“Ξεδοντιασμένη” η Επ. αποκλεισμού διεφθαρμένων εταιριών, διαπιστώνει η Βουλή

Ούτε καν γραμματέα ή γραφείο διαθέτει η Επιτροπή Αποκλεισμού εργοληπτών από προσφορές του Δημοσίου, θεσμός που δημιουργήθηκε πριν από δύο χρόνια, με τη σύμφωνο γνώμη της Κυβέρνησης, ώστε να αποκλείονται από την ανάληψη προσφορών του κράτους εταιριών που εμπλέκονται σε σκάνδαλα διαφθοράς.

Για το λόγο αυτό, όπως είπε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, υπήρξε και παραίτηση του Προέδρου της Επιτροπής.

Σε μια σύγχρονη πολιτεία, είπε ο κ. Δαμιανού, η βαρύτητα που δίνεται από το κράτος προς τους θεσμούς, η λειτουργία τους συναρτάται και από τα εργαλεία που δίνονται σε αυτούς για να λειτουργήσουν και στην προκειμένη περίπτωση, αυτό δε συμβαίνει.


Ο κ. Δαμιανού σημείωσε ότι η Κυβέρνηση πρέπει να λάβει το μήνυμα ότι δε μπορεί να συστήνονται θεσμοί για πάταξη της διαφθοράς και αυτοί να παραμένουν «ξεδοντιασμένοι», αφού κάτι τέτοιο συνιστά ντροπή για τον τόπο.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Ζαχαρίας Ζαχαρίου εκ μέρους του ΔΗΣΥ είπε ότι η Επιτροπή Θεσμών θα επικοινωνήσει με το Υπουργείο Οικονομικών ώστε να βρεθούν τρόποι και να δοθούν οι διευκολύνσεις που χρειάζονται ώστε η επιτροπή να λειτουργήσει σωστά και να εκδίδει τις αποφάσεις που χρειάζεται για αποκλεισμό εργοληπτικών εταιριών που εμπλέκονται σε σκάνδαλα.

Δε μπορεί η Κυβέρνηση να στέλλει μόνο τα νομοσχέδια στη βουλή και να απαιτεί να εγκριθούν, αλλά και όταν αυτό γίνει, η Κυβέρνηση να δίνει τα εργαλεία που χρειάζεται ώστε τα νομοσχέδια να λειτουργήσουν σωστά.

Ο Ζαχαρίας Κουλίας, εκ μέρους του ΔΗΚΟ, συμφώνησε και χαιρέτισε τις τοποθετήσεις των συναδέλφων του, λέγοντας ότι στην περίπτωση της Επιτροπής Αποκλεισμού, η ίδια η Κυβέρνηση που τη δημιούργησε και τη στελέχωσε, της αποστέρησε τα μέσα να λειτουργήσει.
Μάλιστα, κατήγγειλε ο κ. Κουλίας, στις επανειλημμένες επιστολές του παραιτηθέντα προέδρου της Επιτροπής, η Κυβέρνηση δεν μπήκε καν στον κόπο να απαντήσει.


Δημιουργούνται ερωτηματικά, είπε, αν η Κυβέρνηση θέλει να πατάξει τη διαφθορά και όχι να τις κάνει «τον τροχονόμο».

Ο Γιώργος Περδίκης των Οικολόγων χαρακτήρισε από την πλευρά του «άχρηστη» την πολιτεία, η οποία, όπως είπε, όχι μόνο δεν καταπατά την διαφθορά, αλλά και την επιβραβεύει.
Κατήγγειλε μάλιστα ότι η συμπεριφορά της Κυβέρνησης στο θέμα γίνεται σκόπιμα.

Γιώργος Δεληγιάννης

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.