Ξεχάστε από αύριο αυτά τα 10 πλαστικά αντικείμενα μίας χρήσης

Περνούν στην... ιστορία πλέον αυτά τα αντικείμενα αφού από αύριο αποσύρονται από την αγορά

Απαγορεύεται από αύριο η διάθεση 10 πλαστικών ειδών μιας χρήσης σε υπεραγορές, καφεστιατόρια, ξενοδοχεία, ταχυφαγεία και γενικά στο λιανεμπόριο.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για μπατονέτες, πλαστικά μαχαιροπίρουνα, πιάτα και καλαμάκια, αναδευτήρες ποτών, οι ράβδοι- sticks που στηρίζουν μπαλόνια, δοχεία όπως κουτιά με ή χωρίς κάλυμμα εντός των οποίων τοποθετούνται τρόφιμα τα οποία προορίζονται για άμεση κατανάλωση είτε επιτόπου είτε εκτός του καταστήματος και πλαστικά ποτήρια και κυπελάκια από διογκωμένο πολυστυρένιο με τα καπάκια και καλύμματά τους. Επίσης, απαγορεύεται η διάθεση όλων των προϊόντων που κατασκευάζονται από οξοδιασπώμενη πλαστική ύλη.

Μέχρι και σήμερα, 30 Σεπτεμβρίου, αυτά τα προϊόντα θα διατίθενται στους καταναλωτές, αλλά από αύριο θα τεθεί σε εφαρμογή η νομοθεσία και πρέπει να αποσυρθούν.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ η Λειτουργός Περιβάλλοντος Α’ Νάσια Δικηγοροπούλου τόνισε ότι οι έλεγχοι στην αγορά θα αρχίσουν από την ερχόμενη Δευτέρα το πρωί. Σημείωσε ότι σε περίπτωση παραβάσεων και εντοπισμού αποθεμάτων πλαστικών στα ράφια θα επιβάλλεται εξώδικο πρόστιμο. Όπως εξήγησε, σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου το πρόστιμο θα ανέρχεται στα 250 ευρώ για την πρώτη φορά που θα εντοπίζεται η παρανομία, ενώ στους εμπόρους και εισαγωγείς η εξώδικη ρύθμιση θα φτάνει μέχρι και τις 4.000 ευρώ. Επίσης είπε ότι σε περιπτώσεις σοβαρής παράβασης και με την έγκριση του αρχιεπιθεωρητή του Τμήματος Περιβάλλοντος μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο έως και 20.000 ευρώ. Ξεκαθάρισε ότι η νομοθεσία θα εφαρμοστεί αυστηρά από αύριο, λέγοντας ότι δόθηκε μεγάλο χρονικό διάστημα για να προσαρμοστούν και να συμμορφωθούν οι επιχειρήσεις.

Την ίδια ώρα, η Νάσια Δικηγοροπούλου κάλεσε τους καταναλωτές σε περίπτωση που εντοπίσουν πλαστικά προϊόντα στην αγορά να προβαίνουν σε καταγγελία στα γραφεία του Τμήματος Περιβάλλοντος, ενώ προέτρεψε τις επιχειρήσεις να μη διαθέτουν τα προϊόντα αυτά από αύριο στις αγορές. Επίσης κάλεσε τις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ακόμα αποθέματα, είτε να τα προωθήσουν για ανακύκλωση στις κατάλληλες εγκαταστάσεις, είτε να τα εξάγουν σε τρίτες χώρες όχι όμως σε χώρες της ΕΕ, είτε να τα καταστρέψουν.

Υπενθυμίζεται ότι στις 18 Φεβρουαρίου του 2023 θα καταργηθεί και η πλαστική σακούλα στα ταμεία των υπεραγορών κι άλλων καταστημάτων λιανικού εμπορίου. Θα συνεχίσουν ωστόσο να διατηρούνται οι πλαστικές τσάντες σε φρουταρίες, κρεοπωλεία και ιχθυοπωλεία καθώς υπάρχει άμεση επαφή με κρέας, κιμά και ψάρια.

Από την πλευρά του ο ΓΓ του συνδέσμου υπεραγορών Ανδρέας Χατζηαδάμου ανέφερε στον ΑΣΤΡΑ ότι έχουν ενημερώσει τα μέλη τους, λέγοντας ότι ήδη έχει γίνει η κατάλληλη προετοιμασία και προεργασία τους προηγούμενους μήνες για απόσυρση των συγκεκριμένων πλαστικών προϊόντων και εφαρμογή της νομοθεσίας από αύριο. Δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο να εντοπιστούν αύριο σε κάποιες επιχειρήσεις αυτά τα πλαστικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.