Ξεκίνησαν τα παρατράγουδα με τα χρήματα από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Το Υπουργείο Οικονομικών απείλησε ευθέως χθες τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής ότι αν δεν περάσει η πρόταση της κυβέρνησης για να παραχωρηθεί στις τράπεζες και τα ταµεία – γύπες απεριόριστη πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία των δανειοληπτών, καθώς επίσης των εγγυητών και των προσώπων που είναι συνδεδεμένα με τους δανειολήπτες, από το σύστημα Άρτεμις και το Κτηματολόγιο, ενδεχομένως να χαθούν χρήματα από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Απαίτησαν μάλιστα να μη γίνει καμιά αλλαγή στο σχετικό νομοσχέδιο.

Σημειώνεται ότι συγκεκριμένο νομοσχέδιο μπήκε στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μετά από πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Επισημαίνεται επίσης ότι το θέμα εξετάστηκε για δεύτερη φορά στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, μετά την αναβολή της ψήφισης του νομοσχεδίου από την Ολομέλεια της Βουλής.

Ακόμη, επισημαίνεται ότι κόμματα της αντιπολίτευσης επιχείρησαν να διασκεδάσουν τις αντιδράσεις των Συνδέσμων Καταναλωτών, αφαιρώντας από τα ταµεία – γύπες τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία των εγγυητών και των προσώπων που είναι συνδεδεμένα με τους δανειολήπτες (π.χ. συζύγους και τέκνα που δεν είναι ούτε δανειολήπτες ούτε εγγυητές).

Επιπρόσθετα, κατά τη συνεδρία ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος προειδοποίησε ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός εγκλωβισμένων εγγυητών, επισημαίνοντας ότι αυτό αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη. Παρά ταύτα, η κυβέρνηση επέμεινε στη θέση της.

Το θέμα αναμένεται να εξεταστεί ξανά σε νέα συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.