Ξεφεύγει η κατάσταση με τα κρούσματα – Οδηγούμαστε σε 4ο κύκλο πανδημίας

Αυξημένος είναι ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες και αυτό ηχεί σαν «καμπανάκι».


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΤο τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 167 νέα περιστατικά από συνολικά 33.413 τεστ που έγιναν στις ελεύθερες περιοχές. Το ποσοστό θετικότητας είναι στο 0,50%. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 73.999. Θετική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι δεν καταγράφηκαν θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να παραμένει στους 378.

Στα δημόσια νοσηλευτήρια νοσηλεύονται 43 ασθενείς με κορωνοϊό, εκ των οποίων οι 19 σε σοβαρή κατάσταση.

Στα κατεχόμενα εντοπίστηκαν 28 νέα κρούσματα.

Οι εμβολιασμοί και το στέλεχος «Δέλτα»

Το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του κορωνοϊού, το οποίο είναι ιδιαίτερα μεταδοτικό, αναμένεται να αντιπροσωπεύει το 90% των νέων κρουσμάτων στην ΕΕ μέχρι τα τέλη Αυγούστου, εκτιμά το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, καλώντας σε επαγρύπνηση. Η διευθύντρια της ευρωπαϊκής υπηρεσίας νόσων Αντρέα Αμόν προειδοποίησε ότι είναι πολύ πιθανό η μετάλλαξη Δέλτα να κυκλοφορεί ευρέως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, κυρίως μεταξύ των νέων, οι οποίοι δεν αποτελούν στόχο του εμβολιασμού.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο ζητεί να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί, τονίζοντας ότι η λήψη μιας μόνο δόσης εμβολίου παρέχει περιορισμένη προστασία κατά της μετάλλαξης Δέλτα.

Καλεί επίσης τις χώρες να μην εφησυχάσουν απέναντι στη χαλάρωση των υγειονομικών μέτρων για την καταπολέμηση του ιού. Όπως αναφέρει η αύξηση των κρουσμάτων μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των νοσηλειών και των θανάτων που μπορεί να φτάσουν στα ίδια επίπεδα με αυτά του φθινοπώρου του 2020 αν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα.

Δρ. Χάρης Αρμεύτης: «Ορατός ο κίνδυνος ενός πισωγυρίσματος»

Η μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ του κορωνοϊού θα είναι πιο επιθετική και πιο μεταδοτική ενώ θα αφορά κυρίως αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί και τους νέους ανέφερε ο πνευμονολόγος Χάρης Αρμεύτης.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ επισήμανε ότι κάποιος που επέλεξε να μην εμβολιαστεί, κινδυνεύει όταν κυκλοφορήσει στην κοινότητα η μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ να νοσήσει και να εισαχθεί στο νοσοκομείο. Ο κ. Αρμεύτης τόνισε ότι ακόμη και η μια δόση του εμβολίου δεν προστατεύει τους πολίτες.

Παράλληλα, ο πνευμονολόγος ανέφερε ότι είναι ορατός ο κίνδυνος ενός πισωγυρίσματος, αν δεν συνεχίσουν οι πολίτες να τηρούν τα μέτρα αυτοπροστασίας και τις αποστάσεις. Όπως είπε δυστυχώς είναι πολύ επικίνδυνο το μονοπάτι της μη τήρησης των μέτρων. Ο κ. Αρμεύτης υπέδειξε ότι έχουμε δρόμο να διανύσουμε για να καλυφθεί ο εμβολιασμός του 70% του πληθυσμού.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.

Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei