Ξεδιπλώνουν το όραμά τους για την Αγλαντζιά

Πέντε υποψήφιοι στη μάχη για το αξίωμα του δημάρχου 

 Της Νίκης Κουλέρμου

 

Ο κύβος για τη δημαρχία Αγλαντζιάς ερρίφθη. Το Υπουργείο Εσωτερικών προκήρυξε την Παρασκευή τη διεξαγωγή της αναπληρωματικής εκλογής για τις 2 Αυγούστου 2020, σε αντικατάσταση του Χαράλαμπου Πετρίδη που πήρε το χρίσμα του Υπουργού Άμυνας. Παρ’ ότι η θητεία που υπολείπεται μέχρι τις επόμενες εκλογές (2021) είναι ενάμιση μόλις χρόνος, εντούτοις τη δημαρχία διεκδικούν όχι ένας, ούτε δύο, αλλά πέντε συνολικά υποψήφιοι:

* Ο Κώστας Κόρτας, ο οποίος θεωρείται ότι έχει πλεονέκτημα ακριβώς λόγω της προηγούμενης εμπειρίας του ως δήμαρχος από το 2011 μέχρι το 2016 και άρα δεν θα χαθεί πολύτιμος χρόνος για τη διαχείριση του Δήμου Αγλαντζιάς. Ο κ. Κόρτας έχασε από τον κ. Πετρίδη μόλις για 80 ψήφους.  Όπως και στις προηγούμενες αναμετρήσεις τον Κώστα Κόρτα στηρίζουν το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ.

* Ο Αντρέας Κωνσταντίνου, νυν δημοτικός σύμβουλος ΔΗΣΥ, που πήρε το χρίσμα του υποψηφίου από τον ΔΗΣΥ μόλις πριν μερικές μέρες.

* Η Μαρία Βασιλειάδου, αναπλ. πρόεδρος της ΕΔΕΚ, που διεκδικεί για πρώτη φορά τη δημαρχία.

* Η Έφη Ξάνθου, αναπλ. Γ.Γ. των Οικολόγων, είχε εξασφαλίσει μόλις το 9,59% με την υποστήριξη του Κινήματος Οικολόγων.

* Ο Πανίκος Πέτρου από το Κίνημα Ανεξαρτήτων.

 

Ιδιαιτερότητες αυτής της εκλογικής αναμέτρησης είναι:

– Η πολύ μικρή «προεκλογική» περίοδος και οι υποψήφιοι έχουν στήσει ήδη τα επιτελεία τους και ξεκίνησαν δουλειά. Οι υποψηφιότητες θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 23 Ιουλίου και ο χρόνος που απομένει, από τώρα μέχρι τις 2 Αυγούστου, είναι μόλις τρεις βδομάδες. Χρόνος όμως αρκετός για να δουλέψουν και να πείσουν τους ψηφοφόρους ότι πρέπει να πάνε στην κάλπη πριν πάνε για διακοπές…

– Η αποχή είναι πάντα ένα στοίχημα στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις για όλα τα κόμματα.

– Τα μικρά κόμματα όπως η Συμμαχία Πολιτών, η ΔΗΠΑ, η Αλληλεγγύη και το ΕΛΑΜ δεν έχουν ακόμα τοποθετηθεί, ενώ το Κίνημα Ανεξαρτήτων που έδινε την ψήφο του σε άλλους υποψηφίους τώρα κατεβαίνει με δικό του υποψήφιο.

 

Η «Κυριακάτικη Χαραυγή» ζήτησε από τους τέσσερις βασικούς υποψηφίους να αναφέρουν ποιο είναι το όραμα που μπορούν να υλοποιήσουν σε ενάμιση μόλις χρόνο για την Αγλαντζιά.

 

 

Κώστας Κόρτας: Οι επιτυχίες του χθες είναι εχέγγυο για τις επιτυχίες του αύριο

Με την πεποίθηση ότι «οι επιτυχίες του χθες είναι εχέγγυο για τις επιτυχίες του αύριο» ο Κώστας Κόρτας δηλώνει έτοιμος «να πράξω αυτό που έπραξα με επιτυχία, πριν λίγα χρόνια και αποφασισμένος να εργαστώ για την Αγλαντζιά και να δημιουργήσω ακόμη περισσότερα έργα και θεσμούς, που θα κάνουν την καθημερινή ζωή των κατοίκων του δήμου μας καλύτερη, με κοινωνική αλληλεγγύη και ευαισθησία, με ουσιαστική μέριμνα για τους συνδημότες και τις συνδημότισσές μας.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση για μένα προσωπικά είναι ιδεολογία και ιδιαίτερα η Αγλαντζιά ήταν, είναι και θα είναι πάντα στην καρδιά μου, πάνω απ’ όλα  και πάνω από κάθε προσωπική ή πολιτική φιλοδοξία». Και το όραμά του είναι πολύ συγκεκριμένο. Όπως δηλώνει, «θα εργαστούμε για:

 • Βελτίωση του οδικού δικτύου.
 • Πεζοδρομοποιήσεις και επέκταση του δικτύου ποδηλατοδρόμων.
 • Δημιουργία Κέντρου Εξυπηρέτησης Δημοτών.
 • Εφαρμογή ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (e-Aglantzia).
 • Φορολογικές ελαφρύνσεις των χαμηλοσυνταξιούχων και ευάλωτων ομάδων δημοτών.
 • Συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου σε κοινά προγράμματα.
 • Συνεργασία με το Τμήμα Δασών και το Πανεπιστήμιο Κύπρου για αναπαλαίωση παλαιών κτιρίων στο χώρο της Παιδαγωγικής Ακαδημίας.
 • Νέα προγράμματα και υποδομές για στήριξη των ηλικιωμένων και της νεολαίας.
 • Δημιουργία πάρκου τροχοσανίδας (skateboard)
 • Δημιουργία περιγραμμικού πάρκου.
 • Ανάπλαση της Παλιάς Αγλαντζιάς.
 • Τοπιοτέχνηση του παλαιού κοιμητηρίου.
 • Διεκδίκηση κρατικής γης για κατασκευή πάρκων.
 • Ανάδειξη και αξιοποίηση του κάστρου Λα Κάβα στο ύψωμα Άρωνας.
 • Αναβάθμιση των προσφυγικών συνοικισμών και ένταξή τους στον ιστό της πόλης.
 • Διεκδίκηση από το κράτος της σύνδεσης των προσφυγικών κατοικιών με το αποχετευτικό και του διορισμού διαχειριστικών επιτροπών στις προσφυγικές πολυκατοικίες.

 

 

Έφη Ξάνθου: Αιχμή του δόρατος των πρωτοβουλιών η ποιότητα ζωής των δημοτών

«Κατέρχομαι ως υποψήφια δήμαρχος στην Αγλαντζιά για να βοηθήσω να βελτιωθεί ο δήμος και ο τρόπος ζωής μας. Η ποιότητα ζωής των δημοτών θα είναι η αιχμή του δόρατος όλων των πρωτοβουλιών που θα αναλάβω ως δήμαρχος. Η πολύχρονη εμπειρία μου τόσο σε πολιτικό όσο και σε τεχνοκρατικό επίπεδο θα είναι στη διάθεση των Αγλαντζιωτών για να αναβαθμίσουμε την πόλη μας και να παρέχουμε αλληλεγγύη στους ευάλωτους και δεινοπαθούντες συμπολίτες μας. Η αναβάθμιση βασικών υποδομών του δήμου πριν επέλθει η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η αναπόφευκτη καθυστέρηση στην υλοποίηση έργων που θα επιφέρει το μεταβατικό στάδιο είναι μονόδρομος: ολοκλήρωση δικτύου πεζοδρομίων και ποδηλατοδρόμων, επιδιόρθωση προβλημάτων αποχετευτικού συστήματος και σύνδεση και του τελευταίου υποστατικού του δήμου με το σύστημα. Διόρθωση σχαρών ομβρίων υδάτων και λοιπά αντιπλημμυρικά έργα. Αναβάθμιση και περιποίηση πάρκων του δήμου, δεντροφύτευση παραμελημένων πάρκων και χώρων πρασίνου. Εκπόνηση μελέτης για χαρτογράφηση κάθε δέντρου σε δημόσιο πεζοδρόμιο και ανάπτυξη προγράμματος για τακτικό και σωστό κλάδεμα (τη σωστή περίοδο του χρόνου) για κάθε είδους δέντρο. Η ψηφιακή διακυβέρνηση πρέπει να μπει δυναμικά στη ζωή μας, με αναβάθμιση των ηλεκτρονικών εργαλείων στη διάθεση του προσωπικού του δήμου, αλλά και της πλατφόρμας διαντίδρασης των πολιτών με το δήμο. Ο δήμος πρέπει να παρέχει υπηρεσίες εξυπηρέτησης των συμπολιτών μας και για θέματα που άπτονται της εκτελεστικής εξουσίας. Λειτουργοί του δήμου πρέπει να βοηθούν τους δημότες μας να διεξέρχονται της κρατικής γραφειοκρατίας της δημόσιας υπηρεσίας, παρέχοντας συμβουλές και πρόσβαση για τάχιστη εξυπηρέτηση. Πρέπει να ξαναζωντανέψουμε τον παλιό πυρήνα της Αγλαντζιάς και να αναδειχθεί το Σκαλί και οι περιβάλλοντες χώροι πρασίνου. Με την ψήφο σας θα μπορέσουμε να γυρίσουμε καινούργια σελίδα στην Αγλαντζιά!»

 

 

Μαρία Βασιλειάδου: Για να γίνει η Αγλαντζιά μια πόλη μπροστάρης!

«Ζητώ με σεμνότητα τη στήριξη των συνδημοτών και συνδημοτισσών μου για να μετατρέψουμε την Αγλαντζιά μας σε μια πόλη σύγχρονη, λειτουργική, ‘‘έξυπνη’’, που να προσφέρει στους δημότες της, γρήγορα και αποτελεσματικά, ποιοτικές υπηρεσίες. Μια πόλη πρότυπο που θα δίνει τον πρώτο λόγο στους δημότες της και θα έχει διαύλους ανοιχτής επικοινωνίας μαζί τους. Καταθέτω την πολύχρονη εμπειρία μου στα κοινά και τις γνώσεις που απέκτησα, γιατί νιώθω έτοιμη να δώσω όλο το χρόνο που χρειάζεται για να πάρουμε, μαζί, την Αγλαντζιά μας ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΟ ΜΠΡΟΣΤΑ.

Η Αγλαντζιά έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα τα οποία παραμένουν ανεκμετάλλευτα. Έφτασε η στιγμή να της δώσουμε φτερά για να γίνει μια πόλη ‘‘μπροστάρης’’ που να αγκαλιάζει κάθε ανάγκη των δημοτών της, να ανοίγει δρόμους δημιουργικότητας, να προσελκύει πόρους, να υλοποιεί πρωτοποριακά και καινοτόμα αναπτυξιακά προγράμματα.

Έφτασε η στιγμή που οι δημότες της Αγλαντζιάς θα νιώθουν και θα είναι προνομιούχοι. Μέσα από πολιτικές στήριξης των νέων ζευγαριών, της οικογένειας, της τρίτης ηλικίας, των επαγγελματιών, των καλλιτεχνών και γενικά των ανθρώπων του πνεύματος και της δημιουργίας, των ΑΜΕΑ, των φιλόζωων, των οικολόγων και του κάθε Αγλαντζιώτη και της κάθε Αγλαντζιώτισσας ξεχωριστά.

Η αναβάθμιση των υποδομών και η βελτίωσή τους, όπως και η προώθηση νέων έργων που διευκολύνουν την καθημερινότητα μέσα στην πόλη μας αποτελεί επίσης προτεραιότητά μας.

Μαζί μπορούμε να κάνουμε το όνειρο, χειροπιαστή πραγματικότητα, με πολλή δουλειά, συμμετοχικότητα, διαφάνεια, λογοδοσία και αποτελεσματικότητα.

Για μια πόλη πρότυπο, για ένα δημότη που έχει τον πρώτο λόγο, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑ ΜΑΣ».

 

 

Αντρέας Κωνσταντίνου: Για ένα δήμο σύγχρονο, όμορφο και κοινωνικά ευαίσθητο

«Σε ενάμιση χρόνο μπορούν να γίνουν πολλά και εργαζόμαστε ήδη προς δύο κατευθύνσεις: Συνεχίζοντας το έργο του Χαράλαμπου Πετρίδη ως δημάρχου και θέτοντας παράλληλα τις βάσεις για το μέλλον. Θα σας αναφέρω ενδεικτικά λόγω χώρου, μόνο δύο προτάσεις που αφορούν άμεσα την αναβάθμιση στην ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας στην Αγλαντζιά:

1) Ομάδα του δήμου αποτελούμενη από λειτουργούς καθαριότητας θα μεριμνεί ώστε κανένα άδειο οικόπεδο να μη μετατρέπεται σε χώρο απόρριψης υλικών και σκουπιδιών. Στόχος είναι από έναν ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό, με κινήσεις σαν κι αυτή και σε συνδυασμό με άλλες, να διατηρήσει αλλά και να επαυξήσει η Αγλαντζιά το υψηλό επίπεδο καθαριότητας και ομορφιάς που σήμερα κατέχει.

2)  Να καταστήσουμε την Αγλαντζιά μια πόλη απολύτως προσβάσιμη για όλους. Έτσι, πέραν της πρότασής μου -που εφαρμόζεται εδώ και τρία χρόνια- για χορηγία σε οργανώσεις ΑΜεΑ του συνόλου των ποσών από εξώδικα πρόστιμα για παράνομη στάθμευση σε χώρους στάθμευσης ΑΜεΑ, θέτουμε επί τάπητος την αναβάθμιση των υποδομών σε όλη την Αγλαντζιά ξεκινώντας από το δημαρχείο και φτάνοντας σε κάθε δρόμο. Ο σκοπός είναι απλός, αλλά μείζονος σημασίας. Να γίνει στην πράξη η Αγλαντζιά μια πόλη φιλική, για όλους τους συμπολίτες μας.

To όραμά μου για την Αγλαντζιά συνενώνεται με το λόγο και το ρόλο που θέλω να έχει το σύνολο των συμπολιτών μου, πέρα από πολιτικές προτιμήσεις, εφόσον μας ενώνει ο κοινός στόχος για ένα δήμο σύγχρονο, όμορφο και κοινωνικά ευαίσθητο».