«Ξεκίνησε η διαδικασία για 100 εκποιήσεις»

  • Ανάλογος αριθμός για το πρώτο τρίμηνο του 2016
  • Συζητήσεις με πιθανούς επενδυτές και για πώληση δανείων

Η Τράπεζα Κύπρου έχει ξεκινήσει ήδη τη διαδικασία για περίπου 100 υποθέσεις εκποιήσεων, ενώ δρομολογεί έναν ανάλογο αριθμό άλλων υποθέσεων, οι οποίες αναμένεται να προωθηθούν εντός του πρώτου τριμήνου του 2016, αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα μας ο διευθύνων σύμβουλος του συγκροτήματος, Τζον Πάτρικ Χούρικαν. Επίσης, αναφέρει ότι γίνονται συζητήσεις με πιθανούς επενδυτές και για την πώληση δανείων.

Σύμφωνα με τον Τζον Χούρικαν, πρόσφατα ολοκληρώθηκαν αναδιαρθρώσεις συνολικού ύψους 1 δις ευρώ, προσθέτοντας ότι ο ρυθμός θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο το 2016.

Συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Ζαχαρίου

Υπήρξε μια διαφορά με την ΕΚΤ. Η Τράπεζα αμφισβήτησε τις παραδοχές οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διαδικασία εποπτικής εξέτασης και αξιολόγησης, καθώς και τους επιτόπιους ελέγχους. Πού βρίσκεται ο διάλογος με την ΕΚΤ;

Το συγκρότημα βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με τις εποπτικές Αρχές σχετικά με ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων, περιλαμβανομένων και των μεθοδολογιών και υποθέσεων που χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση των προβλέψεων. Αυτός ο διάλογος συνεχίζεται και είναι υγιής. Οπου είναι εφικτό, προσπαθούμε να αποφεύγουμε διαφορές ουσίας με τις ρυθμιστικές Αρχές.

Είναι στις σκέψεις η έκδοση νέου κεφαλαίου;

Με τα δεδομένα ως έχουν σήμερα, ακόμα και κάτω από το μέγιστο ποσό προβλέψεων που είναι σήμερα υπό συζήτηση, η τράπεζα δεν θα χρειαστεί επιπλέον κεφάλαια. Τα Βασικά Ιδια Κεφάλαια (CET1) βρίσκονταν στο 15.6% στο τέλος Σεπτεμβρίου. Ακόμη και να αυξάναμε τις προβλέψεις έναντι δανείων, πιστεύουμε ότι η τράπεζα διαθέτει επαρκή κεφάλαια. Ουσιαστικά οι προβλέψεις αφορούν την ανακατανομή επιπρόσθετων κεφαλαίων έναντι εμφανών κινδύνων. Σε μεταγενέστερο δε στάδιο και αφού οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέψουν, αναμένουμε να δούμε αναστροφή των υπερβολικών προβλέψεων.

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης προβλέπει αύξηση του ποσοστού κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών με προβλέψεις σε επίπεδα πέραν του 50% μέχρι το τέλος του 2017. Σήμερα το ποσοστό είναι στο 41%.

Δεν θα ήθελα να προβώ σε σχόλιο αναφορικά με τις προβλέψεις για το ποσοστό κάλυψης των δανείων, παρά μόνο να πω ότι ενόσω θα προχωράμε στην επίλυση του  προβλήματος των ΜΕΔ, θα δείτε το ποσοστό αυτό να ανεβαίνει σε επίπεδα ικανοποιητικά για την αγορά.

Πότε και πώς σχεδιάζετε να βγείτε ξανά στις διεθνείς χρηματαγορές;

Μέσα στο 2016 και κατά προτίμηση το πρώτο εξάμηνο. Σημειώνεται ότι βασικό ρόλο στην απόφαση αυτή διαδραματίζουν και οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές, κάτι το οποίο θα σταθμίσουμε και θα ενεργήσουμε ανάλογα. Οι όποιες αποφάσεις μας θα στηρίζονται στην τιμολόγηση, το μέγεθος και την ημερομηνία λήξης, αξιολογώντας συνεχώς τις συνθήκες της αγοράς.

Σε σχέση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, πόσα έχουν αναδιαρθρωθεί και πόσα έχουν αναδιαρθρωθεί, αλλά επανήλθαν στα μη εξυπηρετούμενα;

Στην αρχή του 2015 υπήρχαν μη εξυπηρετούμενα δάνεια (άνω των 90 ημερών) ύψους 12 δισ. ευρώ και τα μειώσαμε κατά 700 εκατ. ευρώ έως τον Σεπτέμβριο. Κοιτώντας προς τα πίσω, τα πρώτα σημάδια βελτίωσης, το σημείο καμπής, φάνηκαν την περασμένη άνοιξη, τον Απρίλιο του 2015. Κατά τη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου υπήρξε περαιτέρω βελτίωση, αλλά σε χαμηλότερους ρυθμούς, ήταν μια μείωση της τάξης των 50-60 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, αυτό ήταν ένα σημαντικό μήνυμα γιατί για πρώτη φορά βλέπαμε μια μείωση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Στο τρίτο τρίμηνο αρχίσαμε να χτίζουμε κάποιο ρυθμό με ορισμένες μεγάλες συμφωνίες, αλλά και άλλες μικρότερες και έτσι καταφέραμε να πετύχουμε μια μείωση περίπου 200 εκατ. ευρώ. Εχουμε πλέον εισέλθει σε φάση συνεπούς βελτίωσης από τρίμηνο σε τρίμηνο με το τέταρτο τρίμηνο του 2015 να ολοκληρώνεται μια τεράστια προσπάθεια με συνολική μείωση πέραν του 1 δις ευρώ. Η βελτίωση εκδηλώνεται, κατ’ αρχήν, με τη μείωση στα δάνεια που εμφανίζουν καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών.

Ο ρυθμός της βελτίωσης των επιδόσεων από τρίμηνο σε τρίμηνο θα συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια του 2016. Απαιτείται χρόνος, αλλά είμαστε σε θέση να σημειώνουμε ικανοποιητική πρόοδο, από τρίμηνο σε τρίμηνο, όσον αφορά το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Το σημαντικότερο όλων σε αυτή την προσπάθεια είναι ότι ο κόσμος ανταποκρίνεται και συμμετέχει και η κοινωνία πρέπει να εστιάσει σε αυτό το θέμα. Χρειάζεται συνέπεια λόγου και πράξεων τόσο από δικής μας πλευράς όσο και από πλευράς των πελατών μας, της κοινωνίας και του πολιτικού μας συστήματος. Η τράπεζα εξακολουθεί να χρειάζεται κάθε δυνατή βοήθεια στην προσπάθεια επίλυσης του κοινωνικού αυτού προβλήματος.

Πόσα δάνεια θεωρούνται ως μη βιώσιμα; Εγινε λίστα με τα δάνεια τα οποία θα οδηγηθούν για εκποίηση;

Η εκποίηση περιουσίας είναι η τελευταία στη λίστα των λύσεων που επιζητά και επιδιώκει η τράπεζα και αν κρίνω από την εικόνα που έχω μέχρι σήμερα, είναι μια λύση που προσπαθούν να αποφύγουν όλοι οι υγιώς σκεπτόμενοι «μεγάλοι οφειλέτες». Μάρτυρας αυτής της προσπάθειας είναι οι αναδιαρθρώσεις, συνολικού ποσού 1 δις ευρώ που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα. Οταν οι οφειλέτες συνεργάζονται μπορούμε και καταλήγουμε σε σωστές ευέλικτες λύσεις. Ταυτόχρονα όμως, έχουν στενέψει τα χρονικά περιθώρια για όλους όσοι επιλέγουν την παθητικότητα αντί της δράσης.

Δοκιμάζουμε τη διαδικασία. Εχουμε ήδη ξεκινήσει περίπου εκατό υποθέσεις εκποιήσεων και θα δρομολογήσουμε έναν ανάλογο αριθμό  το πρώτο τρίμηνο του 2016. Ο σχεδιασμός είναι να μην πιέσουμε τη διαδικασία, η οποία είναι προφανώς σε νηπιακό στάδιο, αλλά να έχουμε ένα ισχυρό τεστ για το αν δουλεύει ή όχι. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν καθυστερήσεις που οφείλονται σε ορισμένα τεχνικά ζητήματα που δεν έχουν να κάνουν με την τράπεζα, αναμένω όμως ότι η διαδικασία θα είναι σε πλήρη εφαρμογή το δεύτερο τρίμηνο του 2016.

Ο νόμος μπορεί να μας βοηθά σε μεγάλο βαθμό, εκείνο όμως που βοηθά περισσότερο είναι η στάση της τράπεζας.

Είναι στις σκέψεις και η πώληση δανείων;

Είναι σημαντικό ότι υπάρχει πλέον η δυνατότητα πώλησης δανείων, αλλά η τράπεζα πρέπει και θα είναι προσεκτική στη χρήση αυτής της δυνατότητας. Δεν επιδιώκουμε να απαλλαγούμε από τα δάνεια σε οποιαδήποτε τιμή, είναι επιζήμιο για τον ισολογισμό μας και επιπλέον νιώθουμε σιγουριά για την ποιότητα και τη δομή των συμφωνιών αναδιάρθρωσης που έχουμε επιτύχει, ώστε να τις θεωρούμε βιώσιμες και όχι αντικείμενο προς πώληση. Παρόλ’ αυτά συζητήσεις γίνονται με πιθανούς επενδυτές, χωρίς όμως κάποια ουσιαστική κατεύθυνση ή αποτέλεσμα. Είναι ένα πρώτο σημάδι ότι οι επενδυτές ψάχνουν στην Κύπρο και θα δείτε ότι υπάρχει ένας μικρός αριθμός συναλλαγών που αφορούν διεθνείς επενδυτές. Είναι σημαντικό η Κύπρος να προσελκύσει περισσότερα ξένα κεφάλαια, ώστε να δοθεί ώθηση στην ανάκαμψη.

Παλαιότερα είχατε ανακοινώσει ότι εξετάζετε την εισαγωγή της μετοχής της τράπεζας στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Υπάρχει κάτι νεότερο;

Είναι στο πλάνο μας, δεν υπάρχει όμως κάτι ανακοινώσιμο ακόμη. Δεν έχει παρθεί καμία τελική απόφαση.

Η Τράπεζα Κύπρου βρίσκεται σε δικαστικές διαμάχες με διάφορους για παλαιές υποθέσεις (αξιόγραφα, δάνεια σε φράγκο κ.τ.λ.). Επίσης είναι κατηγορούμενη σε άλλες υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στο δικαστήριο. Εχει γίνει πρόβλεψη για πιθανές αποζημιώσεις που πιθανόν να κληθεί να πληρώσει;

Μια τράπεζα μπορεί να πραγματοποιεί προβλέψεις μόνο για εκβάσεις που χαρακτηρίζονται από ένα εύλογο βαθμό βεβαιότητας και είναι ποσοτικά προσδιορίσιμες. Αρα δεν έχουμε πραγματοποιήσει σημαντικές προβλέψεις ως προς το θέμα αυτό. Πλέον η τράπεζα ανήκει στους πρώην καταθέτες της και εν πάση περιπτώσει δεν είναι δίκαιο, ούτε και προς το εθνικό συμφέρον, να απαιτήσουμε οι καταθέτες αυτοί να επωμιστούν το κόστος αποζημίωσης για θέματα του παρελθόντος που αφορούν στην προ της εξυγίανσης περίοδο. Το λυπηρό γεγονός είναι ότι οι προηγούμενες τράπεζες «χρεοκόπησαν». Οι τράπεζες τέθηκαν υπό εξυγίανση με παρέμβαση της Αρχής Εξυγίανσης. Οι καταθέτες αναγκάστηκαν να τις διασώσουν. Επειτα προσελκύσαμε αριθμό νέων διεθνών επενδυτών, ώστε να διασφαλίσουμε το μέλλον των τραπεζών. Θα ήταν ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη εάν η κοινωνία επιχειρούσε, μέσω του νομικού συστήματος, να επιβαρύνει με πρόσθετα κόστη τους καταθέτες. Πιστεύω ότι κάτι τέτοιο θα ήταν εντελώς αντίθετο προς το δημόσιο συμφέρον, αλλά και επιζήμιο για την υγεία της κυπριακής οικονομίας.

Πρόσφατα κατηγορήσατε τη Βουλή για κωλυσιεργία στη συζήτηση και ψήφιση της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις και την αφερεγγυότητα. Οι αναφορές σας χαρακτηρίστηκαν ως προσβλητικές για τη νομοθετική εξουσία. Πώς το σχολιάζετε;

Δεν είχα καμία πρόθεση να προσβάλω κανένα, πόσω μάλλον τη νομοθετική εξουσία. Αντικειμενικά μιλώντας και εκ του αποτελέσματος, υπήρξαν καθυστερήσεις στη νομοθέτηση και υπάρχουν ακόμη και σήμερα καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προνοιών του νόμου.

Η ερώτησή σας όμως μου δίνει την ευκαιρία να τονίσω για ακόμη μια φορά ότι η πολιτική της τράπεζάς μας είναι να αποφύγει τις μαζικές εκποιήσεις πρώτης κατοικίας και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι αυτή η πολιτική είναι πιθανό να αλλάξει.

Είχατε ανακοινώσει ότι θα αποχωρούσατε από την τράπεζα. Τελικά παραμείνατε. Τι άλλαξε; 

Ηταν κάτι που συζητούσε μαζί μου το ΔΣ και συγκεκριμένα ο κ. Ackerman, τους τελευταίους μήνες. Τελικά πείστηκα να αλλάξω την απόφασή μου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy