Δεν ξεκινά με καλούς οιωνούς η νέα διακυβέρνηση

Του Μιχάλη Μιχαήλ

 

Θα πει κάποιος ότι βιαζόμαστε να κρίνουμε τη νέα κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη και ότι την κρίνουμε αρνητικά επειδή είμαστε στην αντιπολίτευση. Κι όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι. Και ούτε θα έπρεπε να ήταν έτσι.

Άλλωστε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δηλώνει ότι η κριτική είναι καλοδεχούμενη. Το ΑΚΕΛ όσα χρόνια βρισκόταν ή βρίσκεται στην αντιπολίτευση ποτέ, μα ποτέ δεν συμπεριφέρθηκε ανεύθυνα ούτε προέβη σε ακραίες αντιπολιτευτικές ενέργειες και δράσεις. Αντίθετα, αυτό το έπραξαν κόμματα που σήμερα στηρίζουν τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Θυμίζουμε το ΔΗΚΟ, που δεν έμεινε κατηγορία που δεν εξαπέλυσε για την κυβέρνηση Αναστασιάδη, που τους χαρακτήριζε ως διεφθαρμένους και έφτασε μέχρι το σημείο να μην ψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2022, κατηγορώντας ως αποτυχημένο και τον Ν. Χριστοδουλίδη για τους χειρισμούς του στο Κυπριακό.

Το ΑΚΕΛ δεν συμπεριφέρθηκε ποτέ και ούτε εκδικήθηκε τον ΔΗΣΥ για την εξοντωτική αντιπολίτευση που ασκούσε μαζί με το ΔΗΚΟ εναντίον της διακυβέρνησης Χριστόφια. Γιατί; Διότι το ήθος της Αριστεράς είναι διαφορετικό.

Μπορεί όμως κάποιος να μην ασκήσει κριτική για τους πρώτους χειρισμούς της κυβέρνησης και του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, όταν οι ενέργειες και οι χειρισμοί τους δεν ανταποκρίθηκαν, τουλάχιστον, στις προϋποθέσεις που οι ίδιοι έθεσαν;

Ας πάρουμε το θέμα του διορισμού του Υπουργικού Συμβουλίου. Δεσμεύθηκε ο κ. Χριστοδουλίδης ότι οι διορισμοί θα ήταν 50-50% άνδρες και γυναίκες. Τελικά είχαμε μόνο τρεις γυναίκες στο Υπουργικό Συμβούλιο. Αυτό μπορεί να περάσει απαρατήρητο; Και ήταν η πρώτη ενέργεια του νέου Προέδρου που επικρίθηκε καθολικά από την κοινωνία των πολιτών.

Σε πρόσφατο άρθρο μας γράφαμε ότι για το μόνο συγκεκριμένο πράγμα που ήταν σαφής πριν τις εκλογές ο κ. Χριστοδουλίδης, ήταν ότι θα συνεχιστεί η πολιτική στα εργασιακά θέματα. Έτσι, χθες διαβάσαμε στη «Χαραυγή» ότι σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, την 1η Ιουλίου 2022 χορηγήθηκε αύξηση 4,2% στις συντάξεις λόγω ΑΤΑ, ενώ «την 1η Ιανουαρίου 2023 η αύξηση των μισθών υπολογίστηκε σε 3,37%. Ως εκ τούτου, προέκυψε μια διαφορά της τάξης του 0,8%. Και για το λόγο αυτό κατατέθηκε νομοσχέδιο, ώστε τα ψίχουλα, τα οποία θα δοθούν στους συνταξιούχους από τη διαφορά του 0,8%, να τους τα κόψουν από την επόμενη φορά που θα πρέπει να δοθεί αύξηση λόγω ΑΤΑ.

Είναι αυτό θέμα για να μην επικριθεί η κυβέρνηση;

Η προηγούμενη κυβέρνηση του ΔΗΣΥ κατέθεσε αίτημα στις 24 Φεβρουαρίου στη Βουλή για την αγορά οχημάτων για κρατικούς αξιωματούχους. Η νέα κυβέρνηση δεν το έβλεπε αρνητικά, αλλά ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις που προέκυψαν ο ΠτΔ θεώρησε πως το ζήτημα πρέπει να επαναξιολογηθεί και για το σκοπό αυτό ζήτησε την απόσυρση του αιτήματος. Σημειώνουμε ότι η κυβέρνηση δεν είχε πρόθεση να αποσύρει το αίτημα (αρνητικό), αλλά ύστερα από τις αντιδράσεις το απέσυρε (θετικό). Αναμένουμε να δούμε τα επόμενα βήματα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy