ενεργότερη και πρωταγωνιστική εμπλοκή της ΕΕ με τον διορισμό μιας ισχυρής πολιτικής προσωπικότητας εγνωσμένου κύρους από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε τη σημασία της διασύνδεσης των ευρωτουρκικών θεμάτων με το Κυπριακό, την επανέναρξη των συνομιλιών και την επίλυση του, έτσι ώστε η Τουρκία να αντιληφθεί ότι η όποια πρόοδος στις σχέσεις της με την ΕΕ και τα οφέλη που δύναται να προκύψουν, είναι άμεσα συνδεδεμένα με την επίλυση του Κυπριακού. Τέτοια ενδεχόμενα οφέλη για την Τουρκία είναι σαφώς πολύ περισσότερα και πιο σημαντικά από την συνέχιση της παρούσας κατάστασης, ανέφερε.

Αναπτύσσοντας την προσφυγική πολιτική του προγράμματος διακυβέρνησής του, η οποία όπως είπε, πρέπει να είναι στοχευμένη, δίκαιη και αποτελεσματική, ανέφερε ότι επικεντρώνεται σε έξι πολιτικές και εννέα προτάσεις.

Πιο συγκεκριμένα, οι έξι πολιτικές αφορούν στην Απώλεια Χρήσης Κατεχόμενων Περιουσιών, στις Επιδιορθώσεις και Αναδομήσεις Προσφυγικών Οικισμών, στα Στεγαστικά σχέδια, στον Εκσυγχρονισμό της διαχείρισης και διάθεσης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, στον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών και στην Ενίσχυση των Προσφυγικών Επιτροπών και Σωματείων.

Οι προτάσεις του κ. Χριστοδουλίδη για το προσφυγικού αφορούν, μεταξύ άλλων, την ετοιμασία σχεδίου με στόχο την παροχή οικονομικής βοήθειας ή/και άλλης βοήθειας ανάλογα με την αξία της περιουσίας τους, λαμβάνοντας υπόψη και τις όποιες χορηγίες καταβλήθηκαν στους πρόσφυγες από το 1974 οι οποίες θα συμψηφιστούν με τα ποσά της απώλειας χρήσης. Το σχέδιο, είπε, θα υλοποιείται σταδιακά και μέσα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών και άλλων δυνατοτήτων του κράτους.

Ακόμα, προτείνει τη μελέτη δυνατότητας μεταφοράς και αξιοποίησης (σε 1η φάση μέχρι και συγγενείς πρώτου βαθμού) συντελεστή δόμησης από τις κατεχόμενες περιουσίες για ανέγερση κατοικίας ή/και επαγγελματικής στέγης στις ελεύθερες περιοχές,

Ο κ. Χριστοδουλίδης πρότεινε επίσης επίσπευση διαδικασιών για συντήρηση κτιρίων σε προσφυγικούς οικισμούς, ετοιμασία προγράμματος συνολικής αντιμετώπισης των επιδιορθώσεων, αναδομήσεων και εξωραϊσμού προσφυγικών οικισμών με τον καθορισμό συγκεκριμένων στόχων και χρονοδιαγραμμάτων.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.