«Ξέχασε» το πραξικόπημα η κυβέρνηση – Δεν εκφώνησαν ομιλίες και ο Προδρόμου δεν εμφανίστηκε στην Πάφο

Για πρώτη φορά κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν εκφώνησαν ομιλίες ενώ ο Πρ. Προδρόμου δεν εμφανίστηκε στο μνημόσυνο στην Πάφο

Για ασέβεια της κυβέρνησης και των αρμοδίων προς τους ηρωικούς νεκρούς της Αντίστασης κάνει λόγο η Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Πεσόντων Αντιστασιακών, με αφορμή τα όσα σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια των μνημόσυνων των πεσόντων που τελέστηκαν σε όλες τις πόλεις.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Οργάνωση, αναφέρεται ότι για πρώτη φορά, στα μνημόσυνα των πεσόντων του πραξικοπήματος, παρέστησαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, αλλά δεν εκφώνησαν επιμνημόσυνο λόγο και μόνο κατέθεσαν στεφάνια. Αναφέρει ακόμα ότι στην Πάφο, στο επίσημο μνημόσυνο στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Θεοδώρου, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου, «έλαμψε δια της απουσίας του, ενώ στο επίσημο πρόγραμμα ήταν καταγεγραμμένο πως θα παραστεί». Αργά χθες το απόγευμα ο κ. Προδρόμου ανακοίνωσε ότι «δεν παρέστη στο θρησκευτικό μνημόσυνο των πεσόντων κατά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 1974 στην Πάφο, αποκλειστικά για λόγους υγείας ενώ δεν πρέπει να δίνονται άλλες ερμηνείες».

Η Οργάνωση καταγγέλλει εξάλλου ότι στην Πάφο «Εκκλησία και Έπαρχος, ανέσυραν από το χρονοντούλαπο της ιστορίας μία απόφαση που εφαρμόστηκε για μία μόνο φορά επί διακυβέρνησης Κληρίδη και όρισαν οι ίδιοι ομιλητή και όχι το Υπουργικό Συμβούλιο, ως είθισται».

Κάποιοι ενοχλούνται από την ιστορική αλήθεια

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι με πάνδημα μνημόσυνα σε όλους τους ναούς της Κύπρου, Πολιτεία, Εκκλησία και λαός, όφειλαν χθες να τιμήσουν τη μνήμη των ηρωικών μαχητών της Αντίστασης, «αυτών που πρόταξαν τα στήθια τους ενάντια στο φασισμό της ΕΟΚΑ Β’ και της Χούντας των Αθηνών, υπερασπιζόμενοι τη Δημοκρατία και τη νομιμότητα». «Αντ’ αυτού, η αδιαφορία της κυβέρνησης και η υποτιμητική της στάση έναντι των νεκρών του πραξικοπήματος, επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά πως κάποιοι ενοχλούνται από την ιστορική αλήθεια και ναρκοθετούν τη συλλογική μνήμη», αναφέρει η Οργάνωση.

Η Οργάνωση στην ανακοίνωση αναφέρει πως η στάση της κυβέρνησης και των αρμοδίων δεν μειώνει την ηρωική θυσία τους και ότι οι νεκροί τους, βρίσκονται στο πάνθεο των ηρώων, φάροι φωτεινοί της υπεράσπισης της Δημοκρατίας και της νομιμότητας.

Απευθυνόμενη στην κυβέρνηση, η Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Πεσόντων Αντιστασιακών τονίζει ότι «Η στάση που τηρείτε, προσβάλλει εσάς και μόνο εσάς γιατί επιχειρείτε τη λήθη, χωρίς να αναγνωρίζετε την αλήθεια. Και η αλήθεια, δεν κρύβεται».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «η ΕΟΚΑ Β’ και η χούντα των Αθηνών έκαναν πραξικόπημα, κατάργησαν τη συνταγματική τάξη κι άνοιξαν την κερκόπορτα στον Αττίλα» και ότι αυτή την αλήθεια οι αρμόδιοι δεν μπορούν να τη διαγράψουν «γιατί την ποτίζει και την κρατά ατόφια, το αίμα των νεκρών μας, το αίμα των νεκρών της Αντίστασης. Αυτών που υπερασπίστηκαν τον εκλελεγμένο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γιατί οι Πρόεδροι αλλάζουν με εκλογές και ποτέ με τα όπλα».

