Εξηγήσεις ζητά η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ευανθία Σάββα

Ξεχασμένο έξω από τα σπίτια έχει αφεθεί το φορτίο πυρίτιδας στην περιοχή Αραδίππου παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για απομάκρυνσή του. Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ευανθία Σάββα ζήτησε με επιστολή της μέσω της Βουλής προς τους αρμόδιους υπουργούς απαντήσεις για τις ενέργειες που έγιναν, εάν έχουν γίνει, για απομάκρυνση του εξαιρετικά επικίνδυνου φορτίου η ύπαρξη του οποίου αποκαλύφθηκε τον περασμένο Μάρτιο.

Το Υπουργικό Συμβούλιο έχει πάρει αποφάσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα, οι οποίες όμως δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα με αποτέλεσμα η πυρίτιδα να παραμένει αποθηκευμένη εντός του εργοστασίου κατασκευής κυνηγετικών φυσιγγίων στη Β’ Βιομηχανική Περιοχή Αραδίππου σε ποσότητες που την καθιστούν επικίνδυνη με βάση την οδηγία Σεβέζο. Υπενθυμίζεται ότι στις 27 Μαρτίου 2019, οι Υπουργοί Εσωτερικών, Εργασίας και Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ενημέρωσαν την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος ότι είχε βρεθεί χώρος εκτός κατοικημένης περιοχής όπου θα μεταφερόταν εντός των επόμενων 15 ημερών από τότε η επιπλέον ποσότητα της πυρίτιδας.

Η πυρίτιδα έθεσε το εργοστάσιο κατασκευής κυνηγετικών φυσιγγίων εντός των προνοιών της οδηγίας Σεβέζο σημαίνοντας συναγερμό, αφού η συγκεκριμένη αποθήκη βρίσκεται σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από σπίτια και υποστατικά. Έκτοτε όμως όχι μόνο δεν έχει μετακινηθεί η εκρηκτική ύλη, αλλά το Υπουργικό Συμβούλιο έλαβε άλλες αποφάσεις ακυρώνοντας τις δεσμεύσεις των ίδιων των μελών του. Με βάση τις αποφάσεις που λήφθηκαν, έχει μεν εγκριθεί η παραχώρηση τεμαχίου στη Βιομηχανική Περιοχή Κόσιης για μεταφορά της αποθήκης του εργοστασίου εκεί, ωστόσο, προς το παρόν, η πυρίτιδα παραμένει στη βιομηχανική Αραδίππου μέχρι η Επιτροπή, η οποία συστάθηκε με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, να καταλήξει σε λύση ανάμεσα στα ακόλουθα σενάρια.

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε στις 6 Μαϊου 2019 τα ακόλουθα:

* Να εγκριθεί η παραχώρηση τεμαχίου στη Βιομηχανική Περιοχή Κόσιης στο οποίο θα ανεγερθεί αποθήκη, το κόστος της ανέγερσης της οποίας θα καλυφθεί στη βάση εκτίμησης από το κράτος, έτσι ώστε να μεταφερθεί η πυρίτιδα από τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις της εταιρείας Προκόπης Γαβριηλίδης Λτδ με κάλυψη του κόστους μεταφοράς από το κράτος.

* Να εγκριθεί η σύσταση επιτροπής την οποία θα συντονίζει ο Έπαρχος Λάρνακας και θα αποτελείται από εκπροσώπους των τεσσάρων συναρμόδιων υπουργείων, καθώς και της Υπηρεσίας Μεταλλείων και του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, η οποία, μετά από μελέτη και διαπραγμάτευση με την εν λόγω εταιρεία, θα υποβάλει εμπεριστατωμένη εισήγηση για την επιλογή μιας τελεσίδικης λύσης.

Τάσος Περδίος