Ξεκίνησε σήμερα η συζήτηση για την ποινικοποίηση του σεξισμού

Η συζήτηση άρχισε σήμερα στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής

Λόγω των αυξημένων περιστατικών σεξισμού, ξεκίνησε σήμερα σε νομοθετικό επίπεδο η συζήτηση για ποινικοποίηση του σεξισμού στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά είπε ότι ο σεξισμός αποτελεί εκδήλωση των ιστορικά άνισων σχέσεων εξουσίας μεταξύ ανδρών και γυναικών η οποία οδηγεί σε διακρίσεις και εμποδίζει την ανέλιξη των γυναικών. Πρόσθεσε ότι έχει καταθέσει την πρόταση νόμου μαζί με τη βουλευτή του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου προτείνοντας συγκεκριμένες ποινές που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν περισσότερο διαπαιδαγωγικά παρά τιμωρητικά.

Είπε ακόμα ότι στόχος είναι η διαμόρφωση Εθνικής Αρχής κατά του σεξισμού που θα αναλάβει και θα έχει την ευθύνη για ετοιμασία στρατηγικών δράσεων και σχεδίων που θα αντιμετωπίζουν το θέμα του σεξισμού αλλά και με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας. Η κ. Κουκουμά ανέφερε δε ότι θα γίνει προσπάθεια να ενοποιηθούν οι δυο προτάσεις νόμου σε μια, προκειμένου να οδηγηθεί ενώπιον της Ολομέλειας του σώματος το συντομότερο δυνατό.

Επίσης, η βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε ότι υπάρχουν πολλά περιστατικά σεξισμού που δεν μπορεί να περιγράψει όπως είναι και περιστατικά που συνέβησαν στο παρελθόν στη Βουλή. Τόνισε δε ότι πρέπει να αλλάξουν οι παλαιωμένες αντιλήψεις προσθέτοντας ότι δεν είναι ένα θέμα που αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά γενικά όλους τους ανθρώπους.

Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου, ανέφερε ότι πρέπει να εξαλειφθούν σεξιστικές συμπεριφορές και να ληφθούν μέτρα για την πρόληψη.

Πρόσθεσε ότι η ουσία δεν είναι η τιμωρία και οι κυρώσεις αλλά η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και δρομολόγηση δράσεων και προγραμμάτων. Στόχος, σημείωσε, είναι η μείωση απαράδεκτων φαινόμενων που προσβάλουν, απομονώνουν και προάγουν διακρίσεις εις βάρος των γυναικών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η κ Δημητρίου είπε ότι θα γίνει μια προσπάθεια προκειμένου να υπάρξει μια κοινή πρόταση νόμου και οριζόντια προσέγγιση του θέματος καθώς τη συγκεκριμένη στιγμή υπάρχουν δυο προτάσεις νόμου ενώπιον της Επιτροπής. Επίσης σημείωσε ότι πρέπει να υπάρχουν νομοθετικές ρυθμίσεις και πρωτοβουλίες για να αντιμετωπισθεί αυτό το ζήτημα καθώς στην Κύπρο δεν είναι ξεκάθαρη η κατάσταση. Η εισήγηση, τόνισε, είναι όπως δημιουργηθεί μια αρχή που θα εποπτεύει τη διαδικασία και να υπάρξει δρομολόγηση των δράσεων.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy