Είμαστε σε μια περίοδο που πρέπει να αναλάβουμε περισσότερες ευθύνες για την διασφάλιση ειρήνης στη Συρία, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν πριν από την έναρξη της τριμερούς συνόδου στην Άγκυρα μεταξύ Τουρκίας-Ρωσίας-Ιραν.

Ο Πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί είπε ότι δεν προχώρησε όπως περίμεναν η συμφωνία για το Ίντλιμπ, ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαδιμίρ Πούτιν είπε ότι η σταθερότητα στη Συρία αυξήθηκε με τις κοινές προσπάθειες των τριών χωρών.

Η τριμερής σύνοδος ξεκίνησε με καθυστέρηση αρκετών ωρών ενώ προηγήθηκε διμερής συνάντηση του Τούρκου Προέδρου με τον Ιρανό ομόλογό του και ακολούθησε διμερής συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλαδιμήρ Πούτιν ο οποίος έφτασε στην Άγκυρα με καθυστέρηση.

Στην δήλωσή του πριν την έναρξη της τριμερούς,ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι από την έναρξη της διαδικασίας μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί σημαντικές επιτυχίες, προσθέτοντας ότι οι τρεις χώρες ενίσχυσαν τη συνεργασία τους.

“Είμαστε σε πληρη συμφωνία για την διατήρησης της πολιτικής ενότητας και της εδαφικής κυριαρχίας της Συρίας, τη διατήρηση των συμφωνιών επί του εδάφους και την εξεύρεση βιώσιμης και πολιτικής λύσης για τις διαμάχες”, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος εκφράζοντας την πεποίθηση ότι με τη σύνοδο της Άγκυρας θα δοθεί νέα πνοή στην διαδικασία Αστάνα.

Όπως είπε, “η πλατφόρμα Αστάνα είναι μια μοναδική ευκαιρία για την παραγωγή λύσεων και συγκεκριμένων βημάτων ώστε να σβήσει η φωτιά στη Συρία”.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι “βρισκόμαστε σε μια περίοδο κατά την οποία πρέπει να αναλάβουμε μεγαλύτερες ευθύνες για την διασφάλιση ειρήνης στη Συρία”. Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι θα συζητήσουν την κατάσταση επί του εδάφους και ιδιαίτερα το Ίντλιμπ, τις εξελίξεις ανατολικά του Ευφράτη, την πολιτική διαδικασία και το πρόβλημα των προσφύγων της Συρίας.

Από την πλευρά του ο Ιρανός Πρόεδρος είπε ότι πρέπει να διασφαλιστεί ξανά σταθερότητα στη Συρία και πρέπει να λυθεί η κρίση στη χώρα διά της πολιτικής οδού. Ωστόσο ο Χασάν Ρουχανί ανέφερε ότι δεν προχώρησε όπως αναμενόταν η συμφωνία του Ίντλιμπ.

Για τις ΗΠΑ είπε ότι η παρουσία του στρατού τους στη Συρία δεν είναι νόμιμη και πως πρέπει οι αμερικανικές δυνάμεις να αναχωρήσουν από την περιοχή το συντομότερο.

Στη συνέχεια ο Ρώσος Πρόεδρος εξέφρασε μεγάλη χαρά για τη συμμετοχή του στη σύνοδο της Άγκυρας, προσθέτοντας ότι η διαδικασία Αστάνα είναι ο μηχανισμός που έχει συμβάλει περισσότερο στην διαδικασία επίλυσης στη Συρία. “Η σταθερότητα στη Συρία αυξήθηκε με τις κοινές μας προσπάθειες”, ανέφερε ο Βλαδιμίρ Πούτιν.