Έχει ξεφύγει η κατάσταση με τις ηλεκτρονικές απάτες

Του Χρήστου Χαραλάμπους

 

Συνεχείς είναι οι ενημερώσεις των διωκτικών Αρχών προς τους πολίτες για τις ηλεκτρονικές απάτες και οι υποδείξεις για να είναι προσεκτικοί στις επαφές και τις συναλλαγές τους μέσω διαδικτύου. Η καθημερινή όμως εμπειρία αποδεικνύει ότι αυτές οι προειδοποιήσεις καθόλου ή ελάχιστα λαμβάνονται υπόψη. Κι αυτό το διαπιστώνουμε από τις καθημερινές καταγγελίες που γίνονται στην Αστυνομία.

Φαίνεται ότι αρκετοί είναι ακόμα εκείνοι οι συμπολίτες μας που θεωρώντας ενδεχομένως ότι τα ξέρουν όλα, ότι κανένας δεν μπορεί να τους ξεγελάσει, αντιμετωπίζουν με επιπολαιότητα αυτές τις προειδοποιήσεις και τελικά πέφτουν θύματα, αφού οι επιτήδειοι όλο και σκαρφίζονται νέες μεθόδους εξαπάτησης, κατορθώνοντας είτε να πουλούν φύκια για μεταξωτές κορδέλες είτε ακόμα να αδειάζουν ολόκληρους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η αιτία του φαινομένου βρίσκεται κατά κύριο λόγο στην αφέλεια και την έλλειψη καχυποψίας που χαρακτηρίζει, δυστυχώς, αρκετούς πολίτες, οι οποίοι προκειμένου να αρπάξουν μια «ευκαιρία», δεν μπαίνουν στη διαδικασία να προβληματιστούν ή έστω να ζητήσουν κάποιες βασικές εξηγήσεις από εκείνους που προσφέρουν αυτές τις… ευκαιρίες

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που καταγράφονται καθημερινά μέσω παραπόνων και καταγγελιών στην Αστυνομία και αφορούν απάτες με θύματα τους φίλους των αγορών μέσω του ίντερνετ ή μέσα από τη βροχή των ηλεκτρονικών διαφημιστικών μηνυμάτων που διοχετεύονται καθημερινά ή των δελεαστικών προτάσεων για δήθεν επικερδείς επαγγελματικές συνεργασίες. Εδώ κι αν γίνονται μεγάλες απάτες σε βάρος πολιτών κάθε ηλικίας και κάθε μορφωτικού και οικονομικού επιπέδου. Ακόμα και σαΐνια της επιχειρηματικής δραστηριότητας, άνθρωποι που παίζουν στα δάκτυλά τους τις δυνατότητες του διαδικτύου, τους έχουμε δει να καταθέτουν τα λεφτά τους (συχνά και υπέρογκα ποσά) για αγορές που αφορούν από ένα ζευγάρι παπούτσια μέχρι και ένα αυτοκίνητο ή και άλλες μεγαλύτερες συναλλαγές, αλλά στο τέλος διαπιστώνουν ότι τα λεφτά τους έκαναν φτερά χωρίς να το καταλάβουν.

Προσοχή, λοιπόν, πώς διαχειρίζεστε κάποια πράγματα. Κι όταν πρόκειται για χρήμα -όσοι ακόμα το έχετε- καλά κάνετε να είσαστε πιο ψαγμένοι για το πώς και με ποιους συναλλάσσεστε, διαδικτυακά ή άλλως πως. Ιδιαίτερα στους δύσκολους οικονομικά καιρούς που μας έχουν υποχρεώσει οι κυβερνώντες να ζούμε και όλοι μας λίγο πολύ αναζητούμε κάποιες «ευκαιρίες» που προσφέρονται μέσω διαδικτύου, ας ενεργοποιήσουμε περισσότερο την καχυποψία μας πριν προχωρήσουμε σε επαγγελματικές ή άλλες σε συνεργασίες και πριν δώσουμε τα στοιχεία της πιστωτικής μας.

Και δεν φτάνουν οι ηλεκτρονικές απάτες, έχουμε και τις απάτες που γίνονται σε βάρος εκείνων των πολιτών που με πάσα ευκολία ανοίγουν την πόρτα τους σε αγνώστους, οι οποίοι με ωραία λόγια και έξυπνες ατάκες τούς πασάρουν σε τιμή «χάρισμα» από ρολόγια μέχρι κινητά για να διαπιστώσουν την αμέσως επόμενη ώρα ότι δεν απέκτησαν παρά κάτι άχρηστο… Και βέβαια, μην είδατε τον πωλητή…

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy