Ξεχασμένα αλλά όχι περασμένα

Ποια είναι τα έργα που καλείται να «ξεθάψει» το νέο Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας

 

Του Τάσου Περδίου

Τo γεγονός ότι ο Δήμος της Λάρνακας έχει πολλά προβλήματα είναι χιλιοειπωμένο και επαρκώς τεκμηριωμένο κι αυτοί που ανέλαβαν έχουν μπροστά τους ένα δύσκολο εγχείρημα. Το αποδεικνύουν τα θέματα που αφέθηκαν να εκκρεμούν εδώ και χρόνια και δυστυχώς ξεχάστηκαν και «θάφτηκαν» εντελώς στις ελληνικές καλένδες τα τελευταία πέντε χρόνια.  Η «Χ» θυμίζει έξι έργα μεγάλου αλλά και μικρότερου βεληνεκούς τα οποία, τα τελευταία χρόνια, έλαβαν σημασία αντιστρόφως ανάλογη της σημασίας τους για την πόλη.

 

Μετατροπή παλιού νοσοκομείου σε δημοτικό μέγαρο

palio nosokomeio larnakas

Το έργο της μετατροπής του παλιού νοσοκομείου της Λάρνακας σε δημοτικό μέγαρο είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της παντελούς αδράνειας στην οποία είχε περιέλθει το δημαρχείο της Λάρνακας επί της δημαρχίας Λουρουτζιάτη. Από τον Ιανουάριο του 2013, όταν παραχωρήθηκε το κτίριο στο δήμο, μέχρι την παράδοση της δημαρχίας, δεν έγινε στην ουσία τίποτε προς την κατεύθυνση της υλοποίησης του έργου. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του τέως δημάρχου στις αρχές του 2015:  «Συνειδητά αυτό το θέμα παραμένει σε αναστολή διότι πιστεύω ότι τη δεδομένη στιγμή, μέσα απ’ αυτές τις οικονομικά δύσκολες συνθήκες, προτεραιότητα δεν έχουν τα μέγαρα αλλά τα έργα υποδομών και ανάπτυξης».

Να θυμίσουμε το ιστορικό: Μετά από πολλά χρόνια αγώνα από το δήμο για να εξασφαλίσει τη διαχείριση του παλιού νοσοκομείου, στις 31 Ιανουαρίου 2013 έγινε η τελετή παραχώρησης των αδρανών χώρων του παλιού νοσοκομείου στο Δήμο Λάρνακας για σκοπούς αναπαλαίωσης και μετατροπής σε δημοτικό μέγαρο.

Τη συμφωνία υπέγραψαν ο τότε Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Λουρουτζιάτης και η τότε Υπουργός Υγείας Ανδρούλα Αγρότου σε πανηγυρική κοινή συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Ανάπτυξης Λάρνακας στο χώρο του παλιού νοσοκομείου. Παρών ήταν και ο τέως Υπουργός Υγείας Σταύρος Μαλάς, ο οποίος είχε καταλυτική συμβολή στην υλοποίηση της συμφωνίας παραχώρησης του κτιρίου στο δημαρχείο.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο κ. Λουρουτζιάτης διαβεβαίωνε ότι θα συστηνόταν ειδική επιτροπή, η οποία θα αναλάμβανε τη διεκπεραίωση θεμάτων, όπως τον κτιριολογικό σχεδιασμό αλλά και την αναζήτηση και εξασφάλιση των αναγκαίων κονδυλίων, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες αναστήλωσης του ιστορικού κτιρίου το συντομότερο δυνατό.

Η επιτροπή εκείνη συστάθηκε, αλλά παρέμεινε διακοσμητικό στοιχείο. Στις 19 Σεπτεμβρίου 2014 υπογράφηκε συμφωνία απευθείας ανάθεσης του κτιριολογικού σχεδιασμού του έργου σε ιδιώτη αρχιτέκτονα, που ήταν η μοναδική έμπρακτη ενέργεια που έγινε.

 

Ο φωτισμός των τριών πλατειών

Πιθανότατα έχει ξεχαστεί από τους πάντες αλλά θυμίζουμε ότι το έργο της ανάπλασης των τριών πλατειών, οκτώ χρόνια μετά την παράδοση των πλατειών στο κοινό, παραμένει ημιτελές. Ο λόγος είναι ότι ο σχεδιασμός περιελάμβανε την εγκατάσταση ειδικού φωτισμού, κάτι που δεν έγινε ποτέ. Οι πλατείες Ερμού, Αγίου Λαζάρου και Μεσαιωνικού Κάστρου είναι ολοκληρωμένες από το τέλος του 2009, χωρίς όμως τα ειδικά φωτιστικά που είχαν προβλεφθεί.

Τα φωτιστικά είχαν αγοραστεί και εισαχθεί από την Ιταλία με διαδικασία προσφορών, ωστόσο διαπιστώθηκε ότι ήταν εκτός των συμφωνηθέντων προδιαγραφών, οπότε εστάλησαν πίσω. Αυτό έγινε το 2011 και έκτοτε το θέμα δεν επανήλθε.

 

Τα δημοτικά λουτρά

Ο χώρος όπου στεγάζεται το Τμήμα Καθαριότητας, τα λεγόμενα Λουτρά, απέναντι από το Θέατρο Σκάλα, είναι δημοτική περιουσία. Ο χώρος έχει απαλλοτριωθεί από το Τμήμα Αρχαιοτήτων λόγω ανεύρεσης αρχαίων και δεν τίθεται θέμα αξιοποίησης από το δήμο.  Ωστόσο, το κτίριο βρίσκεται σε άθλια κατάσταση και επείγει η αναβάθμισή του για λειτουργικούς αλλά και για αισθητικούς λόγους.

 

Αντλιοστάσιο ΤΙ

Μετά τις καταστροφές που προκάλεσαν οι πλημμύρες στη Λάρνακα τον Δεκέμβριο του 2014, η κυβέρνηση θυμήθηκε το αντλιοστάσιο Τ1, το οποίο μόλις πριν μερικές εβδομάδες κινήθηκε προς την κατεύθυνση υλοποίησης. Το αντλιοστάσιο πρέπει να εγκατασταθεί στην περιοχή Μητρόπολης, μια από τις πιο ευπαθείς στις πλημμύρες στη Λάρνακα και εκτιμάται ότι θα λύσει οριστικά το πρόβλημα.  Παρά το γεγονός ότι το έργο είναι μέρος του αντιπλημμυρικού της λεωφόρου Σπύρου Κυπριανού, παραμένει σε στασιμότητα από το 2006 που ολοκληρώθηκε η νέα λεωφόρος Σπύρου Κυπριανού και το μεγάλο αντιπλημμυρικό κανάλι κάτω από τη λεωφόρο.

Το έργο περιλαμβάνει τη συλλογή και παροχέτευση των ομβρίων υδάτων προς το αντλιοστάσιο από την περιοχή Μητρόπολης και τις οδούς Πατρών και Μαχαιριώτη καθώς και το ίδιο το αντλιοστάσιο και το σύστημα άντλησης.

Προβλέπεται επίσης κατασκευή οχετών ομβρίων στην περιοχή των οδών Πετράκη Κυπριανού και Αναγεννήσεως.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών, το αντλιοστάσιο Τ1 θα έχει δυνατότητα παροχέτευσης 11 κυβικών μέτρων ανά δευτερόλεπτο. Ενδεικτικό του προβλήματος που αντιμετώπιζε η ευρύτερη περιοχή της πρώην λεωφόρου Στρατηγού Τιμάγια πριν την κατασκευή του μεγάλου καναλιού κάτω από το νέο δρόμο, είναι ότι το κανάλι αυτό απορροφά 60 κυβικά μέτρα νερού ανά δευτερόλεπτο.

Το δίκτυο θα καλύψει τις οδούς Πετράκη Κυπριανού, Πατρών, Ελευσίνος, Αναγεννήσεως, Πατρίς Λουμούμπα, Αρχιεπισκόπου Κυρίλλου, Λεοντίου Μαχαιρά, Λεύκωνος, Αγίου Δημητρίου, Αγ. Ιωάννη Χρυσοστόμου, Πριάμου και Πατρόκλου.

 

Πανεπιστημιακές σχολές

stegi agios xaralampos larnaka

Στις 30 Οκτωβρίου 2014 το Υπουργικό Συμβούλιο ανακοίνωσε απόφαση για στέγαση τριών σχολών του Πανεπιστημίου Κύπρου στο χώρο του παλιού λεπροκομείου στη Λάρνακα. Εκτοτε και μέσα από ένα όργιο προχειρότητας από πλευράς κυβέρνησης, ουδείς γνωρίζει πού βρίσκεται το θέμα. Τα ζητήματα που εκκρεμούν είναι πολλά με βασικότερο εάν υπάρχει καν δυνατότητα να δημιουργηθούν σχολές σ’ εκείνο το χώρο, ο οποίος είναι εντεταγμένος στο δίκτυο Natura 2000. Ακόμα και αν διευθετηθεί αυτό το ζήτημα όμως, δεν έχει ξεκαθαριστεί ποιες σχολές μπορούν να μεταφερθούν, το ακριβές ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής και φυσικά η χρηματοδότηση. Η τελευταία σύσκεψη επί του θέματος έγινε στις 11 Απριλίου 2016 στο δημαρχείο Λάρνακας, αλλά δεν κατέληξε σε κανένα αποτέλεσμα.

 

Διανέλλειος

dianelleios

Το Μάιο του 2017, το θέμα της ανταλλαγής της Διανελλείου Τεχνικής Σχολής ανάμεσα στο Κράτος και στη Μητρόπολη Κιτίου για σκοπούς ανέγερσης δημόσιου σχολείου στο χώρο θα συμπληρώσει τρία χρόνια στασιμότητας! Η αρχική συμφωνία ανάμεσα στα Υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας και τον Μητροπολίτη Κιτίου είχε γίνει στις 29 Μαΐου του 2014!  Ακολούθησε σειρά διαβουλεύσεων και συμφωνήθηκε μέχρι το Μάρτιο του 2015 να προταθούν στη Μητρόπολη συγκεκριμένα τεμάχια, ώστε να επιλέξει και να παραχωρήσει τη γη της Διανελλείου για να προωθηθεί η ανέγερση δημόσιου σχολείου. Ωστόσο, ακόμα δεν υπάρχει συμφωνία για ανταλλαγή, αφού οι προτάσεις που έκανε το Κτηματολόγιο στη Μητρόπολη δεν έγιναν αποδεκτές.

Σε εκκρεμότητα παραμένει το ζήτημα της ανταλλαγής και είναι ανοικτό και το ενδεχόμενο εμπορικής εκμετάλλευσης της γης. Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Μάρτιο είχε αποκαλυφθεί σε συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής ότι η Μητρόπολη Κιτίου έχει καταλήξει σε συμφωνία με μεγάλη εργοληπτική εταιρεία για ανέγερση ιδιωτικής σχολής ξένων γλωσσών.

 

 

 

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy