Ξεγραµµένοι από την κυβέρνηση οι φοιτητές στη Λεµεσό

  • Καµιά ευαισθητοποίηση για το στεγαστικό πρόβληµα, το οποίο αναγκάζει πολλούς να διακόψουν τις σπουδές στο ΤΕΠΑΚ ή να καταφύγουν σε ιδιωτικές σχολές στις επαρχίες τους
  • Λόγω των σοβαρών κυκλοφοριακών προβληµάτων της πόλης, αλλά και της έλλειψης χώρων στάθµευσης, αρκετοί φοιτητές καθυστερούν να πάνε στις αίθουσες των σχολών τους…

Του Χρήστου Χαραλάµπους

Η πραγµατικότητα που βιώνουν οι φοιτητές στη Λεµεσό δεν αφήνει περιθώρια ελπίδας, καθώς η στέγαση, έστω και σε ένα στούντιο, απαιτεί ενοίκιο που σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνά έναν µηνιαίο µισθό.

Ενδεικτικό της προκλητικής αδιαφορίας από µέρους των κυβερνώντων είναι και το γεγονός ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερµού, ακόµα και µετά την τελευταία εκδήλωση διαµαρτυρίας που έγινε από τους φοιτητές µε τη συµβολική τοποθέτηση αντίσκηνων στους χώρους του πανεπιστηµίου, δεν επέδειξε καµιά ευαισθησία.

Συνεχίζονται οι προσπάθειες των φοιτητών

Ωστόσο οι ίδιοι οι φοιτητές, µιλώντας στη «Χαραυγή», εµφανίζονται ικανοποιηµένοι από την κινητοποίησή τους, γιατί, όπως επισηµαίνουν, έχουν πετύχει τουλάχιστον να ενηµερωθεί ο κόσµος για το τεράστιο πρόβληµα που αντιµετωπίζουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους σε ό,τι αφορά τη στέγασή τους.

Μέσα στο επόµενο διάστηµα, όπως µας ανέφερε ο πρόεδρος της Προοδευτικής Κίνησης Φοιτητών του ΤΕΠΑΚ, Βίκτωρας Χριστοφίδης, προγραµµατίζονται συναντήσεις µε αρµόδιες κρατικές υπηρεσίες σε µια προσπάθεια να εξευρεθούν κάποιες λύσεις, αφού, όπως χαρακτηριστικά επισηµαίνει, «είναι πολλοί οι φοιτητές που λόγω οικονοµικών δυσκολιών, που δεν τους επιτρέπουν να ενοικιάσουν ένα στούντιο (800 ευρώ ή και περισσότερα), έχουν ζητήσει αναστολή στη φοίτησή τους, ενώ είναι και άλλοι που προτίµησαν να αφήσουν το δηµόσιο πανεπιστήµιο και ξεκίνησαν σπουδές σε ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύµατα που βρίσκονται στην επαρχία τους, ώστε να διαµένουν στα σπίτια τους και να γλιτώνουν το ενοίκιο».

Αντιµέτωποι και µε άλλα προβλήµατα πέραν του στεγαστικού

Το στεγαστικό µπορεί να αποτελεί το βασικότερο πρόβληµα που απασχολεί τη φοιτητική κοινότητα του ΤΕΠΑΚ, ωστόσο δεν είναι το µόνο, αφού, όπως µας λένε, µε την αποκέντρωση προς άλλες περιοχές εκτός του ∆ήµου Λεµεσού (όπου βρίσκεται το σύνολο των σχολών του πανεπιστηµίου) προκύπτει σοβαρό πρόβληµα, ιδιαίτερα για τους φοιτητές που διαµένουν σε εστίες στην περιοχή της Αγίας Φύλας.

Για παράδειγµα, λόγω κυκλοφοριακού αλλά και των χώρων στάθµευσης που είναι πλήρεις από νωρίς το πρωί, αρκετοί φοιτητές καθυστερούν να πάνε στις αίθουσες των σχολών τους, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται. Στο πρόβληµα αυτό σηµαντικός είναι και ο ρόλος των δηµοσίων συγκοινωνιών, αφού, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «δεν µπορείς να έχεις εµπιστοσύνη ότι το λεωφορείο θα περάσει στην ώρα του», ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις που «δεν επιτράπηκε σε φοιτητές να µπουν στο λεωφορείο για να µεταβούν στο πανεπιστήµιο, επειδή δεν υπήρχε χώρος».

Υπάρχουν όµως και κτιριακά προβλήµατα στο ΤΕΠΑΚ, δέκα και πλέον χρόνια µετά την ίδρυσή του, που εξακολουθούν να δυσχεραίνουν την οµαλή λειτουργία του πανεπιστηµίου. Ειδικότερα, υπάρχει σοβαρή έλλειψη αιθουσών κι αυτό έχει ως αποτέλεσµα αρκετοί φοιτητές να ξεκινούν µαθήµατα από τις 8 το πρωί και να τελειώνουν ακόµα και στις 9 το βράδυ, αφού σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται διάλειµµα 2 και 3 ωρών µεταξύ δυο µαθηµάτων µέχρι να βρεθεί διαθέσιµη αίθουσα.

Για κάποιους λόγους, για τους οποίους δεν υπάρχει ξεκάθαρη ενηµέρωση, δεν έχει ακόµα λειτουργήσει η καφετέρια του ΤΕΠΑΚ, µε αποτέλεσµα οι φοιτητές να καταφεύγουν σε άλλα µαγαζιά για ένα καφέ ή µια τυρόπιτα, όπου οι χρεώσεις είναι πιο ψηλές. Ο Βίκτωρας Χριστοφίδης επισηµαίνει ωστόσο ότι το ΤΕΠΑΚ «ως πανεπιστήµιο δεν έχει ευθύνη γι’ αυτά τα προβλήµατα, γιατί ό,τι είχε να κάνει και µπορούσε να το κάνει, το έκανε».

Προεκλογικά πυροτεχνήµατα Αβέρωφ

Ως κοροϊδία και προσπάθεια κάλυψης των ουσιαστικών ευθυνών της κυβέρνησης αλλά και ως προεκλογικό πυροτέχνηµα εισπράττει η φοιτητική κοινότητα της Λεµεσού τη «λύση στο στεγαστικό» που εξήγγειλε ο πρόεδρος του κυβερνώντος ∆ηµοκρατικού Συναγερµού, ο οποίος επισκέφθηκε την περασµένη εβδοµάδα το ΤΕΠΑΚ.

Μεταξύ άλλων, ο Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι υπάρχει υλοποιήσιµη εισήγηση και εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την ξενοδοχειακή βιοµηχανία που είναι έτοιµη, όπως είπε, να δώσει όσες κλίνες χρειάζονται για τις ανάγκες των φοιτητών µέσα σε προσιτές τιµές.

«Εµείς όµως θεωρούµε ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει κατορθωτό να εφαρµοστεί, αφού ήδη κάποιοι φοιτητές, µη έχοντας άλλη επιλογή, διαµένουν σε ξενοδοχεία µε αρκετά ψηλές χρεώσεις, µε την ελπίδα ότι στην πορεία, αφού δεν δεσµεύονται µε συµβόλαιο, θα βρουν κάτι πιο φθηνό και θα µετακοµίσουν», σηµειώνει ο πρόεδρος της Προοδευτικής, επισηµαίνοντας ότι ο κ. Αβέρωφ, όταν έγινε αναφορά για τους σχεδιασµούς που έγιναν για ανέγερση φοιτητικών εστιών στα Πολεµίδια, απέφυγε να σχολιάσει το θέµα και ειδικά τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην υλοποίηση των κυβερνητικών εξαγγελιών.

Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του προέδρου του ∆ΗΣΥ, ο Επαρχιακός Γραµµατέας του ΑΚΕΛ Λεµεσού, Γιώργος Γεωργίου, ο οποίος και κατά τη θητεία του ως βουλευτής είχε ασχοληθεί επισταµένα µε τα στεγαστικά προβλήµατα του ΤΕΠΑΚ, ανέφερε στη «Χαραυγή» ότι «ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και η κυβέρνησή του βρίσκονται στη δύση τους και κάνει απέλπιδες προσπάθειες να επιβιώσει, επιδιώκοντας να στρέψει τα φώτα της δηµοσιότητας πάνω του…» Όπως επισηµαίνει, «ούτε θέλουν ούτε µπορούν να λύσουν το πρόβληµα της στέγης και οι προτάσεις του κ. Αβ. Νεοφύτου ούτε καν παυσίπονο δεν είναι… Καλά κάνουν να συνεργαστούν µε όλες τις πολιτικές δυνάµεις για να δώσουν µια ολοκληρωµένη στεγαστική πολιτική, η οποία θα απαντά στο παρόν και στο µέλλον σε ό,τι αφορά τα αιτήµατα των φοιτητών και γενικότερα του λαού».

Ένα πρακτικό βήµα το οποίο θα µπορούσε η κυβέρνηση να κάνει άµεσα και να επιλύσει το τεράστιο πρόβληµα της στέγασης των φοιτητών, όπως υποδεικνύει ο κ. Γεωργίου, είναι η προώθηση των κατασκευαστικών σχεδίων που αφορούν τη δηµιουργία των φοιτητικών εστιών στον πρώην οικισµό «Βερεγγάρια» στα Πολεµίδια, που θα έλυνε ριζικά το πρόβληµα για τον φοιτητόκοσµο και ταυτόχρονα θα διευκόλυνε και την υπόλοιπη κοινωνία.

Πόλη των δύο ταχυτήτων

Κατά γενική οµολογία, η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ∆ηµοκρατικού Συναγερµού, µέσα στα τόσα οικονοµικά και κοινωνικά «επιτεύγµατά» της, έχει καταφέρει να περιλάβει και την απόλυτη αδιαφορία της για τη φοιτητική κοινότητα και γενικότερα τη νέα γενιά που, αν µη τι άλλο, αποτελεί την ελπίδα του τόπου για ένα καλύτερο αύριο.

Οι εξωφρενικές τιµές των ενοικίων των τελευταίων χρόνων, απότοκο των αντιλαϊκών πολιτικών που εφαρµόζονται την τελευταία δεκαετία, έχουν µετατραπεί σε έναν εφιάλτη, ειδικότερα για τους νέους αλλά και για την κοινωνία ευρύτερα.

Μεγαλύτερο βραχνά για τα ψηλά ενοίκια αποτελεί η κατάσταση για τους φοιτητές του ΤΕΠΑΚ, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι και αυτή την ακαδηµαϊκή χρονιά υπάρχει όλο και µεγαλύτερη αύξηση στις τιµές των ενοικίων.

Αυτά στη Λεµεσό, η οποία, όχι άδικα, χαρακτηρίζεται ως η πόλη των δύο ταχυτήτων, όπου από τη µια υπάρχουν οι λίγοι µε τα πολλά και από την άλλη οι πολλοί µε τα ελάχιστα ή και καθόλου.

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.