Σημειώνεται ότι η προεδρία της Δημοκρατίας εξέδωσε ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου αναφέροντας ότι «στα μνημόσυνα που θα πραγματοποιηθούν στους Μητροπολιτικούς Δήμους, στις 10 Ιουλίου, 2022, στις 8:30 π.μ., την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, με την κατάθεση στεφάνων εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ως ακολούθως: Λεμεσός: Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κ. Μάριος Πελεκάνος, στον Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Παντανάσσης. (Καθολική), Λάρνακα: Ο Υφυπουργός Πολιτισμού, κ. Γιάννης Τουμαζής, στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη Θεολόγου. Πάφος: Ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, κ. Πρόδρομος Προδρόμου, στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Θεοδώρου.»

Όπως ανέφεραν στη Χαραυγή συγγενείς πεσόντων, σε κανένα μνημόσυνο δεν μίλησαν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης. Στη Λεμεσό μάλιστα, ενώ κατά την κατάθεση στεφάνων αναφέρθηκε ότι ο κ. Πελεκάνος θα κατέθετε στεφάνι εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, στο στεφάνι αναγραφόταν μόνο η ένδειξη «Κυβερνητικός Εκπρόσωπος». Ερωτηθείς από παρευρισκόμενους γιατί δεν εκφώνησε ομιλία, ο Μ. Πελεκάνος είπε ότι του είχαν αναφέρει ότι θα εκφωνούσε τον επιμνημόσυνο λόγο άλλος ομιλητής, επομένως όπως είπε, είναι θέμα των διοργανωτών και όχι του ιδίου.

Αναφέρθηκε μάλιστα ότι την ώρα που μνημονεύονταν οι νεκροί δεν αναφέρθηκε ότι έπεσαν υπερασπιζόμενοι τη Δημοκρατία, αντιμετωπίζοντας το προδοτικό πραξικόπημα της χούντας και της ΕΟΚΑ Β’.

Το ΑΚΕΛ Λεμεσού καταγγέλλει την κυβέρνηση

Το ΑΚΕΛ Λεμεσού κατάγγειλε την κυβέρνηση ότι χθες στο επίσημο μνημόσυνο πεσόντων Αντιστασιακών, δεν τίμησε τους ήρωες έστω με μια ομιλία. Σε δήλωσή του στον ΑΣΤΡΑ ο επαρχιακός γραμματέας του ΑΚΕΛ Λεμεσού Γιώργος Γεωργίου, κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση ενώ εκπροσωπήθηκε από τον Μάριο Πελεκένο, αυτός δεν εκφώνησε ομιλία υποβαθμίζοντας πλήρως το μνημόσυνο πεσόντων. Ο Γ. Γεωργίου χαρακτήρισε το συμβάν ως μέγιστη πρόκληση έναντι των συγγενών αλλά και έναντι της μνήμης των ηρώων που θυσιάστηκαν για να υπερασπιστούν τη Δημοκρατία. Τόνισε ότι η όποια προσπάθεια για παραχάραξη της ιστορίας από μέρους της κυβέρνησης, θα βρει το ΑΚΕΛ απέναντι και πρόσθεσε ότι πλανώνται πλάνην οικτράν ότι ο λαός μπορεί να ξεχάσει το δίδυμο έγκλημα σε βάρος της Κύπρου.

ΑΚΕΛ Λάρνακας: Απουσίαζε το ΡΙΚ
από το μνημόσυνο των ηρώων του Άη Γιάννη

Το ΑΚΕΛ Λάρνακας κατήγγειλε την απουσία του ΡΙΚ από το μνημόσυνο των τεσσάρων ηρώων του Άη Γιάννη. Σε ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ διερωτάται: «Δεν αποτελεί άξια αναφοράς για το ΡΙΚ η τέλεση των μνημόσυνων των τεσσάρων ηρώων της Κυπριακής Δημοκρατίας που δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από τους φασίστες πραξικοπηματίες στις 15 του Ιούλη 1974; Οι ήρωες υπερασπιζόμενοι τη Δημοκρατία βγήκαν στους δρόμους για να αντισταθούν στο πραξικόπημα.
Τα μνημόσυνα τελέστηκαν στον Ιερό Ναό του Άη Γιάννη στη Λάρνακα. Η απουσία του κρατικού καναλιού προκαλεί ερωτήματα στους πολίτες.»

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.