Ξεκινάνε εκ νέου οι κλινικές δοκιμές υδροξυχλωροκίνης

Επιστήμονες αρχίζουν ξανά τις δοκιμές για το γνωστό φάρμακο υδροξυχλωροκίνη σε σχέση με την νόσο COVID-19, καθώς συνεχίζεται η σύγχυση γύρω από το φάρμακο το οποίο χορηγείται κατά της ελονοσίας και είχε χαιρετιστεί από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ως το σκεύασμα που ενδεχομένως να «κάνει τη διαφορά» στην καταπολέμηση της πανδημίας.

Όπως μεταδίδει το Reuters η ώθηση για νέα έρευνα έρχεται κατόπιν ευρείας κριτικής η οποία ασκήθηκε για την ποιότητα των στοιχείων σε μια μελέτη η οποία αποσύρθηκε την Πέμπτη.

Το άρθρο, το οποίο αρχικά είχε δημοσιευθεί στο σημαίνων ιατρικό περιοδικό “The Lancet” είχε εντοπίσει υψηλούς κινδύνους οι οποίοι συνδέονταν με την συγκεκριμένη θεραπεία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα είχε σταματήσει προς το παρόν δοκιμές όταν η έρευνα στο “The Lancet” είχε δείξει ότι το φάρμακα συνδεόταν με αυξημένο κίνδυνο θανάτου σε ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία, ανακοίνωσε την Τετάρτη την ετοιμότητά του να ξεκινήσει και πάλι δοκιμές.

Η αλλαγή της απόφασης του ΠΟΥ ήταν «σοφή» σύμφωνα με τον Martin Landray, ένα εκ των επικεφαλής επιστημόνων της δοκιμής Recovery, του μεγαλύτερου ερευνητικού έργου για υφιστάμενα φάρμακα που ενδεχομένως να μπορούν χρησιμοποιηθούν και για την θεραπεία ασθενών COVID-19.

«Αυτό που πραγματικά αντικατοπτρίζει αυτό το συμβάν, είναι ότι χωρίς τυχαιοποιημένες δοκιμές, υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα», είπε ο κ. Landray, καθηγητής Ιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Οι τυχαιοποιημένες μελέτες είναι ο χρυσός κανόνας των ερευνών, επιλέγοντας να δοθεί τυχαία μια θεραπεία σε μια ομάδα ανθρώπων και ένα εικονικό σκεύασμα σε άλλη ομάδα έτσι ώστε να μπορεί να  υπάρξει σύγκριση μεταξύ των δύο.

Η έρευνα που δημοσίευσε το “The Lancet” ήταν μια μελέτη «αναδρομικής παρατήρησης» χρησιμοποιώντας ένα πακέτο στοιχείων από εταιρεία ανάλυσης για να βρει τις επιπτώσεις που είχε το φάρμακο σε ορισμένους ασθενείς COVID-19, σε σχέση με ασθενείς που δεν το έλαβαν.

Η αλλαγή γνώμης του ΠΟΥ έγινε αφότου σχεδόν 150 γιατροί υπέγραψαν επιστολή προς το περιοδικό “The Lancet” παραθέτοντας ανησυχίες για τα στοιχεία της έρευνας η οποία δημοσιεύθηκε στις 22 Μαΐου. Την Πέμπτη τρεις από τους συγγραφείς της έρευνας την απέσυραν, λέγοντας ότι η εταιρεία η οποία κατέχει τα στοιχεία δεν τα διέθετε για σκοπούς ανεξάρτητου ελέγχου.

Ορισμένοι επιστήμονες δήλωσαν ότι το συμβάν έχει καθυστερήσει τις προσπάθειες για καθορισμό του κατά πόσο η υδροξυχλωροκίνη αποτελεί αποτελεσματική θεραπεία για την COVID-19 ή ενέχει κινδύνους, καθώς ορισμένες άλλες δοκιμές διεθνώς είχαν επίσης σταματήσει μετά την αρχική απόφαση του ΠΟΥ.

Οι επιστήμονες αναγνωρίζουν ωστόσο ότι οι έρευνες διενεργούνται με υπερβολική ταχύτητα και τους αποδίδεται προσοχή σε άνευ προηγουμένου επίπεδα, κάτι που θα μπορούσε να δώσει στα ευρήματα αδικαιολόγητο βάρος.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.