Ξέχασαν τα βασικά για το «Αφροδίτη» : Δεν υπέγραψαν συμφωνία με το ΙσραήλΔεν υπέγραψαν συμφωνία με Ισραήλ. Εμπόδια στο κοίτασμα «Αφροδίτη»

«Έπιασαν» τα συνθήματα και έχασαν τα βασικά

 

Ξεσκεπάζεται η γύμνια των κυβερνώντων σε ό,τι αφορά τους ενεργειακούς σχεδιασμούς. Τελικά έκαναν επικοινωνιακή πολιτική, ξεχνώντας όμως να κάνουν τα βασικά… Πέραν από την κωλυσιεργία και την αναστολή των ενεργειακών σχεδιασμών και παρά τις τυμπανοκρουσίες για τριμερείς συνεργασίες με Ισραήλ, Ελλάδα και Αίγυπτο, η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ δεν προχώρησε καν να συμφωνήσει και να υπογράψει συμφωνία συνεκμετάλλευσης με το Ισραήλ. Αποτέλεσμα, να προκαλείται σοβαρό πρόβλημα με την ανάπτυξη και εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Αφροδίτη».

Η πρεσβεία του Ισραήλ στην Κύπρο με ανακοίνωσή της επιβεβαίωσε επίσημα ότι δεν υπάρχει ρύθμιση για το κοίτασμα «Αφροδίτη» – «Γισάι» και για το θέμα αυτό, όπως αναφέρει η πρεσβεία, «ο Γενικός Διευθυντής του Ισραηλινού Υπουργείου Ενέργειας ενημέρωσε την κοινοπραξία των εταιρειών του κοιτάσματος “Αφροδίτη” για τη θέση του Ισραήλ, όπως έχει παρουσιαστεί στις συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών».

Όπως σημειώνεται, «η κυβέρνηση του Ισραήλ θα ήταν ικανοποιημένη, ανά πάσα στιγμή, να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της Κύπρου επί του θέματος της ρύθμισης των δικαιωμάτων των κοιτασμάτων “Γισάι” και “Αφροδίτη”, όπως έχει επίσης μεταφερθεί στην κυπριακή πλευρά σε αρκετές περιπτώσεις». Τέτοια ρύθμιση μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει, κάτι που επιβεβαίωσε χθες και ο Υπουργός Ενέργειας Γ. Λακκοτρύπης, ο οποίος μίλησε για «θεσμοθετημένη διαδικασία που ακολουθείται και συνεχίζεται χωρίς να υπάρξει κατάληξη».

Ο κ. Λακκοτρύπης, σε αντίθεση με τους Ισραηλινούς, υποστήριξε ότι «η ανάπτυξη του “Αφροδίτη” και η θεσμοθετημένη διαδικασία για ειδική συμφωνία δεν συνδέονται σε ό,τι αφορά την κυπριακή πλευρά. Σίγουρα, πρόσθεσε, ως Κυπριακή Δημοκρατία θα προτιμούσαμε να υπάρχει αυτό το πλαίσιο που να διέπει τη λειτουργία, αλλά δεν είναι προϋπόθεση για να προχωρήσει η ανάπτυξη».

Ωστόσο, στο σχετικό δημοσιεύματα, το οποίο επιβεβαιώθηκε από την ισραηλινή πρεσβεία, «η «Globes» σημειώνει πως ο Γενικός Διευθυντής του ισραηλινού Υπουργείου Ενέργειας, Ούντι Αντίρι, με επιστολή του ενημέρωσε την κοινοπραξία του «Αφροδίτη», Noble Energy, Shell και Delek Drilling, ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν στην ανάπτυξη του «Αφροδίτη» μέχρι την επίλυση της διαφοράς. Όπως ανέφερε ο κ. Αντίρι, το Ισραήλ, σύμφωνα με την Globes, αντιτίθεται στην ανάπτυξη του κυπριακού κοιτάσματος μέχρι την επίλυση της διαφοράς. «Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι το κράτος του Ισραήλ δεν έχει απεμπολήσει το μερίδιο του κοιτάσματος Αφροδίτη-Γισάι και δεν έχει καμία πρόθεση να πράξει κάτι τέτοιο», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Αντίρι.

Σύμφωνα με την Globes, o κ. Αντίρι χαρακτηρίζει το κοίτασμα «Γισάι» – «Αφροδίτη» ως διασυνοριακό και προσθέτει πως οι κυβερνήσεις της Κύπρου και του Ισραήλ είχαν διαπραγματεύσεις αρκετών χρόνων με στόχο την επίτευξη διμερούς συμφωνίας σχετικά με την εκμετάλλευσή του, λέγοντας πως μέχρι σήμερα τα δύο κράτη δεν κατέληξαν στην αναγκαία συμφωνία.