Ξεκινάει σήμερα το διεθνές συνέδριο της ΚΣ ΟΑΣΕ για τη διαφθορά

Αρχίζει σήμερα στη Λευκωσία το διεθνές συνέδριο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ), με θέμα «Καταπολεμώντας τη Διαφθορά, Υπερασπίζοντας τη Δημοκρατία: ο ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων», με ομιλητές τόσο εκπροσώπους διεθνών οργανισμών, ΜΚΟ και ΜΜΕ όσο και Κύπριους αξιωματούχους. Το συνέδριο φιλοξενεί η Βουλή των Αντιπροσώπων στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία» κατά το διήμερο 27 – 28 Μαΐου 2022.


Ανακοίνωση της Βουλής αναφέρει ότι στο συνέδριο θα συμμετάσχουν Βουλευτές από 30 συμμετέχοντα Κράτη του ΟΑΣΕ και χώρες εταίρους του Οργανισμού. Έχουν επίσης προσκληθεί για να συμμετάσχουν ως ομιλητές Κύπριοι κρατικοί αξιωματούχοι, καθώς και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, μη κυβερνητικών οργανώσεων και μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Την εναρκτήρια συνέδρια θα χαιρετίσει η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου, η Πρόεδρος της Κ.Σ. ΟΑΣΕ Margareta Cederfelt, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, η Αντιπρόεδρος της Κ.Σ. ΟΑΣΕ και Ειδική Αντιπρόσωπος για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, ο Ειδικός Απεσταλμένος της τρέχουσας Πολωνικής Προεδρίας του ΟΑΣΕ, Πρέσβης Artur Dmochowski και ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Σ. ΟΑΣΕ Roberto Montella.

Κύριοι ομιλητές στην πρώτη ενότητα του συνεδρίου, με θέμα «Ο ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων στην πρόληψη και καταπολέμηση της διαφθοράς», θα είναι η Ειδική Αντιπρόσωπος του Προεδρεύοντος του Συμβουλίου Υπουργών του ΟΑΣΕ για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Anita Ramasastry, η Εκτελεστική Γραμματέας της Ομάδας κρατών κατά της διαφθοράς (GRECO) Hanne Juncher, και η Αντιπρόεδρος της Κ.Σ. ΟΑΣΕ και Ειδική Αντιπρόσωπος για τη Καταπολέμηση της Διαφθοράς κα Ειρήνη Χαραλαμπίδου.


Η δεύτερη ενότητα του συνεδρίου έχει ως θέμα «Βέλτιστες πρακτικές για τη πρόληψη της διαφθοράς και την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας». Κύριοι ομιλητές θα είναι ο Διευθυντής πρακτικής διακυβέρνησης Ευρώπης και Κεντρικής Αφρικής στη Παγκόσμια Τράπεζα Roby Senderowitsch, ο ερευνητής – αναλυτής της Διεθνούς Διαφάνειας Jon Vrushi και ο Επικεφαλής της Μονάδας Εκδημοκρατισμού του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ Konstantine Vardzelashvili.

Θέμα της τρίτης και τελευταίας ενότητας του συνεδρίου είναι «Η συνεισφορά των ανεξάρτητων θεσμών και των ΜΜΕ στην πρόληψη και την καταπολέμηση της διαφθοράς». Kύριοι ομιλητές στην ενότητα αυτή θα είναι ο τέως Γενικός Εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης, oι ερευνητικοί δημοσιογράφοι Drew Sullivan, συνιδρυτής του Προγράμματος “Οrganized Crime and Corruption Reporting” και Franz Wild εκδότης του Προγράμματος “Bureau of Investigative Journalism Enablers και ο Γενικός Ελεγκτής της Κυπριακής Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.