Ξεκίνησε η δίκη για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ

Σε «σκοτεινές» εποχές παραπέμπει νέος εκλογικός νόμος στην Τζόρτζια

 

«Μπορεί ο Ντέρεκ Σόβιν να κάθεται στο εδώλιο, αλλά στην πραγματικότητα δικάζεται ολόκληρη η Αμερική». Τα λόγια του Αλ Σάρπτον, του παλαίμαχου Αφροαμερικανού αγωνιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, απηχούν μια γενικότερη άποψη σχετικά με τη «δίκη του αιώνα», όπως την αποκαλούν αρκετοί.

Τη Δευτέρα το πρωί, λίγο πριν ξεκινήσει στη Μινεάπολη η δίκη του Ντέρεκ Σόβιν, του λευκού αστυνομικού που πέρσι τον Μάιο σκότωσε τον Τζορτζ Φλόιντ με τη μέθοδο της ασφυξίας, ο Σάρπτον και άλλοι ακτιβιστές συντρόφευαν την οικογένεια του αδικοχαμένου Αφροαμερικανού, η οποία έδωσε συνέντευξη Τύπου έξω από το δικαστήριο και μετά όλοι μαζί έμειναν γονατιστοί επί 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα –όσο ακριβώς διήρκεσε και το μαρτύριο του Φλόιντ με τον Σόβιν γονατισμένο πάνω στον λαιμό του προκειμένου να τον ακινητοποιήσει.

Τουλάχιστον 20 φορές ακούστηκε στο βίντεο που παρουσίασε η Κατηγορούσα Αρχή το «δεν μπορώ να αναπνεύσω», η απελπισμένη κραυγή του Φλόιντ που έγινε σύνθημα και σύμβολο στις μαζικές διαδηλώσεις που ακολούθησαν κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας. Ο Ντέρεκ Σόβιν «πρόδωσε» τον όρκο του αστυνομικού και «έκανε χρήση υπέρμετρης και παράλογης βίας», είπε νωρίτερα ο εισαγγελέας Τζέρι Μπλάκγουελ κατά την έναρξη της δίκης.

«Η αλήθεια είναι πολύ μεγαλύτερη από 9 λεπτά και 29 δευτερόλεπτα (όση και η διάρκεια του βίντεο που προβλήθηκε)», είπε ο συνήγορος του Σόβιν, Έρικ Νέλσον, ισχυριζόμενος μεταξύ άλλων στην εναρκτήρια αγόρευσή του ότι ο Τζορτζ Φλόιντ κατάπιε ναρκωτικά κατά τη διάρκεια της σύλληψής του, τα οποία και συνέβαλαν στο θάνατό του. Η γραμμή της Υπεράσπισης αμέσως προκάλεσε αντιδράσεις. Ανάμεσά τους αυτή της Δημοκρατικής Αφροαμερικανής βουλευτίνας Κόρι Μπους, η οποία έγραψε στο τουίτερ: «Δικάζεται ο Ντέρεκ Σόβιν. Δικάζεται η Αμερική. Δικάζεται το ποινικό/νομικό μας σύστημα. Δεν δικάζεται ο Τζορτζ Φλόιντ».

«Σήμερα ξεκινά μια ιστορική δίκη, που θα αποτελέσει ένα δημοψήφισμα για το δρόμο τον οποίο έχει διανύσει η Αμερική στην αναζήτηση της ισότητας και της δικαιοσύνης για όλους», δήλωσε τη Δευτέρα ο Μπεν Κραμπ, ένας από τους δικηγόρους της οικογένειας Φλόιντ.

Δεν έχει συμπληρωθεί ακόμα ούτε εβδομάδα από τον νέο εκλογικό νόμο που ψήφισε η υπό ρεπουμπλικανική διοίκηση Πολιτεία, αμέσως μετά τη μαζική δολοφονία 8 ανθρώπων στην Ατλάντα, οι έξι εκ των οποίων ήταν γυναίκες ασιατικής καταγωγής, από έναν νεαρό, θρησκόληπτο λευκό.

Ο νέος νόμος, που σύμφωνα με τους επικριτές του στοχεύει στην περιστολή των εκλογικών δικαιωμάτων, ειδικά της αφροαμερικανικής κοινότητας, προβλέπει αυστηρότερες απαιτήσεις για την ταυτοποίηση των ψηφοφόρων, μειώνει τις κάλπες στις οποίες μπορεί κανείς να ρίξει την επιστολική ψήφο του και οι τοπικοί νομοθέτες θα έχουν το δικαίωμα να συντομεύουν την περίοδο πρόωρης ψηφοφορίας σε όλες τις επαναληπτικές εκλογές.

«Κατάφωρη επίθεση στο Σύνταγμα και στην καθαρή συνείδηση», χαρακτήρισε ο Τζο Μπάιντεν τον νόμο που ενέκρινε το Κογκρέσο της Τζόρτζια, της Πολιτείας που, κατά μεγάλη ειρωνεία, έδωσε στους Δημοκρατικούς τον έλεγχο της Γερουσίας μετά τις δύο επαναληπτικές εκλογές του Ιανουαρίου. Ο Αμερικανός Πρόεδρος έκανε λόγο για μια εκδοχή του 2021 των λεγόμενων «νόμων του Τζιμ Κρόου» που χρησιμοποιούνταν κάποτε για να καταστείλουν το δικαίωμα ψήφου των Αφροαμερικανών.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy