Ξεκίνησε στην Τουρκία η δίκη του δημοσιογράφου της γερμανικής ε/φ Welt

Με τίτλο «Το “μακρύ χέρι του Eρντογάν” – Κριτική στην νέα δίκη εναντίον του Γιουτσέλ», τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (DPA) αναφέρεται στη δίκη  εναντίον του δημοσιογράφου της ε/φ Welt, Ντενίζ Γιουτσέλ που ξεκινά στην Τουρκία.

Όπως επισημαίνεται,  ένα χρόνο περίπου μετά την καταδίκη του για τρομοκρατική προπαγάνδα, μια νέα δίκη εναντίον του δημοσιογράφου της Welt, Ντενίζ Γιουτσέλ, ξεκινά αυτήν την Πέμπτη στην Τουρκία.

Η Εισαγγελία  κατηγορεί τον Γιουτσέλ, ο οποίος ήταν φυλακισμένος στην Τουρκία επί ένα χρόνο και στο μεταξύ ζει και πάλι στη Γερμανία, για δημόσια προσβολή του τουρκικού έθνους και του τουρκικού κράτους.

Έντονη κριτική για την όλη διαδικασία εκφράστηκε από Γερμανούς πολιτικούς, οι οποίοι θεωρούν ότι και άλλοι πολίτες βρίσκονται σε κίνδυνο.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η κατηγορία εναντίον του Γιουτσέλ σχετίζεται με ένα άρθρο που δημοσίευσε το 2016 στην γερμανική ε/φ, στο οποίο ο δημοσιογράφος χρησιμοποίησε, μεταξύ άλλων, τον όρο «Γενοκτονία των Αρμενίων». Κατηγορείται επίσης ότι προσέβαλε τον Πρόεδρο, επειδή ένας από τους τίτλους περιέγραφε τον Eρντογάν ως «πραξικοπηματία».

Ο πολιτικός των Πρασίνων Τζεμ Εζντεμίρ δήλωσε στο Πρακτορείο DPA ότι στόχος μιας τέτοιας δίκης είναι να τρομάξει τους επικριτές της κυβέρνησης και τους ανθρώπους τουρκικής καταγωγής ειδικά στη Γερμανία.

«Είναι η απόπειρα να φτάσει το μακρύ χέρι του Eρντογάν σε σχεδόν κάθε ανάρτηση στο Facebook, κάθε tweet και κάθε καταχώρηση στο Instagram, ακόμη και στην Γερμανία και μέχρι το πιο μικρό χωριό».

Ο επικεφαλής της Επιτροπής του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Γκίντε Γένσεν (Φιλελεύθεροι) χαρακτήρισε την διαδικασία ως «απροκάλυπτη» επίθεση του Eρντογάν στην ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης στην Γερμανία. «Το μήνυμα είναι: Όποιος λέει την αλήθεια στην Γερμανία για την Γενοκτονία των Αρμενίων και αποκαλεί τον Eρντογάν “πραξικοπηματία” πρέπει να υπολογίζει με το ενδεχόμενο δίωξης από τις τουρκικές Αρχές επιβολής του νόμου», δήλωσε στο DPA.

Το 2016 το Κοινοβούλιο της Γερμανίας χαρακτήρισε την σφαγή των Αρμενίων ως Γενοκτονία. Ο Εζντεμίρ δήλωσε ότι η νέα δίκη εναντίον του Γιουτσέλ σημαίνει στην πράξη «ότι η Τουρκία έχει την αξίωση να θέτει υπό δικαστικό έλεγχο, επομένως να ποινικοποιεί, τις αποφάσεις ενός ελεύθερα εκλεγμένου Κοινοβουλίου και δηλώσεις που γίνονται στην γερμανική γλώσσα στην Γερμανία». Αυτό αποτελεί κλιμάκωση και απαιτεί «σκληρή αντίδραση». Ο Γένσεν κάλεσε την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση να ασχοληθεί δημοσίως με την υπόθεση.

Ο Γιουτσέλ κρατούνταν χωρίς να του απευθυνθεί κατηγορία στην φυλακή υψίστης ασφάλειας της Σηλυβρίας δυτικά της Κωνσταντινούπολης από τον Φεβρουάριο του 2017 έως τον Φεβρουάριο του 2018.

Τελικά απελευθερώθηκε και του επιτράπηκε να εγκαταλείψει την χώρα, ενώ ταυτόχρονα του ασκήθηκε ποινική δίωξη.

Τον Ιούλιο του περασμένου έτους, ο Γιουτσέλ καταδικάστηκε ερήμην σε περίπου δύο χρόνια και δέκα μήνες φυλάκιση για τρομοκρατική προπαγάνδα υπέρ του απαγορευμένου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος PKK. Μεταξύ άλλων, ο Γιουτσέλ απαλλάχθηκε από την κατηγορία της υποκίνησης του λαϊκού μίσους.

Τόσο ο δικηγόρος του Γιουτσέλ, Βειζέλ Οκ, όσο και η Εισαγγελία που ζήτησε αυστηρότερη ποινή, άσκησαν έφεση. Το αντικείμενο στην κατ’ αναίρεση δίκη θα είναι και πάλι τα ίδια άρθρα της  ε/φ Welt, για τα οποία ο Γιουτσέλ διώκεται τώρα εκ νέου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy