Ξεκινά ένα άνευ προηγουμένου παρασκήνιο για τη μεταρρύθμιση

Του Γιάννη Κακαρή

 

Στην τελική ευθεία μπήκαμε πλέον για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρόκειται για την πιο κλισέ φράση των τελευταίων ετών, ωστόσο αυτή τη φορά ισχύει. Εκτός βέβαια αν ανατραπούν όλα τις επόμενες 24 μέρες, μέχρι την τελική απόφαση της ολομέλειας.

Όσο συζητείτο η μεταρρύθμιση στην Επιτροπή Εσωτερικών και φτάναμε στο τέλος, το παρασκήνιο γινόταν πιο έντονο, με τις επιστολές δήμων και κοινοτήτων να φτάνουν κατά εκατοντάδες στην Επιτροπή εκφράζοντας έντονες διαφωνίες. Ακόμα και μεμονωμένοι εκλεγέντες έστελναν τις θέσεις τους θέλοντας να επικρατήσει η άποψή τους. Αποκορύφωμα του παρασκηνίου ήταν η αναστάτωση που προκάλεσε έντεχνα ο ΔΗΣΥ, επαναφέροντας τη δημιουργία 5 δήμων ως εκβιασμό για να γίνουν αποδεκτές οι θέσεις του. Συγκεκριμένα για 17 αντί 20 δήμους και για μη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων.

Φτάνουμε όμως στο σήμερα, με την Επιτροπή να χρειάζεται μήνες διαβουλεύσεων ώστε να αλλάξει τα φώτα στα τρία νομοσχέδια που ήταν ελλιπή και να συγκεράσει τις διάφορες θέσεις που εκφράστηκαν. Ωστόσο η Επιτροπή δεν κατέληξε οριστικά στον τελικό αριθμό των δήμων και τις συνενώσεις, αλλά ούτε και σε ό,τι αφορά τα δημοψηφίσματα.

Σε ό,τι αφορά τα δημοψηφίσματα, υπάρχει μια γενική αναφορά, αλλά δεν έχει ξεκαθαρίσει ο τρόπος διεξαγωγής, ενώ αίσθηση έκαναν οι δηλώσεις του βουλευτή του ΔΗΣΥ, Νίκου Σύκα, ο οποίος στην προσπάθειά του να εναντιωθεί στη λαϊκή βούληση, διερωτήθηκε: «Αν ψηφίσει κάτι η Βουλή και στο τέλος η κοινωνία το ανατρέψει μέσα από τα δημοψηφίσματα, τι θα κάνουμε;» Δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό του ότι βρίσκεται στη Βουλή για να εκπροσωπήσει τον κόσμο που τον ψήφισε και ότι εντολέας του είναι αυτός;

Όπως και να έχει, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από την ολομέλεια της Βουλής, ενώ τα κόμματα μπορούν να επαναφέρουν τις τροπολογίες τους που δεν εγκρίθηκαν από την Επιτροπή.

Ως εκ τούτου, το παρασκήνιο μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου αναμένεται να φτάσει στο απόγειό του.

Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα και από τις δηλώσεις των βουλευτών όπως αυτή του βουλευτή της ΔΗΠΑ, Μαρίνου Μουσιούττα, ο οποίος ανέφερε ότι «θα προσπαθήσουμε μέχρι την τελευταία στιγμή τα δημοψηφίσματα να μη γίνουν, γιατί θα καταστρέψουν τη μεταρρύθμιση και δεύτερον, ο αριθμός των δήμων να είναι όσο το δυνατόν λιγότερος. Εύχομαι και ελπίζω τις επόμενες μέρες να καταφέρουμε να πείσουμε και τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις». Επίσης, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, σημείωσε, σε ό,τι αφορά τις συνενώσεις και τον αριθμό των δήμων, ότι το κόμμα του «δεν προκρίνει ακόμη οτιδήποτε».

Οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες λοιπόν. Οι πολίτες παρακολουθούν στενά και θα κρίνουν όλους, ελπίζοντας να μη ναυαγήσει και αυτή η προσπάθεια. Η σημερινή μορφή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σάπισε προ πολλού.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy