Ξεκινά ανακαίνιση στην παλιά πτέρυγα του Νοσοκομείου Λάρνακας

Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός που περιλαμβάνει αναβάθμιση του Τμήματος Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών και δημιουργία νέας Μονάδας Λοιμωδών Νοσημάτων

 

Σε πορεία μερικής ανακαίνισης μπαίνει η παλιά πτέρυγα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας. Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας προκήρυξε διαγωνισμό για επιλογή εργοληπτικής εταιρείας για μελέτη, κατασκευή και συντήρηση των χώρων του ισογείου στην παλιά πτέρυγα που περιλαμβάνει καίριας σημασίας τμήματα. Ανάμεσα σε αυτά είναι το Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών που θα ανακαινιστεί και θα επεκταθεί, ενώ το σχέδιο προβλέπει επίσης επέκταση και αναβάθμιση του Ακτινολογικού Τμήματος, ανακαίνιση του Λογιστηρίου και του Τμήματος Κωδικοποίησης, ανακαίνιση της κύριας εισόδου, αλλά και δημιουργία νέας Μονάδας Λοιμωδών Νοσημάτων, η οποία θα χειρίζεται και περιστατικά Covid-19. Ο διαγωνισμός δημοσιεύτηκε στις 30 Ιανουαρίου 2023 και οι ενδιαφερόμενοι έχουν προθεσμία υποβολής προσφορών μέχρι τις 8 Μαρτίου του τρέχοντος έτους.

Η περίοδος μελέτης και κατασκευής του έργου έχει οριστεί στους 20 μήνες, ενώ ο εργολάβος θα αναλάβει και τη συντήρηση των χώρων για περίοδο 12 ετών.

Οι χώροι που θα δημιουργηθούν θα ακολουθούν τις σύγχρονες προδιαγραφές των νοσηλευτηρίων και τις υποδείξεις των αρμόδιων φορέων, ώστε να μπορέσει να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες και να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες φροντίδας στον πάσχοντα, όπως αναφέρεται στα έγγραφα προσφορών.

Ο σημερινός χώρος που καταλαμβάνει το Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών θα αναβαθμιστεί και θα επεκταθεί ώστε να καταλάβει το χώρο των πρώην εξωτερικών ιατρείων, που σήμερα χρησιμοποιείται σαν πτέρυγα COVID-19 και το χώρο του πρώην Φαρμακείου. Ο υφιστάμενος χώρος του ΤΑΕΠ είναι σήμερα περίπου 310m² και μαζί με τον προτεινόμενο χώρο επέκτασης, το νέο ΤΑΕΠ θα τετραπλασιάσει σχεδόν το εμβαδόν του φτάνοντας περίπου στα 1115m².

Το ΤΑΕΠ θα διαθέτει ξεχωριστή είσοδο περιπατητών ασθενών στη βόρεια πλευρά και ξεχωριστή είσοδο φορείων στην ανατολική πλευρά, εκεί που είναι και σήμερα. Και οι δύο είσοδοι θα αποτελούνται από προθάλαμο με διπλές γυάλινες θύρες, ηλεκτρικά συρόμενες, με φωτοκύτταρο. Στην ανατολική πλευρά θα κατασκευαστεί νέος ανελκυστήρας φορείων (bed lift) με προθάλαμο που θα ενώνει το ΤΑΕΠ με το υπόλοιπο νοσοκομείο για να  γίνονται οι εισαγωγές των ασθενών στα ανάλογα τμήματα.

Η νέα Μονάδα Λοιμωδών Νοσημάτων θα βρίσκεται στη βορειοδυτική γωνία του υφιστάμενου κτιρίου, με ανεξάρτητη είσοδο που θα υποδέχεται τους πιθανούς ασθενείς με λοιμώδη νοσήματα (συμπεριλαμβανομένης Covid-19), θα γίνεται διαλογή και εάν επιβεβαιωθεί ότι έχουν κάποιο λοιμώδες νόσημα, θα μένουν προσωρινά στους θαλάμους απομόνωσης μέχρι την ασφαλή μεταφορά τους στην αντίστοιχη Μονάδα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Τάσος Περδίος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy