Ξεκαθάρισαν τι θα γίνει τις τρεις μέρες στη Γενεύη

Επαφές της κας Λουτ στην Αθήνα και με το βρετανικό ΥΠΕΞ

Μπορεί η ε/κ πλευρά να κρατεί ως «επτασφράγιστο» μυστικό τα όσα διαμείβονται με την κα Λουτ, αλλά ο λαλίστατος Τατάρ τα αποκαλύπτει όλα… Η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, συζήτησε στις χθεσινές συναντήσεις της με τους δύο ηγέτες τα τεχνικά και διαδικαστικά ζητήματα της άτυπης πενταμερούς. Διαδικασίες που θυμίζουν τις διαδικασίες του Κραν Μοντανά.

Σύμφωνα λοιπόν με τις διαδικασίες αυτές ο ΓΓ του ΟΗΕ, κ. Γκουτέρες, θα ανοίξει τον κύκλο των συζητήσεων με μια διευρυμένη συνάντηση παρουσία των ηγετών των δύο κοινοτήτων και των διαπραγματευτών, αλλά και των εγγυητριών δυνάμεων. Στη συνέχεια θα γίνουν συναντήσεις και συζητήσεις με διαφορετικά σχήματα, όπως π.χ. διμερείς συναντήσεις του κ. Γκουτέρες με τα εμπλεκόμενα μέρη, συναντήσεις ανάμεσα στους δύο ηγέτες ή τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις ή και τις διαπραγματευτικές ομάδες, όπως έγινε στη Γενεύη και στο Κραν Μοντανά. Αφού κλείσει ο κύκλος των συζητήσεων, ο κ. Γκουτέρες αναμένεται να καλέσει εκ νέου διευρυμένη συνάντηση, κατά τη διάρκεια της οποίας ο ίδιος θα ανακοινώσει τα συμπεράσματά του για όσα προηγήθηκαν.

Αν δηλαδή υπάρχει έδαφος για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με στόχο μια στρατηγική συμφωνία ή αν προκύπτει ανάγκη για περαιτέρω προεργασία και με ποιον τρόπο. Σύμφωνα με τον κ. Τατάρ, συζήτησαν «τι θα γίνει την 1η, την 2η, την 3η μέρα, τις ρυθμίσεις του ΓΓ, τις συναντήσεις όλων μαζί, τις διμερείς συναντήσεις, όλες τις λεπτομέρειες». Ο ίδιος επανέλαβε ότι βρίσκονται σε συμφωνία με την Τουρκία πως εάν υπάρξει μια συμφωνία, πλέον αυτή θα βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα, με δύο ίσα κράτη που θα συνεργάζονται πλάι-πλάι.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε στην κα Λουτ την αποφασιστικότητά του για δημιουργική παρουσία του ιδίου και της ελληνοκυπριακής πλευράς στην άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό. Η κα Λουτ είχε επίσης χωριστές συναντήσεις με τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών, κ.κ. Μαυρογιάννη και Ολγκιούν. Η κα Λουτ ενημέρωσε ότι θα μεταβεί στην Αθήνα για επαφές και πως επαφές θα έχει και με το Υπ. Εξωτερικών της Βρετανίας.

Άλλα το Λονδίνο, άλλα ο Ερντογάν

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν νωρίς το απόγευμα οι ηγέτες Βρετανίας – Τουρκίας, με το Κυπριακό να περιλαμβάνεται στην ατζέντα και τον Βρετανό Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να τοποθετείται υπέρ της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Οι Μπόρις Τζόνσον και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν την επικείμενη άτυπη πενταμερή υπό τα Ηνωμένα Έθνη, με τον Βρετανό Πρωθυπουργό να τονίζει πως το Ηνωμένο Βασίλειο «συνεχίζει να είναι σθεναρός υποστηρικτής μιας συνολικής, δίκαιης και διαρκούς λύσης του κυπριακού ζητήματος, βασισμένης στο διεθνώς αποδεκτό μοντέλο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας». Από την άλλη, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε στον Μπ. Τζόνσον ότι «μια λύση δύο κρατών στην Κύπρο θα δημιουργήσει κατάσταση “win-win”». Επίσης, εξέφρασε ικανοποίηση για τις προσπάθειες της Βρετανίας στο Κυπριακό.

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.