Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στο φύτεμα  και το μάζεμα των τριαντάφυλλων και να γνωρίσουν τους τρόπους απόσταξης και παραγωγής προϊόντων

Μια μοναδική εμπειρία για Κυπρίους και ξένους που θα επισκεφθούν αυτό το Σαββατοκύριακο τον Αγρό, υπόσχεται η ορεινή κοινότητα της Λεμεσού η οποία έχει ταυτιστεί με το ομορφότερο, ίσως, λουλούδι.

Από χθες, λοιπόν, ξεκίνησε η διοργάνωση του 13ου Φεστιβάλ Τριανταφύλλου, η οποία θα συνεχιστεί σήμερα και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και η κοινότητα καλεί τους λάτρεις των τριαντάφυλλων να παρευρεθούν στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται και περιλαμβάνουν μια γκάμα δραστηριοτήτων.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν την εμπειρία του φυτέματος των τριανταφυλλιών, αλλά και του μαζέματος τριαντάφυλλων μαζί με τους παραγωγούς και βέβαια να δουν από κοντά και να συμμετέχουν στη διαδικασία της απόσταξης των τριαντάφυλλων και την παρασκευή των διαφόρων παράγωγων του υπέροχου λουλουδιού. Δημιουργίες όπως τα παραδοσιακά γλυκά και ποτά αλλά και τα καλλυντικά, τα κεριά και γενικότερα μια ποικιλία προϊόντων.

Στα πλαίσια του φεστιβάλ λειτουργούν και χώροι παραδοσιακών επαγγελμάτων και βέβαια παιδότοποι, ενώ για την καλύτερη διασκέδαση των επισκεπτών, θα υπάρχει και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με παραδοσιακή μουσική και χορούς.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων, ο κόσμος θα έχει και την ευκαιρία να επισκεφτεί τις τοπικές βιοτεχνίες όλων των προϊόντων που έχουν ως βάση τους τα τριαντάφυλλα και βέβαια τα μουσεία και άλλα αξιοθέατα που υπάρχουν σε όλο το χωριό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος στα δρώμενα που θα καλύψουν τα δύο Σαββατοκύριακα του φεστιβάλ, θα έχουν τη δική τους ενεργό παρουσία και τριάντα νέοι από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίοι συμμετέχουν στο σχέδιο Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσίας, που  φιλοξενεί ο Φιλοδασικός Σύνδεσμος Αγρού στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εκπαίδευση, τη νεολαία και τον αθλητισμό.

Οι εθελοντές που ήρθαν στην Κύπρο στις αρχές Μαΐου και θα παραμείνουν μέχρι και τις 2 Ιουνίου, θα βοηθήσουν στο μάζεμα των τριαντάφυλλων, στη συντήρηση των πάρκων και των μονοπατιών που βρίσκονται στην περιοχή του Αγρού, στην καθαριότητα της κοινότητας. Στους στόχους τής εδώ παρουσίας τους είναι η ενσωμάτωσή τους στην τοπική κοινωνία ώστε να τους δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τους κατοίκους και την καθημερινότητά τους και βέβαια να βιώσουν την κυπριακή φιλοξενία και να γνωρίσουν όσο καλύτερα γίνεται την ιστορία και τις παραδόσεις του τόπου.

Η παρουσία αυτών των εθελοντών στον Αγρό δίνει παράλληλα την ευκαιρία στους κατοίκους της περιοχής να έρθουν σε επαφή με νέους από άλλες χώρες, να μοιραστούν μαζί τους τα έθιμα και τις συνήθειές τους και κυρίως να εξοικειωθούν με το θεσμό της εθελοντικής προσφοράς.

Χρήστος Χαραλάμπους